Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό σε πάνω από μία δεκαετία, συμπληρώνοντας 12 διαδοχικούς μήνες αυξήσεων για να σκαρφαλώσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων της FAO, που μετρά τις μηνιαίες αλλαγές σε ένα καλάθι από σιτηρών, ελαιούχων, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, διαμορφώθηκε στις 127,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 121,3 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση του Απριλίου ήταν στις 120,9 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση οι τιμές σημείωσαν άλμα 39,7% τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών για τα προϊόντα σιτηρών της FAO σημείωσε άνοδο 6,0% τον Μάιο σε μηνιαία βάση και 36,6% σε ετήσια. Οι τιμές του αραβοσίτου εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, με ετήσιο άλμα 89,9%, ωστόσο η FAO ανέφερε ότι υποχώρησαν στο τέλος του μήνα λόγω και των βελτιωμένων προοπτικών για την παραγωγή από τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών για τα φυτικά έλαια σημείωσε άλμα 7,8% τον Μάιο, ο δείκτης για τη ζάχαρη αυξήθηκε 6,8%, ενώ ο δείκτης για το κρέας ενισχύθηκε 2,2% από τον Απρίλιο. Οι τιμές για τα γαλακτοκομικά σημείωσαν άνοδο 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ από την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι αυξημένες κατά 28%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FAO έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την πρώτη πρόβλεψή της για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2021, προβλέποντας αύξηση 1,9% από το 2020 στα 2,821 δισ. τόνους που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης