Στον αέρα «τινάζει» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταβίβαση μεγάλων εκτάσεων στο παραλιακό «μέτωπο» της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ), κρίνοντας ότι υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου που το απαγορεύει. 

Έτσι εκτάσεις-«φιλέτα» στην παραλία της Αναβύσσου, ζώνες αιγιαλού στο Λαγονήσι, το Μαύρο Λιθάρι και άλλες περιοχές που είχαν μεταβιβαστεί το 2014, με υπουργική απόφαση, στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια, το επόμενο έτος, στην ΕΤΑΔ ΑΕ, λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, επιστρέφουν και πάλι στο δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε τη μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτή.

Και αυτό γιατί, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλού και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013 έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Παράλληλα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από  στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές  Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με τον νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση, τονίζοντας:

«Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από τον Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.

»Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτή, όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης». 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης