Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων και εργαζόμενοι σε μπαρ διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων της Μασσαλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν από αύριο οι επιχειρήσεις τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην πόλη για δύο εβδομάδες, αφού έθεσε σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού τη Μασσαλία και τα περίχωρά της εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι κάτοικοι της Μασσαλίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι δυσανάλογη έναντι των κινδύνων (από τον κορωνοϊό) και θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όταν μας κλείνουν, μας ταπεινώνουν. Αυτό δεν τιμωρεί μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά βυθίζει στην κρίση έναν ολόκληρο τομέα: προμηθευτές, διοργανωτές εκδηλώσεων, ντισκοτέκ. Περιμένουν να πεθάνουμε σιωπηλοί;» διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπερνάρ Μαρτί.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου υπάγεται η Μασσαλία, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μια δικαστική εντολή με την οποία θα ζητείται αναστολή της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες των μπαρ και εστιατορίων στη διάρκεια του lockdown.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά προγράμματα προσωρινής ανεργίας θα εγγυώνται ότι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που ζήσαμε τον Μάρτιο» ανέφερε η υπουργός στο CNews.

Αργότερα το μεσημέρι θα μεταβεί στη Μασσαλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα τον υποδεχτούν φωνάζοντας το σύνθημα «ας μείνουμε ανοιχτοί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης