Συνέδριο Economist - Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 11:35
Συνέδριο Economist - Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων

Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε με σαφήνεια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Αφού σημείωσε ότι η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ καταδεικνύει τη συνέχεια με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επεσήμανε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο καλύτερο σημείο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και συνεργασία μας» σημείωσε ο Τζέφρυ Πάιατ και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον η συνεργία των δύο χωρών αφορά σε πολλούς τομείς, όπως την ενέργεια, το εμπόριο κι άλλους.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Για την Τουρκία ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι», και επεσήμανε πως ουδείς μπορεί να αντέξει ένα «ατύχημα» στην περιοχή. 

Επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η αξιοποίηση πόρων στην περιοχή» και χαιρέτισε επίσης την ομαλή μετάβαση τόσο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας αναφορά τόσο στους κ.κ. Αποστολάκη και Παναγιωτόπουλο όσο και στους κ.κ. Κατρούγκαλο και Δένδια.

Επίσης, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση του προέδρου της Βενεζουέλας και σημείωσε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που το 2014, ως κυβέρνηση, έθεσε τις βάσεις για τον ΤΑΡ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει κι άλλες επενδύσεις και σε άλλους τομείς.

Τέλος, κάνοντας αναφορά στην Άγκυρα είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η καλή σχέση με την Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 13:50