Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες του κλάδου τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς η κατάρρευση της Thomas Cook τους «έπιασε» εξ απροόπτου, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να «θωρακίσουν» καταλλήλως τις επιχειρήσεις τους που συνεργάζονταν άμεσα με τον τουριστικό όμιλο.

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες του κλάδου τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς η κατάρρευση της Thomas Cook τους «έπιασε» εξ απροόπτουΟ Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωση που εξέδωσε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζοντας τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού πρακτορείου ως μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΕΤΕ σημειώνει, πάντως, ότι ο ελληνικός τουρισμός «έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτήν τη δυσκολία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, «η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς».

Ανησυχία για τους επιχειρηματίες των νησιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που είναι σε εξέλιξη επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια του Thomas Cook.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλώς δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μη σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σεζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα» ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι λένε τα προγράμματα που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό, όπως έχουμε ενημερωθεί, θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επεσήμανε ο κ. Πλιάκας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης σημειώνει ότι πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία και για 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτης εκτιμάται σε πρώτη φάση σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου απώλεσε 650.000 ευρώ.

Στις Σποράδες -και κυρίως στη Σκιάθο-, όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.

Στη Σκιάθο, που συνιστά την τουριστική ναυαρχίδα του βορείου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα, που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους, σε ποσοστό 75%, που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου, με περισσότερες από 300 κλίνες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τον αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1.800 με 2.000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτήν τη δύσκολη στιγμή όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτήν την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε ο μάνατζερ της Fraport Στέφανος Λαμπρόπουλος και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά εννέα προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook: τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον Δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι» σημείωσε.

H πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου επισημαίνει ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «Θα γονατίσουν από το ”κανόνι”» αναφέρει με νόημα η κυρία Σβύνου.

Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη «χασούρα» από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν τη φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το «κανόνι» της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφθεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων μετά την έξοδο της Thomas Cook.

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης ανέφερε: «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του “ναυαγίου” της Thomas Cook».

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που είναι ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλές, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Βούλγαρης.

Διαβάστε επίσης:

Xάος και δέος στον παγκόσμιο τουρισμό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης