Xάος και δέος στον παγκόσμιο τουρισμό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, 09:32
Xάος και δέος στον παγκόσμιο τουρισμό

Έντονη αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού έπειτα από την είδηση του «λουκέτου» στο παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook.

Η Thomas Cook κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσοτέρων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές Αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch, πριν από δύο χρόνια.

Eάν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει στον ιστότοπο της Thomas Cook, θα αντικρίσει το εξής μήνυμα:

«Η Thomas Cook UK Plc και οι συνδεδεμένες στο δίκτυό του εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εισέλθει σε καθεστώς Υποχρεωτικής Εκκαθάρισης και βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του Επίσημου Διαχειριστή. Η επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έπαυσε τις λειτουργίες της με άμεση ισχύ και όλες οι μελλοντικές πτήσεις και διακοπές ακυρώνονται. Μια ειδική υπηρεσία υποστήριξης παρέχεται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για να βοηθήσει τους πελάτες στο εξωτερικό και εκείνους στο Ηνωμένο Βασίλειο με μελλοντικές κρατήσεις» αναφέρεται στο μήνυμα.

Σε έτερο μήνυμα η Thomas Cook σημείωσε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι «η Thomas Cook έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μη χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και στους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια» είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές Αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας επιχείρησης βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση» ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από μια ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία επικρατεί στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα που επηρεάζονται άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο - ως μια πρώτη εκτίμηση - για 50.000 «εγκλωβισμένους» τουρίστες στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις, οι πρώτοι 22.000 θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο, καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι έντονη.

Χαρακτηριστικές του αναβρασμού που επικρατεί στον τουρισμό είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκου Χαλκιαδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για συμβόλαια και συνεργασίες της εταιρείας που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων.

«Είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω ότι (σ.σ.: η πτώχευση) θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2018 στην Ελλάδα αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα χάρη στην Thomas Cook κατά 3 εκατ. τουρίστες, γεγονός που κατέταξε τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά, μετά την Ισπανία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, 13:23