Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές, κυρίως, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν παραγράφονται μετά την πάροδο πενταετίας όπως εκείνες στην εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα χιλιάδες πολίτες διαπιστώνουν κάθε μήνα κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με εντολή του ΚΕΑΟ για οφειλές του παρελθόντος που δεν έχουν εξοφληθεί και έχουν γίνει “κόκκινες” εδώ και αρκετό καιρό. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, δηλαδή δεν έχει λάβει για οποιοδήποτε λόγο τις σχετικές ειδοποιήσεις αιφνιδιάζεται από το μπλοκάρισμα των τραπεζικών του λογαριασμών και πολύ περισσότερο από την κατάσχεση μέχρι του ποσού της οφειλής, αν και εφόσον υπάρχουν χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα το σύστημα μπλοκάρει αρχικά όλους τους λογαριασμούς και του φυσικού προσώπου και της εταιρείας και “τραβάει” το οφειλόμενο ποσό όσες φορές βρεθούν τα σχετικά χρήματα ή ακόμη και μικρότερα ποσά.

Με λίγα λόγια εάν κάποιος οφείλει από το 2011 7.000 ευρώ το σύστημα θα μπλοκάρει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που εμφανίζεται το όνομά του. Αν σε κάποιον βρεθεί όλο το ποσό θα το κατασχέσει. Αν βρεθεί και σε άλλον λογαριασμό το ποσό της οφειλής, επίσης θα το κατασχέσει. Αν βρεθούν μικρότερα ποσά επίσης θα τα κατασχέσει.

Ομοίως αν δεν είναι ο κύριος δικαιούχος του λογαριασμού, αλλά συνδικαιούχος με άλλο πρόσωπο(παιδιά ή γονείς) ο λογαριασμός μπλοκάρεται και αντλείται ένα μέρος του ποσού που υπάρχει μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρότερο από όλα είναι ότι με την κατάσχεση των ποσών δεν επαναλειτουργούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτόματα. Πρέπει ο (πρώην πλέον) οφειλέτης να μεταβεί στο ΚΕΑΟ, που υπάγεται, να λάβει σχετική βεβαίωση μετά από τεράστια αναμονή και μετά να μεταβεί σε όλες τις συστημικές τράπεζες, είτε έχει λογαριασμό, είτε όχι για να επιδόσει την άρση του αποκλεισμού.

Τέλος στην περίπτωση που το σύστημα έχει εισπράξει πολλαπλώς την αρχική οφειλή, ο “άτυχος” πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία συνολικού ελέγχου για να του επιστραφεί μετά από μήνες το υπερβάλον ποσό που παρακράτησε το κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης