Το χρονοδιάγραμμα-ορόσημο για να υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση στο ψηφιακό σύστημα Άτλας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε έξοδα κηδείας αγροτών.

«Με ρωτούν πολλοί πότε συμφέρει να πάρουν σύνταξη» είπε ο υπουργός. «Τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν συντάξεις αναπηρίας και γιατρών. Τον Νοέμβριο του 2021 συντάξεις ιδιωτικού, δημοσίου τομέα μισθωτοί και μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 οι μισθωτοί, δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι. Συμφέρει, λοιπόν, κάποιος να κάνει αίτηση όταν θα μπει σε λειτουργία το σύστημα Άτλας, δεν είναι κάτι που συστήνω, ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλει αίτηση. Αλλά, εάν δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί, μπορεί όμως να κάνει αίτηση ακριβώς τη στιγμή που θα λειτουργεί αυτόματα και ψηφιακά ώστε να βγει η σύνταξη σε ένα δευτερόλεπτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, με το ψηφιακό σύστημα Άτλας «όλες οι νέες γενιές θα παίρνουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα».

Στις επισημάνσεις του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Μουλκιώτη για τις εκκρεμείς συντάξεις αγροτών και το πρόβλημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί χιλιάδες αγρότες στην περιφέρεια, επισήμανε πως βρήκε χιλιάδες εκκρεμότητες στο θέμα αυτό. «Τώρα μου ζητάτε να λυθεί ένα πρόβλημα που υφίσταται πενήντα χρόνια. Αυτό είναι πρόβλημα που θα φθίνει καθώς οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη αυτόματα».

Έως τέλος Δεκεμβρίου τα έξοδα κηδείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα με την καταβολή των εξόδων κηδείας αγροτών θα λυθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε, από το 2015 δεν είχαν δοθεί και εκκρεμούσαν τα έξοδα κηδείας 45.000 αγροτών, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις.

«Στις 7 Ιουλίου λύσαμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα μετά από εξ αποστάσεως σύσκεψη με την ένωση των Γραφείων Τελετών και φτάσαμε επιτέλους στο να γίνεται ηλεκτρονικά η όποια διαδικασία» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Έτσι τα έξοδα κηδείας βγαίνουν αυτόματα. Παράλληλα βγήκαν 100.000 λιγότερες συναλλαγές, βγήκαν τα μαύρα» πρόσθεσε. Το σύστημα εξυπηρέτησης των αγροτών, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, βελτιώθηκε με την επέκταση της αρμοδιότητας στα γραφεία ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης με τη Στερεά Ελλάδα πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2019. «Το σύστημα ΕΦΚΑ αγροτών είχε μόνο 7 κέντρα εξυπηρέτησης, εμείς το απλώσαμε σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε.

Το 2013 «κόψαμε» 40.000 ψεύτικες συντάξεις – 5 δισ. ετησίως

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις δύο παθογένειες του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις ψεύτικες συντάξεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα είναι τόσο κοντά στους αγρότες. Παλαιότερα είχαμε 40.000 ψεύτικες συντάξεις θανόντων που τις λάμβαναν συγγενικά πρόσωπα . Με 5 δισ. επιβάρυνε αυτό το “σύστημα” το δημόσιο. Με τον “Ήλιο” και την “Αριάδνη” κάναμε τη χαρτογράφηση των συνταξιούχων. Μέχρι τότε δεν ξέραμε ούτε πόσους είχαμε, ούτε ποιοι είναι, ούτε τι παίρνουν. Από τότε δεν μπορούσε να γίνει ούτε μια ταφή αν δεν παίρνανε ΑΜΚΑ. Νικήσαμε την πρώτη παθογένεια».

«Η κ. Αχτσιόγλου κορόιδευε ότι δεν έχει εκκρεμείς συντάξεις»

Αναφερόμενος στη δεύτερη παθογένεια ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι ήταν οι κοροϊδίες του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπήρχαν εκκρεμείς συντάξεις.

«Κορόιδευε συνεχώς η κ. Αχτσιόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό στις τηλεοράσεις». Όπως είπε, «το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις δεν αντιμετωπίζεται με διορισμούς αλλά με τη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που λέγεται Άτλας-Ψηφιακή σύνταξη. Στις 23 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε ο Άτλας των αγορών και της αιτίας θανάτου για τις συντάξεις χηρείας. Από εκείνη την ημέρα όσοι αγρότες υποβάλλουν αίτηση σύνταξης την παίρνουν σε ένα δευτερόλεπτο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης