Οι επαγγελματίες και επιστήμονες, που αντέδρασαν έντονα στην επιβολή τεκμηρίων εισοδήματος και ακόμη εντονότερα στην πρόσφατη σχετικά αύξησή τους, δεν τόλμησαν να τα αμφισβητήσουν δηλώνοντας ότι επιθυμούν να ελεγχθούν κανονικά και να φορολογηθούν με βάση όσα εμφανίζονται στα παραστατικά που υπέβαλαν στην οικονομική αρχή.

Από τα συνολικά 381.276 φυσικά πρόσωπα, που φορολογούνται με τα τεκμήρια, σε σύνολο 729.958 ατομικών επιχειρήσεων, μόλις 2.603 εκδήλωσαν πρόθεση αμφισβήτησης των τεκμηρίων.

Αντίστοιχα για το φορολογικό έτος 2023, πρόθεση αμφισβήτησης είχαν εκδηλώσει 4.358 φυσικά πρόσωπα, επήλθε δηλαδή μείωση σε ποσοστό 40%.

Φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι τελικά σε πολλές περιπτώσεις τα τεκμήρια εισοδήματος είναι πιο «βολικά» από τον έλεγχο των πραγματικών εσόδων. Με λίγα λόγια, προτιμούν το οριζόντιο χαράτσι παρά την αναλογική φορολογία μετά από έλεγχο.

Τώρα, πόσοι από τους 2.603 που εκδήλωσαν πρόθεση αμφισβήτησης των τεκμηρίων θα δικαιωθούν, πληρώνοντας λιγότερο φόρο είναι ένα ερώτημα, που μόνο από τα αποτελέσματα των ελέγχων μπορεί να προκύψει η απάντηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης