Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων, περιουσιακών στοιχείων, κ.λπ. προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σε βάρος μελών κυκλώματος εταιρειών που από εικονικές επιστροφές φόρου προκάλεσαν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βουρλιώτης έχει διαβιβάσει σχετικό πολυσέλιδο πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ερευνήσει κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δρούσαν οργανωμένα, μέσω εταιρειών που συνέστησαν με σκοπό να πάρουν πίσω χρήματα από την ΑΑΔΕ ως επιστροφή φόρου από εικονικές συναλλαγές.

Όμως, η υψηλή επιστροφή φόρου, που ξεπερνούσε τα 4.000.000 ευρώ για τη χρήση ενός και μόνο οικονομικού έτους σε συγκεκριμένες εταιρείες, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αρχής, που ξεκίνησε έρευνα η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη κυκλώματος.

Η Αρχή εντόπισε μία σειρά προσώπων, τα οποία φέρονται ότι δρούσαν οργανωμένα και συμμετείχαν σε κύκλωμα με στόχο να περάσουν κάτω από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ, εισπράττοντας 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφή φόρου, που φέρεται ότι προέκυψε ως πιστωτικό υπόλοιπο από εικονικές συναλλαγές που είχαν μεταξύ τους μέσα σε μόνο ένα έτος, ενώ η ζημία του ελληνικού Δημοσίου ήταν πολλαπλάσια. Το τελικό εκτιμώμενο ποσό που αποκόμισαν υπολογίζεται σε τουλάχιστον 13,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) ήταν νεοσύστατες με χρονικό όριο τον Δεκέμβριο του 2023 και συστάθηκαν με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο.

Ακόμη ένα στοιχείο που κίνησε την προσοχή της Αρχής είναι ότι αν και οι εταιρείες ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2023, είχαν εξαιρετικά μεγάλο τζίρο, με περιορισμένο αριθμό πελατών και προμηθευτών.

Ειδικότερα, η επιστροφή του φόρου πιστωνόταν στους λογαριασμούς τους αυθημερόν πολλές φορές και τα ελεγχόμενα πρόσωπα προχωρούσαν σε ανάληψη μετρητών ή σε μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων.

Επιπλέον, όλες τις οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις είχε αναλάβει να υπογράφει πρόσωπο, το οποίο είναι γνωστό στην Αρχή από το παρελθόν, από άλλες υποθέσεις.

Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Οι εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο φέρονται να ήταν νεοσύστατες με χρονικό όριο τον Δεκέμβριο του 2023 με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο. Γι’ αυτό επέλεξαν οι εταιρείες να έχουν την ίδια νομική μορφή και συγκεκριμένα να είναι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) συνήθως μονοπρόσωπη.

Το δεύτερο στοιχείο που κίνησε την προσοχή στην έρευνα είναι ότι αν και οι εταιρείες ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2023, εν τούτοις είχαν να επιδείξουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τζίρου με περιορισμένο αριθμό πελατών και προμηθευτών. Επιπλέον, όλες τις οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις είχε αναλάβει να υπογράφει πρόσωπο το οποίο είναι γνωστό στην Αρχή και από άλλες υποθέσεις.

Παρόλα όλα αυτά οι δηλώσεις των ελεγχόμενων εταιρειών εκκαθαρίστηκαν από την ΑΑΔΕ σε συγκεκριμένη ημερομηνία , χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος για τις περισσότερες από αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις η επιστροφή του φόρου πιστωνόταν στους λογαριασμούς τους αυθημερόν πολλές φορές τα ελεγχόμενα πρόσωπα προχωρούσαν σε ανάληψη μετρητών ή σε μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων.

Ζημίωσαν 13,4 εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο

Με βάση τους υπολογισμούς οι εταιρείες ζημίωσαν με ποσό 13,4 εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο καθώς πρόλαβαν και δημιούργησαν οφειλές που παραμένουν ληξιπρόθεσμες, όπως και άφησαν απλήρωτο ΦΠΑ.

Μόνο τυχαίο δεν είναι μάλιστα κατά τις διαπιστώσεις της Αρχής ότι πολλά φυσικά πρόσωπα είχαν το ρόλο του «αχυρανθρώπου» ενώ ο έλεγχος που έγινε από τους αρμόδιους πριν από την επιστροφή άλλοτε χαρακτηρίζεται ελλιπής και άλλοτε προβληματικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης