Συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη μελέτη των υπό ένταξη επαγγελμάτων και κατηγοριών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά, συναντήθηκε με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπου τους έθεσε το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη.
Η πρώτη αντίδραση της ΓΣΕΕ διά του προέδρου της, Γιάννη Παναγόπουλου, ήταν η απόρριψη του πορίσματος, το οποίο κρίθηκε αντιεπιστημονικό και αντικοινωνικό.
Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει.
Η Επιτροπή Μπεχράκη πρότεινε την «έξοδο» περίπου 100 επαγγελμάτων από τη λίστα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες. Μόνο σε μία από τις κατηγορίες θα διατηρηθεί το σημερινό ασφαλιστικό καθεστώς.
Οι εργαζόμενοι που θα βγουν από τη λίστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως 250 ευρώ, τις συντάξεις να συρρικνώνονται κατά 14%, ενώ θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πέντε έως επτά χρόνια αργότερα από ό,τι σήμερα.
Η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και να προτείνει ποια επαγγέλματα θα ενταχθούν στη νέα λίστα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τα τέλη του καλοκαιριού.

