Στήριξη από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό έλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν θετικά, συνεχίζοντας το θετικό σερί της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ στον μήνα έκλεισε με απώλειες 1,3% και στο τρίμηνο έκλεισε με κέρδη 7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.631 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,69% στις 15.628 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,81% στις 7.322 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν πέντε ημέρες ανόδου, με συνολικά κέρδη 3%, 4,5% και 4,4% αντίστοιχα για του FTSE 100, DAX και CAC 40. Ωστόσο, τον Μάρτιο ο απολογισμός ήταν αρνητικός για τον βρετανικό δείκτη, κατά 4%, ενώ ο DAX σημείωσε οριακά κέρδη 0,3% και ο CAC 40 έχασε 0,3%.

Πλούσια σε στοιχεία για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών η σημερινή ημέρα, με τον ετήσιο πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ να μειώνεται στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία προβλημάτισε, καθώς μειώθηκε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,3%. Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακά και εποχικά διορθωμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά μειώθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 5,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Ο ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με την ανάγνωση του Ιανουαρίου.

Η ελαφρά συρρίκνωση του ρυθμού πληθωρισμού έρχεται καθώς το κόστος της ενέργειας αναμένεται να μειωθεί, ενώ οι τιμές των πετρελαιοειδών συνεχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων, του καπνού και των βιομηχανικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν τον Μάρτιο τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Θετικά πάντως λειτουργεί η ανακοίνωση ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τριμηνιαία αύξηση μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022, η οποία ωστόσο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Επίσης, αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Σε όρους παραγωγής, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε επέκταση 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Ο τομέας των κατασκευών αυξήθηκε κατά 1,3%. Εν τω μεταξύ, ο τομέας της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητος. Ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε σε 9,3% έναντι 8,9% που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης