Δεν είναι έκπληξη το ότι ποδοσφαιριστής, μάλιστα τερματοφύλακας, ήταν εκείνος που σκέφθηκε να μπει στους κανονισμούς το πέναλτυ. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα ως «πέναλτυ». Περίεργο θα ήταν ένας άσχετος, υδραυλικός ή μηχανικός, δάσκαλος ή μπογιατζής να πρότεινε να στήνεται η μπάλα στα 11 μέτρα. Για την Ιστορία να αναφέρουμε το όνομά του, William McCrum, Ιρλανδός, αυτόν καταγράφουν τα βιβλία ως «επινοητή» της «ποινής», το 1890.

Ένας γκολκήπερ θα περίμενε ο συμπαίκτης του αμυντικός να μαρκάρει σκληρά, αντιαθλητικά, ακόμα και να ανατρέψει τον αντίπαλο κυνηγό. Να, όμως, που ο εν λόγω Ουίλιαμ Μακράμ δεν θεωρούσε δίκαιο να κερδίζει απλά μόνον ένα φάουλ ο επιτιθέμενος μέσα στην περιοχή του τερματοφύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουίλιαμ Μακράμ γεννήθηκε το 1865 από πλούσια οικογένεια και ήταν τερματοφύλακας μιας ομάδας της Μίλφορντ, που υποβιβάστηκε το 1891, τότε έγινε το πρώτο πρωτάθλημα Ιρλανδίας, με συνεχείς ήττες, ούτε ισοπαλία δεν κατάφερε.

Τον Ιούνιο του 1891 αποφασίστηκε να ισχύει η ”εσχάτη των ποινών”. Και για πρώτη φορά οι ρέφερυ σφύριξαν «πέναλτυ» στο ιρλανδέζικο πρωτάθλημα τη σαιζόν 1891-92. Η ιδέα του παλιού τερματοφύλακα έγινε πραγματικότητα και η «εκτέλεση του τερματοφύλακα» εφαρμόζεται από τους διαιτητές και προκαλεί πάντα διχογνωμίες. Είναι ή δεν είναι.

Τα πέναλτυ έχουν την «τιμητική» τους συνήθως σε παιχνίδια κυπέλλου, όταν και η παράταση δεν βγάζει νικητή, την ομάδα που θα προκριθεί. Τότε θα κτυπηθούν από 5 πέναλτυ, συνολικά δέκα από τις δύο ομάδες, κι αν δεν… κληρώσει πάλι νικήτρια, το έργο στο ”ένας με έναν” θα συνεχιστεί μ’ ένα κτύπημα από κάθε ομάδα στον γκολκήπερ και όσο τραβήξει η διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεκόρ, λέγεται, ότι έγινε στη Ναμίμπια, όπου σε ματς κυπέλλου κτυπήθηκαν 48 πέναλτυ. Τα περισσότερα στην Ελλάδα χρειάστηκε να τα βαρέσουν στο παιχνίδι κυπέλλου το 1985 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Αναγέννηση Γιαννιτσών, 36 στη σούμα, τελικά προκρίθηκε με 16-15 ο δικέφαλος. Στον τελικό κυπέλλου του 2009 Ολυμπιακός και ΑΕΚ κτύπησαν συνολικά 34 πέναλτυ, μετά την παράταση, και σταμάτησαν όταν το σκορ έφθασε στο 15-14 υπέρ των ερυθρολεύκων.

……………………………

Υποβιβάστηκε κι αν ανέβει θα πέσει πάλι… , διάβασε apodytiriakias.gr

https://apodytiriakias.gr/athlitika/2023/06/01/upovivastike-ki-an-anevei-tha-pesei-pali.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης