Μία παρέα Ελλήνων βρέθηκε για διακοπές στην Κύπρο, και αποφάσισαν να εξερευνήσουν, αλλά και να αναδείξουν σε ένα βίντεο, την ιστορία του διαβόητου ξενοδοχείου «Βερεγγάρια», το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στο όρος Τρόοδος, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. 

Λέμε διαβόητο, διότι αν και από τις αρχές του 20ου αιώνα οπότε και πρωτολειτούργησε ήταν ξακουστό και φιλοξένησε πολύ επίσημα πρόσωπα και βασιλείς, από το 1984 ρημάζει εγκαταλειμμένο, και βρίθει μύθων και θρύλων, στον βαθμό που από πολλούς θεωρείται… στοιχειωμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το βίντεο-παρουσίαση της ιστορίας αλλά και των θρύλων του Βερεγγάρια που δημιούργησε η παρέα των Ελλήνων και που δημοσίευσε στο διαδίκτυο. Προς το τέλος του βίντεο, καταγράφονται κάποια πολύ περίεργα φαινόμενα, όπως η εμφάνιση αλλόκοτων μορφών.

Σε επικοινωνία μας με μέλος της συγκεκριμένης παρέας, μας ορκίζεται ότι αυτά που θα δείτε δεν αποτελούν προϊόν επεξεργασίας ή μοντάζ.

Αναδημοσιεύουμε το βίντεο και το εναποθέτουμε στην κρίση σας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η ιστορία και οι θρύλοι του Βερεγγάρια από το lemesosblog.com

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται στο χωριό Προδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να κτίζεται το 1927. Λόγο διακοπής της προμήθειας σιδήρου το 1929 γίνεται διακοπή των εργασιών. Εξαιτίας του βαρύ χειμώνα που επικρατούσε δημιουργήθηκαν ρωγμές στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα την κατεδάφιση του. Το 1930 άρχισαν πάλι οι διαδικασίες κατασκευής οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1931.

 
Η ονομασία του ξενοδοχείου φέρει βασιλική αίγλη, αφού προήλθε από την ομώνυμη βασίλισσα της Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που η ιστορία τους συνδέεται άμεσα με το νησί, αφού εδώ τελέστηκε και ο γάμος τους. Λέγεται ότι ο ιδιοκτήτης του Βερεγγάρια επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμήν της επίσκεψης της Βερεγγάριας και του Ριχάρδου στον Πρόδρομο μετά το γάμο τους. Λέγεται ακόμη ότι ήταν κι ένας τρόπος για να «καλοπιάσει» την τότε αποικιοκρατική αγγλική διοίκηση, που ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πράξη των Κυπρίων.

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ού αιώνα στην Κύπρο. Το Βερεγγάρια χαρακτηρίστηκε ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων», όπου αρκετοί βασιλιάδες το επισκέπτονταν συχνά για τις διακοπές τους. Μερικοί από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο τότε Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών. Το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια από όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του. Εκτός από τη φήμη του για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, αλλά και την εξαίρετη φιλοξενία, ήταν επίσης διάσημο για τις μουσικοχορευτικές βραδιές που διοργάνωνε.

Με το πέρασμα των χρόνων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών και άρχισε να χαράζει φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά.

Εξαιτίας της απότομης διακοπής λειτουργίας του ξενοδοχείου πολλοί είναι η μύθοι που δημιουργήθηκαν γύρο από την ιστορία που θέλει το περίφημο ξενοδοχείο να χάνει τη φήμη του, εξαιτίας της δυσπιστίας του κοινού για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση. Παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί καθιστούν το Βερεγγάρια πόλο έλξης ακόμα και σήμερα για τους περίεργους αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ιστορίας του νησιού.

1ος

Λέγεται ότι στο ξενοδοχείο έμενε ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι. Όμως η γυναίκα πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες και ο άντρας της αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας από τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου.

Ένας άλλος παρόμοιος μύθος λέει πως ο σύζυγος έθαψε τη γυναίκα του σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και πως η πόρτα του δωματίου σφραγίστηκε και δεν άνοιξε ποτέ και στη συνέχεια αυτοκτονησε και ο ίδιος.

Και στους δύο αυτούς μύθους ο θάνατος προκάλεσε τον τρόμο στους θαμώνες του ξενοδοχείου όπου και το εγκατέλειψαν. Ο κορμός δύο δένδρων στο χώρο του ξενοδοχείου, παριστάνει δύο φιγούρες αγκαλιασμένες, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, θέλει να υποστηρίξει τον μύθο αυτό. Όσοι  υποστήριζαν τον μύθο αυτό ισχυρίζονταν πως άκουγαν γυναικείους λυγμούς στο δωμάτιο που έγινε η ταφή της.

2ος 

Λέγεται ότι μια νεαρή κοπέλα έχει πνιγεί στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου και αρκετοί είχα ισχυριστεί ότι είδαν τη σιλουέτα της μέσα στο καθάριο νερό της πισίνας κάθε νύκτα.

3ος 

Λέγεται ότι λίγο πριν το κλείσιμο του ξενοδοχείου ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά και αρκετά παιδιά δημοτικού σχολειού που πραγματοποιούσαν θερινές διακοπές στο ξενοδοχείο κάηκαν ζωντανά στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ακούγονται παιδικά κλάματα. Στο ξενοδοχείο ωστόσο δεν ξέσπασε ποτέ πυρκαγιά.

4ος 

Λέγεται ότι υπάρχει μια τοιχογραφία στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, που απεικονίζει το χορό της κόλασης. Πολλοί ισχυρίζονται πως την είδαν και δεν άντεξαν το θέαμα. Όποιος έβλεπε την τοιχογραφία θα συναντούσε το κακό στη ζωή του.

5ος

Λέγεται ότι ένας από του γιους του Ι. Κόκκαλου πήδηξε και πνίγηκε στην πισινά του ξενοδοχείου, από απελπισία λόγώ των χρεών που δημιουργήθηκαν και οδήγησαν στο κλείσιμο του ξενοδοχείου. Ωστόσο συμφώνα με κατοίκους της περιοχής το συγκεκριμένο άτομο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πρόκειται για ακόμη ένα μύθο. Το ξενοδοχείο έκλεισε λόγω διαφωνιών και οικονομικών δυσκολιών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης