Όταν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν και υιοθέτησαν την Agenda 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τότε τέθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, στόχοι-κλειδιά, που καλούνταν να υλοποιήσουν όλες οι χώρες συνεργαζόμενες μεταξύ τους. Η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά σε μια συνεχή οικονομική ανάπτυξη, που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς, και την προστασία του περιβάλλοντος ικανοποιώντας τις ανάγκες των σημερινών γενεών, χωρίς όμως να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων. 

Η προσπάθεια αυτή καθώς δεν αφορά μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά σε όλους τους παράγοντες μιας οικονομίας, οδήγησε την HELLENiQ ENERGY να συγκροτήσει το Vision 2025, ένα σχέδιο, που θα επιτρέψει στον Όμιλο να αναβαθμίσει την λειτουργία του και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες, που θα προκύψουν από την ενεργειακή μετάβαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η HELLENiQ ENERGY, ως  συνέχεια του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και έχοντας την εμπειρία 70 χρόνων, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετασχηματισμού, με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη, και συμμετέχει ήδη ενεργά στην προώθηση της «έξυπνης ενέργειας», των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της οικονομίας ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. 

Τροφοδοτώντας με ενέργεια το αύριο, που όλοι αξίζουμε

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ομίλου στην αγορά της ενέργειας του έδωσε τη δυνατότητα να αφουγκραστεί από νωρίς τις νέες ζυμώσεις που γίνονται και να παρουσιάσει το έργο-δέσμευση «Vision 2025», ώστε να δημιουργήσει ένα μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμό για όλους. Το διευρυμένο του χαρτοφυλάκιό του επιτρέπει να ηγείται των πρωτοβουλιών για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του Vision 2025, που βασίστηκε στα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική Ευθύνη, Εταιρική Διακυβέρνηση- Environmental, Social,and Governance) υπό του πρίσματος των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων, τέθηκαν πέντε κομβικές προτεραιότητες: ο καθορισμός σαφών περιβαλλοντικών στόχων με απώτερο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα του Ομίλου το 2050, ο επανακαθορισμός της επιχειρηματικής στρατηγικής και η κατανομή κεφαλαίων βάση των συγκεκριμένων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων, η καθιέρωση της βέλτιστης εταιρικής δομής σε όρους αποδοτικότητας, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και τέλος η υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας, η οποία αποτυπώνει το νέο πρόσωπο ενός σύγχρονου, καινοτόμου, ευέλικτου και εξωστρεφή ενεργειακού Ομίλου. 

Το 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Vision 2025 στοιχειοθετώντας και αναδεικνύοντας την ηγετική θέση της HELLENiQ ENERGY στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσα στο ίδιο έτος, πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την επόμενη φάση, που ήδη έχει ξεκινήσει δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων των εταιριών του και ενισχύοντας την «Νέα Ενέργεια» μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων, την ουσιαστική συμμετοχή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και  την είσοδο σε νέες αγορές με ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αιολικό πάρκο της HELLENiQ ENERGY στην Εύβοια.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας… όταν ο ήλιος και ο άνεμος υιοθετούν και αυτοί νέα «εταιρική» ταυτότητα

Η HELLENiQ ENERGY έχοντας θέσει ως στόχο των δραστηριοτήτων της τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναπτύσσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο γύρω από την παραγωγή και την εμπορία ενεργειακών προϊόντων, που προέρχονται από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιομάζα κτλ.). Η κλιματικής ουδετερότητα (net zero) έως το 2050 θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις, που ήδη το 2021 είχαν ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι η εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ να ανέρχεται σε 341MW. Παράλληλα, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ήδη παρακολουθείται με μετρήσιμους δείκτες, οι οποίοι μας ενημερώνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν αποφευχθεί 193991 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης είναι η ναυαρχίδα των επενδύσεων στις ΑΠΕ, που αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και βάζει σε σταθερή τροχιά τον όμιλο προς τις νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας.

Το πάρκο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο 2022 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επένδυση των 130 εκατομ. ευρώ ξεκίνησε να έχει αντίκτυπο στην εθνική και τοπική οικονομία από την πρώτη μέρα του έργου καθώς κατά την κατασκευή δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 350 θέσεις εργασίας, ενώ δεκάδες θα διατηρηθούν άμεσα και έμμεσα κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Η εγκατεστημένη ισχύς αγγίζει τα 204,3MW και υπολογίζεται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια 75.000 νοικοκυριών με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Παράλληλα, η εξαγορά δύο ενεργών αιολικών πάρκων στην Νότια Εύβοια εγκαταστημένης ισχύος 38MW από τον Όμιλο, επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στον τομέα των ΑΠΕ και τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στον αναβαθμισμένο στόχο του 1 GW για το τέλος του 2026 και την εδραίωση ενός ποικιλόμορφου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, άνω των 2 GW, σε λειτουργία, έως το 2030.

Τα σχέδια, που ακολουθούν, είναι πολλά και αφορούν στην υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, δέσμευσης CO2, και πράσινου υδρογόνου μέσα από την ενδυνάμωση και βελτίωση των κύριων δραστηριοτήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων «Νέας Ενέργειας».

Όταν η βιωσιμότητα επηρεάζει την εταιρική διακυβέρνηση, τότε η διαφάνεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν τον πρώτο λόγο.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προτεραιότητα για την HELLENiQ ENERGY, η οποία δεσμεύεται να λειτουργεί με διαφάνεια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της περιβάλλον. Άλλωστε, αυτό διαπιστώνεται από μια σειρά δράσεων που αφορούν στον αντίκτυπο του Ομίλου στην οικονομία, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους (ανθρώπινα δικαιώματα) και πώς ο Όμιλος διαχειρίζεται αυτόν τον αντίκτυπο, όπως η δημοσιοποίηση των επιδόσεων στους δείκτες ESG, βάσει διεθνών προτύπων, και η υιοθέτηση των νέων GRI Standards 2021 (Global Reporting Initiative).

Στην επίτευξη των παραπάνω, έχει συμβάλει ουσιαστικά η επιλογή του ψηφιακού μετασχηματισμού ως στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου. Η τεχνολογία και οι δυνατότητές της συνιστούν αναγκαία εργαλεία για κάθε περιοχή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ η αξιοποίηση και ενσωμάτωση ψηφιακών πρακτικών αλλάζει δομικά τον τρόπο που ο Όμιλος λειτουργεί και παράγει αξία, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά του και τη διαφάνεια.

Δράση καθαρισμού παραλίας Ασπροπύργου

ESG… S όπως λέμε Social- Κοινωνική Ευθύνη

Η HELLENiQ ENERGY καθώς δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα σε όλη την επικράτεια,  αφουγκράζεται διαχρονικά τα μηνύματα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και αναλαμβάνει δράση ως ένας υπεύθυνος εταιρικός πολίτης με μία ανθρωποκεντρική ταυτότητα.

Άλλωστε το μέγεθος της συμβολής της στην απασχόληση αναδεικνύεται μέσα από το γεγονός ότι για κάθε μία θέση εργασίας, που προσφέρει, υποστηρίζονται 10 επιπλέον θέσεις στην ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει το εισόδημα σε 82.000 συνανθρώπους μας μέσω 32.000 θέσεων εργασίας (άμεσες ή έμμεσες).

Παράλληλα, μέσα από ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης υλοποίησε το 2022 προγράμματα ύψους 11,8 εκατομ. ευρώ με τοπικό ή εθνικό αντίκτυπο. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήταν η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης Αττικής και του Σχίνου Κορινθίας, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. Ευρώ, ολοκληρώνοντας άμεσα τα απολύτως αναγκαία έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 2022 ο Όμιλος πραγματοποίησε εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών και χώρων πρασίνου, με τη συμμετοχή 1.000 μαθητών και 130 εργαζόμενων και των οικογενειών τους, συλλέγοντας σχεδόν 2 τόνους απορριμμάτων.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ειδικότερα, από το 2009 ο Όμιλος επιβραβεύει με το Πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης «Proud of Youth»  τους αριστούχους αποφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των όμορων στις εγκαταστάσεις του δήμων του Θριασίου Πεδίου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης (από το 2022), οι οποίοι αρίστευσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Έως σήμερα έχουν βραβευτεί 4,247 απόφοιτοι από 34 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όμορων δήμων. Ακόμα, υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, από το οποίο από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν λάβει υποτροφία πάνω από 258 αριστούχοι.

Η HELLENiQ ENERGY γνωρίζει ότι το μέλλον στηρίζεται στην βιώσιμη ανάπτυξη, γνωρίζει-επίσης- ότι πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εφαρμογή της και γι’ αυτό βάζει ως στόχο να ενώσει τον κόσμο μέσω της ενέργειας και των ενεργειών της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης