Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη των Τροφίμων, μάθαμε κάτι πολύ σημαντικό που μας αφορά όλους. Ανακοινώθηκε η ίδρυση της πρώτης «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 20 εταίρων, συνολικά, που έχουν ήδη υπογράψει την «Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας».

Η «Συμμαχία» αυτή είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η ΑΒ, που φέρνει και ενσωματώνει την καινοτομία σε κάθε πτυχή της δράσης της, μαζί με την Οργάνωση «Μπορούμε», που αποτελεί διαχρονικό «συνοδοιπόρο» της αλυσίδας. Τελεί, μάλιστα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όραμα της ΑΒ Βασιλόπουλος και της οργάνωσης Μπορούμε επεκτείνεται με τη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων». Η διεύρυνση αυτού του οράματος απαιτεί την στήριξη όλων. Είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια αυτή, που έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Την προσπάθεια αυτή έχουν αγκαλιάσει μέχρι σήμερα «Σύμμαχοι» από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, όπως δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας. Όλοι τους έχουν ενστερνιστεί στους στόχους της Συμμαχίας, ώστε να συμβάλλουν σημαντικά και με κάθε τρόπο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τα μέλη της είναι:

ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA – Natural Food Additives, WWF Ελλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί είναι τόσο σημαντική όμως αυτή η πρωτοβουλία; Γιατί τα δεδομένα που έχουμε για αυτό το φαινόμενο αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, δυστυχώς. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνουν τα νούμερα που δείχνουν ότι κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλά κατά προσέγγιση 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση, ενώ 1,4 εκατ. άτομα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια (12,9% του πληθυσμού της χώρας).

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΑΒ Βασιλόπουλος παίρνει «θέση» στο ζήτημα, πιστή στη δέσμευσή της για να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2025. Κι αν η Ίδρυση της πρώτης «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» ήταν ένα «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι το μοναδικό. Ήδη, έχει κάνει τη διαφορά μέσα από τις δωρεές τροφίμων σε φορείς και συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα, μέσα από το Πρόγραμμα “Τρόφιμα Αγάπης”, που δημιουργήθηκε το 2013, έχει προσφέρει πάνω από 3,4 εκατ. γεύματα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, σχεδιάζει  την πραγματοποίηση 18μηνης  έρευνας που μελετά τη Σπατάλη Τροφίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής της αλυσίδας, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η συνεργασία της ΑΒ με το WWF Ελλάς που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών απώλειας τροφίμων, αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πελατών και των προμηθευτών.
 

H μείωση σπατάλης τροφίμων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Επηρεάζει παγκοσμίως πάνω από 43 εκατ. ανθρώπους και η ζημιά στο περιβάλλον είναι τεράστια, με τα τρόφιμα που πετούνται να απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση που δεν είναι διαθέσιμη. Η ”Συμμαχία” απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ο καθένας μας χρειάζεται να ενημερωθεί και να δράσει για να βάλουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων. Εσείς τι φαγητό θα σώσετε σήμερα;
 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε).

 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805
Email: alliance@boroume.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης