Όταν μία βιομηχανία αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η συνέπεια μετράται από το έργο που αναλαμβάνει στην κατεύθυνση αυτή. Και στην περίπτωση της MYTILINEOS, το έργο που έχει δρομολογηθεί, αλλά και σχεδιάζεται, φέρνει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα. Διαμορφώνοντας έτσι και την εγγύηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί για Net Zero το 2050 δεν είναι απλώς επιτεύξιμοι, αλλά διαμορφώνουν και ένα παράδειγμα διαχείρισης στο ευρύτερο διεθνές βιομηχανικό περιβάλλον. 

Για την MYTILINEOS, οι ισχυρές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιχειρηματική της στρατηγική. Αποτελούν, δε, βασικό πυλώνα της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τις αντίστοιχες εθνικές προτεραιότητες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως, όμως η MYTILINEOS, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε αυτήν την παγκόσμια μάχη για την κλιματική αλλαγή;

Πράγματι η MYTILINEOS, στα τέλη του 2020, πήρε τη στρατηγική απόφαση της ενεργειακής μετάβασης, κάτω από ένα σκεπτικό που οδηγεί σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον, αλλά και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της. Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιθυμία της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο μέτρο που της αναλογεί, ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων στη διαδικασία μετάβασης προς μια οικονομία ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τη διαπίστωση, ότι και η ίδια, προκειμένου να παραμείνει ανθεκτική και ανταγωνιστική στις σύγχρονες προκλήσεις, θα πρέπει να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της δραστηριότητάς της. 

Στο πλαίσιο αυτής της  προσπάθειας, η MYTLINEOS  ανέπτυξε και εφαρμόζει εξειδικευμένα σχέδια δράσης, ανά τομέα δραστηριοποίησης, για κάθε βασική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Τα σχέδια αυτά εστιάζουν στην αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνολογίας, στην καινοτομία και την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων. Επίσης λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δραστηριότητας αλλά και την υφιστάμενη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, ενώ ανανεώνονται σε ετήσια βάση. 

Ενδεικτικά, οι επιμέρους κατηγορίες ενεργειών, περιλαμβάνουν: 

  • υλοποίηση στρατηγικών συνεργασιών στο χώρο των ΑΠΕ, 
  • εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας, 
  • εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων και ειδικών ενεργειών τεχνικού χαρακτήρα στις διαδικασίες παραγωγής, 
  • βελτιστοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών με την εισαγωγή τεχνολογικών αναβαθμίσεων, 
  • συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο των R&D δραστηριοτήτων της εταιρείας, 
  • παρακολούθηση των νέων τεχνολογιών προς μελλοντική εφαρμογή. 

Στη διαδικασία προόδου ως προς το βασικό στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 (Scope 1 & 2), έτος βάσης τέθηκε το 2019, και ήδη τα επιμέρους προγράμματα «τρέχουν» ώστε τα επόμενα χρόνια να καλυφθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Το 2025, προγραμματίζεται όλη αυτή η δραστηριότητα να έχει ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα, ώστε να συμπεριλάβει τυχόν νέες δραστηριότητες, αλλά και τη μελέτη ιδιαιτεροτήτων της νέας επιχειρηματικής δομής ως προς την επίδρασή τους στους κλιματικούς στόχους. Επίσης θα έχει εξετάσει και αποτιμήσει την εξέλιξη των βασικών πρωτοβουλιών μείωσης CO2 και τον βαθμό αξιοποίησης των διαθέσιμων τεχνολογιών, ή και την εξέλιξη νέων. 

Στην κατεύθυνση αυτή, η MYTILINEOS αναμένει από το 2026 να αποδώσει το σημαντικό επενδυτικό πλάνο ΑΠΕ της, το οποίο και θα υποστηρίξει ουσιαστικά την δραστική μείωση των έμμεσων εκπομπών (Scope 2) μέχρι το 2030. Κάτι που θα γίνει σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και την εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων μείωσης των άμεσων εκπομπών, που θα βρίσκονται σε αντίστοιχα προχωρημένο στάδιο.

Από το 2026 και μετά, αναμένεται να αποδώσει το σημαντικό επενδυτικό πλάνο ΑΠΕ της εταιρείας που θα υποστηρίξει ουσιαστικά την δραστική μείωση των έμμεσων εκπομπών (Scope 2) μέχρι το 2030, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και την εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων μείωσης των άμεσων εκπομπών, που θα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, για την επίτευξη του στόχου.


Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να αναλυθούν ορισμένες από τις βασικές πρωτοβουλίες και προγράμματα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της MYTILINEOS: 

Εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής και η αξιοποίηση ψηφιακών βιομηχανικών μεθόδων στα στάδια παραγωγής αλουμινίου. Πάνω από το 30% των λεκανών Ηλεκτρόλυσης έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο χαμηλής κατανάλωσης, ενώ βρίσκεται σε δοκιμή νέο κατασκευαστικό σχέδιο σε 3 επιπλέον λεκάνες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά παραγόμενο τόνο αλουμινίου. Παράλληλα υπεγράφη νέο συμβόλαιο με την General Electric (GE) για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας Ηλεκτρόλυσης με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών και δημιουργία νέου τμήματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος». 

Ηλεκτροδότηση του κλάδου Μεταλλουργίας αποκλειστικά από ΑΠΕ. Έχει ξεκινήσει η διερεύνηση της προμήθειας από εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την εξέλιξη του επενδυτικού πλάνου ΑΠΕ από τον κλάδο Ενέργειας. 

Χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις δραστηριότητες του κλάδου Μεταλλουργίας. Το τμήμα R&D του κλάδου Μεταλλουργίας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Re4Industry μελετά πρακτικές μείωσης των ολικών και ειδικών ρύπων CO 2 στην παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, όπως η χρήση εναλλακτικών καυσίμων με μηδενικούς ρύπους όπως βιοκαύσιμα και υδρογόνο.

Αύξηση της παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου. Περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 4.000t για το 2023 και συνέχιση των επενδύσεων με απώτερο στόχο την επίτευξη συνολικά 150.000t παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου το 2030. 

Παραγωγή 7.600 GWh από ΑΠΕ

Αντικατάσταση του συνόλου των εταιρικών οχημάτων με ηλεκτρικά. (Σε εξέλιξη) Το 2022 ξεκίνησε η σταδιακή αντικατάσταση των εταιρικών οχημάτων (ιδίων και μισθωμένων), με πρώτο στόχο το 2024 να έχει αντικατασταθεί το 10% αυτών με ηλεκτρικά. 

Χρήση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, προς αντικατάσταση των εγκαταστάσεων θέρμανσης των χώρων γραφείων, των Κατασκευαστικών τομέων της Εταιρείας, με βάση το φυσικό αέριο. 

Αντικατάσταση γεννητριών ντίζελ πετρελαίου, με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στα εργοτάξια των κατασκευαστικών έργων της Εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης