Αβάσιμους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε πως η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά στα ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά σε στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Επεσήμανε, δε, πως σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο περί στρατιωτικής συνεργασίας «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτός απ’ αυτό όμως, ο κ. Σάρατζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση να υπογράψει […]. Επίσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία με κανέναν τρόπο να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις σχετικές κινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, ήδη από τις 15 Ιουλίου, στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σε συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του.

«Μας είχε πει ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αλλά επίσης είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί. Εξ ου και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη διπλωματική εκπροσώπηση της Λιβύης» είπε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως, αν δεν προσκομίσει ο Λίβυος πρέσβης τη συμφωνία έως την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο χθεσινό του ταξίδι στο Κάιρο και την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σύντομα θα επανακαθοριστούν τα όριά της και θα ξεκινήσουν δουλειά οι τεχνικές ομάδες.

«Στο πλαίσιο της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. […] Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνίας καθορισμό των ΑΟΖ. Τα προβληματικά σημεία είναι νότια και ανατολικά» ανέφερε.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δεν βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές, όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι και οι κινήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφεραν εν τέλει πολλά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται και κυρώσεις.

Όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία και σε ενδεχόμενη κρίση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της. Από εκεί και πέρα ευκταίο είναι να έχει δίπλα της και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους της», υπογραμμίζοντας: «Δεν λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι προβλέπω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ακριβώς για να μην είμαστε μόνοι μας και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή». Σχολίασε, όμως, χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του.

Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα, τη δική του -προκλητική- απάντηση έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις ανακοινώσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου που κατήγγειλαν τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών ευθύνης.

Μέσω της ανακοίνωσης η Άγκυρα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων του.

Σημειώνει, επίσης, ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

»Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

»Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνειά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

»Μέσα από αυτήν τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης