Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και ένας από τους πρώτους συλληφθέντες στην τεράστια επιχείρηση για την υπόθεση δολιοφθοράς «Qatargate» – που ξεκίνησε την Παρασκευή (9/12) από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου – εμφανίστηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή.

Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στον φάκελο διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομολόγησε σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι εφημερίδες Le Soir και Knack. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» αναφέρει η La Reppublica.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatargate.

Στην ομολογία του, ο Τζιόρτζι ουσιαστικά αναγνώρισε ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα μετρητά και ισχυρίζεται ότι δύο άτομα έλαβαν χρήματα μέσω του Παντσέρι: Οι Ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και Μάρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο.

«Το σπίτι του σοσιαλιστή πολιτικού ερευνήθηκε το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως αποκάλυψαν οι Le Soir και Knack την Κυριακή. Ο ίδιος ο Ταραμπέλα που υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», απαντά ο συνήγορός του Τζιόρτζι, Me Maxim Töller, το βράδυ της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Μαρκ Ταραμπέλα βρίσκεται στη διάθεση της δικαιοσύνης. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει λάβει ποτέ την παραμικρή πρόταση, ούτε το παραμικρό χρηματικό ποσό από κανέναν. Μια γραμμή που είχε ήδη κρατήσει από τη Δευτέρα σε συνέντευξη που δημοσίευσαν οι Le Soir και Knack» αναφέρει ο δικηγόρος του Τζιόρτζι.

Ερωτηθείς πάντα για υπόπτους που θα μπορούσαν να λάβουν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο κατηγορούμενος Τζιόρτζι είπε τελικά ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.

Όπως αναφέρει η Le Soir τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο Qatargate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». Στην υπόθεση του Μαρόκου είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED – General Directorate of Studies and Documentation – της αραβικής χώρας καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτσολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Qatargate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

H σχέση του Tζιόρτζι με τον Παντζέρι

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή περιέγραψε στους αστυνομικούς τη σχέση του με τον Αντόνιο Παντζέρι, η οποία, όπως τους είπε, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με την πρώτη συνάντηση να γίνεται λίγο μετά την άφιξη του Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.

«Του ζήτησα να με πάρει με υποτροφία και το έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι για τη συνάντηση αυτή που έγινε στα πλαίσια ενός συνεδρίου. «Από εκεί ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Παντζέρι να γίνεται με τα χρόνια κάτι σαν μέντορας για τον Τζιόρτζι, τον ενθουσιώδη νεαρό ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται το «ηθικό χρέος που ένιωθε για τον Παντζέρι (σ.σ. ο Τζιόρτζι) ήταν μεγάλο. Και γι’ αυτό όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παντζέρι το 2019 όταν δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθάει. Τότε ήταν που όπως εξήγησε ο Τζιόρτζι ξεκίνησε να φροντίζει τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής. Αλλά ήταν και τα λεφτά, χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως».

Σύμφωνα με τη La Repubblica ο Τζιόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του. Όπως φέρεται να τους είπε, ήταν ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο και τυφλώθηκε από το ηθικό χρέος προς τον Παντζέρι.

Πηγή: LeSoir, Knack, La Reppublica

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης