Σε ένα ανοιχτό διάλογο με τη νεολαία, στην πλατεία Αυδή (Μεταξουργείο) ο Γιάνης Βαρουφάκης εστίασε στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το δίλημμα της νεολαίας, επεσήμανε, είναι «να μείνουν στη χώρα τους υπό καθεστώς εργασιακής γαλέρας ή να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους τους νέους. Τα παιδιά της άρχουσας τάξης ετοιμάζονται για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού από το γυμνάσιο. Ενώ η πλειοψηφία των παιδιών αυτής της χώρας μένουν εγκλωβισμένα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο τα ετοιμάζει για να υπηρετούν αυτούς που θα επιστρέψουν από την πραγματική μόρφωση ξένων κέντρων σπουδών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτοχρόνως, στην προεκλογική εκδήλωση της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, ο επικεφαλής του μίλησε για «ένα σύστημα το οποίο έχει διαμορφωθεί από τα μνημόνια και η άρχουσα τάξη δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει. Εμείς έχουμε υποχρέωση να το ξεριζώσουμε και να το ξαναχτίσουμε από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο». Επιπλέον, ανέφερε, «μια χούφτα εταιριών αγοράζουν υπηρεσίες και υποδομές της χώρας μας: από τη ΔΕΗ μέχρι τα κολλέγια, τα οποία θέλουν να εξισώσουν με τα πανεπιστήμια μας. Μια ξένη και ντόπια ολιγαρχία ριζώνει όλο και πιο βαθιά στη χώρα μας και εμπορευματοποιεί τα πάντα, ταυτίζοντας ακόμα και εμάς τους ίδιους με εμπορεύματα. Μόνο η ρήξη μπορεί να το σταματήσει».

Σε άλλο σημείο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος, αφού έκανε λόγο – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – για «φασιστοειδή σαν τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη», που έχει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του. Και ο οποίος, κ. Μητσοτάκης «κλείνει και τα δύο μάτια στη Δεξιά με το φράχτη στον Έβρο και τις επαναπροωθήσεις του θανάτου στο Αιγαίο. Ενώ έχει το θράσος να λέει ότι το ΜεΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ψάχνει ψήφους στην Ακροδεξιά». Από την πλευρά τους, τα μέλη της νεολαίας φώναξαν, στο σημείο αυτό, το σύνθημα, «και τώρα και πάντα και όπως το Σαράντα, τη φτώχεια και το φασισμό θα τον πολεμάμε πάντα».

Στο χαιρετισμό της, η υποψήφια βουλευτής Α’ Αθήνας και συγγραμματέας της ΛΑΕ – ΑΑ Μαριάνα Τσίχλη, σημείωσε: «Η δική μου γενιά ήταν η πρώτη που έζησε τις επιπτώσεις των μνημονίων και της λιτότητας, βγαίνοντας από τα πανεπιστήμια. Μας καταδίκασαν στη ξενιτιά ή στην εργασιακή εξαθλίωση αν μέναμε στη χώρα μας». Και προσέθεσε: «Υπάρχουν λύσεις: κατάργηση της προπληρωμής φόρων, του Ηρακλή, του χρηματιστηρίου ενέργειας. Προαπαιτούμενο φυσικά η ρήξη, για να είναι όλα αλλιώς». Αντέτεινε, τέλος, πως «δεν αποδεχόμαστε τη διαχείριση της μιζέριας ως κανονικότητα. Συνεχίζουμε να τιμάμε το γενναίο ΟΧΙ του ’15, όπως κάναμε πάντα, εγκαταλείποντας υπουργικές καρέκλες και αξιώματα για να μείνουμε πιστοί στην εντολή του λαού μας». Την εκδήλωση άνοιξε η Ιόβη Μαραγκού, συντονίστρια της Νεολαίας του ΜέΡΑ25, η οποία στηλίτευσε τις απάνθρωπες, όπως είπε, συνθήκες εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης