Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνοτουρκική ένταση, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Όλοι, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε όπου έχουν δίκιο» επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να στηρίξουμε την Ελλάδα αλλά να μην απομονώσουμε την Τουρκία» ζήτησε ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να επέλθει με την έναρξη διαλόγου. 

«Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Γι΄ αυτό προσπαθεί η Γερμανία» πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πολύπλευρες. «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και γι΄ αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δένδιας: «Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία»

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός διευκρίνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εκνευρίσει τον Ερντογάν.

Τη λίστα των κυρώσεων έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης