Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης 

Το Στεφανοβίκειο του Βόλου, όπου γίνεται η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των αμερικανικών ελικοπτέρων Kiowa και Chinook προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επέλεξε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ για να στείλει αυστηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα. «Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο, επιστρέψτε στον διάλογο» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε ότι η οπτική των ΗΠΑ ταυτίζεται με αυτή της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι «τα συμφέροντά μας στην περιοχή είναι κοινά».

 

«Όπως είπα την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, το επαναλαμβάνω, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Όπως είπε επίσημα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ είναι πως τώρα είναι η εποχή για διάλογο κι όχι για κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή

Η τελετή παράδοσης των 70 αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D KIOWA WARRIOR και των 10 ελικοπτέρων CH-47D CHINOOK γίνεται στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, παρουσία των ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ καθώς και των Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ αλλά και του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετέχουν η Ms. Ann Cataldo, Deputy Assistant Secretary of the Army, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Tα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που τους επιτρέπουν να εκτελούν επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν είχε ο Ελληνικός Στρατός .

Από τα 70 ελικόπτερα Kiowa, τα 36 θα λειτουργούν επιχειρησιακά μέσα στον επόμενο χρόνο και θα τοποθετηθούν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη, 20 εξ αυτών θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των πιλότων και 14 θα βρίσκονται σε εφεδρεία. Όπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς, με τα 10 ελικόπτερα Chinook που παραλάβαμε -σε σύνολο 25 που διαθέτει η χώρα- ενισχύεται δραστικά η αερομεταφορική μας δύναμη, ενώ τα Κiowa βελτιώνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και ασφάλειας, και μας δίνουν τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε διακλαδικό επίπεδο.

 

 

Μαζί με τα ελικόπτερα, η χώρα παρέλαβε και μεγάλη ποσότητα ανταλλακτικών, γεγονός που εγγυάται τη δυνατότητα για μακροχρόνια συντήρηση.

 

 

 

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε πως αναβαθμίζεται η επιτήρηση των συνόρων μας και ενισχύεται σημαντικά η άμυνα στα νησιά του Αιγαίου.

Η δήλωση του:

«Καλημέρα σας,

Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όλοι οι Αρχηγοί, σε μια μέρα η οποία μας κάνει χαρούμενους γιατί καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλον έναν συντελεστή ισχύος.

Έχουμε σήμερα την παραλαβή των εβδομήντα ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA και του τελευταίου από τα δέκα CHINOOK, που είχαμε ξεκινήσει την παραλαβή τους εδώ και δύο χρόνια.

Η παραλαβή των ελικοπτέρων KIOWA δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκεί να σας πούμε ότι είναι ελικόπτερα, μικρότερα βέβαια και μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά μπορούν να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές με τα APACHE. Επομένως τα APACHE τα οποία είναι λιγότερα και εξαιρετικά ακριβά, θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρησιακές τους ώρες για περισσότερο διάστημα.

Εδώ, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για να καταλήξουμε σήμερα να γίνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα που σημαίνει ότι υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Στρατού Ξηράς, του ΓΕΕΘΑ, της Αμερικανικής Πρεσβείας και βέβαια αυτό ξεκίνησε από τη θητεία του προηγούμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από τον προηγούμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ολοκληρώθηκε και βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα.

Ήθελα επ’ ευκαιρία να πω ότι δε θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».

 

Φωτογραφίες από την τελετή

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

‘’Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στο Στεφανοβίκειο, στην τελετή παράδοσης στο Στρατό Ξηράς, των δέκα ελικοπτέρων CHINOOK και των εβδομήντα ελικοπτέρων KIOWA WARRIOR.

Και βέβαια η σημερινή τελετή έρχεται να πλαισιώσει άλλες δύο αντίστοιχες που είχαμε πολύ πρόσφατα. Αναφέρομαι φυσικά στην παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης και την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των δώδεκα νέων εκπαιδευτικών Αεροσκαφών σταδίου επιλογής TECNAM.

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής συνολικής προσπάθειας που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Των δυνατοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε πάντα. Πάντα εργαζόμαστε με γνώμονα τη συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς εννοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι πάντα η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Θέλω να τονίσω ότι και το πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε γίνονται πάντα με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους – οφέλους. Στόχος μας είναι πάντα η απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης επιχειρησιακής αξίας, στο μικρότερο δυνατό κόστος. Συστημάτων και μέσων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις και που καλύπτουν υπαρκτές και αναγνωρισμένες επιχειρησιακές μας ανάγκες. Πάντα σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η πρόσκτηση των εβδομήντα ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

Είναι βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τομέα επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, χάρη στα σύγχρονα συστήματα που φέρουν.

Η ενσωμάτωσή τους στο Στρατό Ξηράς έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ότι τα αποκτούμε.

Ενισχύουμε έτσι, την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.

Και βέβαια για τα ελικόπτερα τύπου CHINOOK, ότι και αν πω θα είναι λίγο. Οι χιλιάδες ώρες πτήσης που έχουν χρησιμοποιηθεί με την ανάληψη τόσο επιχειρησιακών αποστολών όσο και αποστολών αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τεράστιας επιχειρησιακής τους αξίας αλλά και της σημαντικότατης συμβολής τους στο κοινωνικό έργο που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει.

Γνωρίζετε βέβαια ότι συνδράμουμε το κοινωνικό σύνολο με κάθε μέσο και κάθε δυνατό τρόπο. Είμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία όποτε και όπου απαιτηθεί.

Βέβαια το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.

Δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα έχουμε λοιπόν το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Mrs Cataldo,

Mr Ambassador,

Today we have another tangible outcome from our strategic cooperation with the United States.

Investing in our long-lasting friendship, we are witnessing a continuously increasing momentum and new aspects in our military relations.

I strongly believe that we are experiencing a great defence cooperation with strategic impact, which has not yet achieved its full potential and capacity.

In this time of unpredictable challenges, Greece as a credible ally, remains on the frontline and has proven to be a pillar of stability and a security provider in the East Med, the Balkans and beyond. We support and promote peace, stability and security.

Κυρίες και κύριοι,

Στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, στρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η ύπαρξη αποτελεσματικών και αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την παραλαβή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CHINOOK, ο Ελληνικός Στρατός, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται.

Αναβαθμίζεται η ευελιξία μας και η δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς που είναι βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συμμετοχή του και την επιμονή του για την παραλαβή αυτών των Ελικοπτέρων, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και τον σημερινό για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στους πιλότους, στους εκπαιδευτές, και στο προσωπικό υποστήριξης των ελικοπτέρων, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.’’

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης