Σκηνικό προβοκάτσιας στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο καθώς τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι αλιευτικό δέχθηκε πυρά από σκάφος του Λιμενικού, ανοιχτά της Τενέδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, το σκάφος «Anatolian» δέχθηκε πυρά από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τενέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει, ότι στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση το σκάφος του Λιμενικού.

Το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, σήμερα το πρωί, πλοίο με σημαία Κομόρες, που κινείτο στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, με κατεύθυνση στα τουρκικά παράλια, δεν σταμάτησε σε κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού, αλλά ούτε και στις ηχητικές προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα, συνεχίζοντας την πορεία του. Τότε, οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Το σκάφος, το οποίο αρμοδίως χαρακτηρίζεται αδιευκρίνιστο, καθώς είναι τόσο παλιό «σκαρί», που δεν έχει γίνει αντιληπτό τι είναι, συνέχισε την πορεία του. Τότε, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις τουρκικές ότι κατευθύνεται προς τα παράλιά τους, για να ελέγξουν το μυστηριώδες πλοίο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο “ANATOΛΙΑΝ” σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες».

Ειδικότερα, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση ως εξής:

Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 13.27, η Υπηρεσία Κυκλοφορίας Πλοίων του Τσανάκκαλε (Δαρδανελίων) (VTS) παρενόχλησε το πλοίο Ro-Ro «Anatolian» με σημαία Κομορών, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ίμβου (τρκ Bozcaada), από 2 σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που φέρεται να άνοιξαν πυρ.

Κατόπιν ειδοποίησης, στο σημείο στάλθηκαν 2 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Αναφέρθηκε, ότι τα τμήματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή κατά την άφιξη των τουρκικών σκαφών.

 

 

Η  ανακοίνωση:

«Μετά τα πυρά παρενόχλησης που άνοιξαν κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωής και τραυματίες στο 18 προσωπικό (6 Αιγύπτιοι, 4 Σομαλοί, 5 Αζερμπαϊτζάνοι και 3 Τούρκοι πολίτες) που επέβαιναν στο πλοίο. Αυτή τη στιγμή το πλοίο συνοδεύουν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες του εφημερεύοντος Εισαγγελέα Τσανάκαλε, (Δαρδανέλιων)  έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν».

Από την άλλη, η Διοίκηση του Λιμενικού μοιράστηκε και εικόνες από το συμβάν. Οι εικόνες περιλαμβάνουν τα πυρά των μονάδων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα χτυπήματα στο πλοίο Ro-Ro.

Η είδηση όπως παρουσιάστηκε από το CNN Turk:

 

 

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό σε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα και ζήτησε εξηγήσεις και τη διεξαγωγή ερευνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης