Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν: Συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 20:34
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν: Συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Η ανακοίνωση  του Κρεμλίνου:

«Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη

Με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

 22 Ιουλίου 2020 21:20

Εξετάστηκαν περιεκτικά  οι τρόποι περαιτέρω προώθησης της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.  Επισημάνθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης των διμερών σχέσεων.  Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διεξαγωγή του  προγραμματισμένου Κοινου Έτους Ιστορίας το 2021, ακόμα και στο πλαίσιο του επερχόμενου εορτασμού  στην Ελλάδα της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.  Υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.  Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας.

Επίσης εθίγη σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπήρξε συμφωνία για συνέχιση των επαφών.»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 22:36