Πολιτιστικό βραβείο απένειμε η Ένωση Ελληνογερμανικών Εταιρειών (VDGG) στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τον ρόλο του σχετικά με τη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο ξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνο. Με το Δαχτυλίδι της Τιμής διακρίνονται κάθε δύο χρόνια προσωπικότητες και θεσμοί που συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Αυτήν τη χρονιά το βραβείο δόθηκε στον κ. Παπούλια, αφού είναι «ένα ευτύχημα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις», σύμφωνα με την πρόεδρο της VDGG, Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω ασθενείας, το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Άννα, η οποία διάβασε και τον χαιρετισμό του πατέρα της. Σε αυτόν ο κ. Παπούλιας αναφέρεται στις βιωματικές σχέσεις που έχει με τη Γερμανία. Όπως ανέφερε η κόρη του, ο πατέρας της σε ηλικία 14 ετών συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και έως την πτώση της Χούντας ζούσε στη Γερμανία.

Στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας έκανε τη διατριβή του στο Δίκαιο, εργάστηκε παράλληλα στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle και συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα που στηρίχτηκε πολύπλευρα από γερμανικά κόμματα, φοιτητικές οργανώσεις και συνδικάτα. Την περίοδο της Μεταπολίτευσης επέστρεψε στην Ελλάδα, έγινε συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν 12 χρόνια διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και για δύο περιόδους, έως το 2015, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ήρθα ως φοιτητής και φεύγοντας στην Ελλάδα άφησα ένα κομμάτι του εαυτού μου εδώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από δύο χρόνια το βραβείο είχε απονεμηθεί στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γρηγόρης Αγγελίδης, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ, ο έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου DAI. Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς κάλυψε η ελληνογερμανική χορωδία «Πολυφωνία» με Πλακιώτικα Τραγούδια, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λεοντή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης