Άσκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμά της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο πόρισμά της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Σε επόμενη συνεδρίαση θα αναδειχθούν με κλήρωση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Ιωάννης Μπούγας: Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική. Τον λόγο τώρα τον έχει η Δικαιοσύνη

Ο επίλογος της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής, γράφηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ιωάννη Μπούγα, που ήταν και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως «η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ίσως η πιο σκληρή τιμωρία των ενόχων».

«Ο πολιτικός κόσμος δεν δικαιούται να μείνει απαθής και απλός θεατής όσων θα εξελιχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας, ώστε στο μέλλον ν΄αποτραπούν παρόμοιες συμπεριφορές, που πλήττουν τη Δημοκρατία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί και θα εμπεδωθεί η λειτουργία του κράτους δικαίου και υποθέσεις που θεωρούνται άγος, μπορεί να μεταβληθούν σε ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας» ανέφερε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν τη βούληση και το σθένος να το πράξουν» υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους εννέα περίπου μήνες εργασιών της επιτροπής, η οποία και πραγματοποίησε 64 συνολικά συνεδριάσεις, με περίπου 12.200 σελίδες πρακτικών και εξετάση 23 μαρτύρων, ανέφερε πως όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, «πολλοί ήταν εκείνοι που διέδιδαν ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν ισχνό, ότι γρήγορα θα μετατρεπόταν σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ή θα επικρατούσαν λογικές συμψηφισμού και πολιτικές σκοπιμότητες που θα αποπροσανατόλιζαν την έρευνα και θα ενίσχυαν την δυσπιστία των πολιτών σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες ερευνούν ποινικές ευθύνες υπουργών» καθώς άλλωστε ήταν «νωπές ακόμα οι μνήμες από την προανακριτική-φιάσκο, που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ορισμένοι, είπε ο κ. Μπούγας, «επιχείρησαν να παρακωλύσουν το έργο της επιτροπής, αλλά απέτυχαν» και «με αποφασιστικότητα αναζητήθηκε η αλήθεια, φωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές των υποθέσεων που δεν είχε αγγίξει η Δικαιοσύνη, κι εξετάστηκαν πρόσωπα με κρίσιμο ρόλο, τα οποία εισέφεραν σημαντικότατες πληροφορίες και έγγραφα. Δεν επιτρέψαμε να φιμωθούν μάρτυρες και δώσαμε σε όλους και ιδίως στον ερευνώμενο, την δικονομική δυνατότητα να καταθέσουν τα γεγονότα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε πως από το «αποδεικτικό υλικό προκύπτει σαφής τρόπος δράσης συγκροτημένης ομάδας στην οποία μετείχαν πολιτικοί, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι. Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας ακολουθούσε πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο εγκληματικής δράσης στις υποθέσεις» ενώ αυτή η ομάδα «δεν δίστασε να καταφερθεί σε βάρος ακόμη και εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε». Ανέφερε πως προέκυψε όμως, ότι «σε αμφίδρομες υποθέσεις πολιτικών διώξεων υπήρχε άμεση εμπλοκή και άλλων υπουργών της τότε κυβέρνησης, με πλέον έντονη την εμπλοκή του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος φαίνεται να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων και να συνομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος, μέλη του οποίου είχαν διαφορετική μάλιστα ατζέντα από αυτή που είχε το ‘μαγαζί’, υπονοώντας βεβαίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται μάλιστα με βεβαιότητα να λέει, ότι «βγάζουν πολλά λεφτά». Δεν διστάζει επίσης να προτείνει στον Μιωνή την ενοχοποίηση με μαρτυρίες Παπασταύρου, για να τύχει ευμενούς μεταχείρισης της ίδιας της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!».

Το πόρισμα της επιτροπής, είπε ο κ. Μπούγας, «περιλαμβάνει αναλυτική παράθεση των γεγονότων και ενδελεχή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού». «Η λειτουργία της προανακριτικής, έστειλε το μήνυμα της καλής λειτουργίας των θεσμών και της αταλάντευτης βούλησης της κυβέρνησης και των βουλευτών να αναζητήσουν την αλήθεια…. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις. Αντί εξηγήσεων όμως, βουλευτές και στελέχη του, διακυβεύοντας και αυτή την προσωπική, επιστημονική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, κάνουν λόγο για δήθεν θεσμική εκτροπή. Ποιος τους ακούει και ποιος τους πιστεύει άραγε;» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

 

Πλεύρης: Ο Παπαγγελόπουλος ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας

«Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου» τόνισε ο πρώτος ομιλητής-εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας» σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και τη Γεωργία Τσατάνη, και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι» επισήμανε.

«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!» είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση

«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι’ αυτό και μόνο είστε ικανοί» ανέφερε, στην Προανακριτική Επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε» είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους» επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».

«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της Οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».

«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς» υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της Οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών» διευκρίνισε ο κ. Λάππας.

Κεγκέρογλου: «Ο λόγος αποκλειστικά και μόνο στη Δικαιοσύνη, σήμερα δεν δικάζουμε»

«Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν…» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνοντας να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να ελεγχθεί για οκτώ ποινικά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια και δεν έχουν λευκή επιταγή …». Πρόσθεσε πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στη Δικαιοσύνη, χωρίς την παρουσία των βουλευτών με “γουνάκια”», ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα τα “γουνάκια” με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου; Που και τότε πρωταγωνιστές ήσασταν εσείς της δήθεν Αριστεράς σας, με τη μια ή την άλλη της μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατά την ανάπτυξη της εισήγησής του, ανέφερε πως «το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, είναι ένα ψευτοδίλημμα» και εξήγησε ότι για το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων και ποιες παραλείψεις υπήρχαν, αλλά είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της.

Καταλόγισε ευθύνες και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και ευθύνες συμμετοχής σε αυτές τις διώξεις σκευωρίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στην ψηφοφορία

Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξαρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή

«Από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είστε εδώ και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από χθες, όλη την ημέρα, το Υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και όλα τα Μέσα γέμισαν με «διαρροές», «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;» σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αλήθεια, ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.

Η ομιλία του Δ. Παπαγγελόπουλου

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες, κάλεσε τους βουλευτές, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Η παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με αθώους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, θα ερμηνευθεί από τον ελληνικό λαό, ως προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των μεγάλων σκανδάλων, της Novartis, της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ, του σκανδάλου Βγενόπουλου και άλλων πολλών. Θα ερμηνευθεί επίσης ως χορήγηση ασυλίας στους υπαίτιους του σκανδάλου και ως νομιμοποίηση της μίζας», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ:

«Στη δημοκρατία άρχει ο λαός. Αν σήμερα με ψήφο σας νομιμοποιήσετε τη μίζα, δεν αποκλείεται ο λαός, με τη σκωπτική του διάθεση, να μετατρέψει τη λέξη δημοκρατία σε μιζοκρατία και την ανάλογη μετατροπή στο όνομα της παράταξής σας». Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν κατήγγειλε μόνο πολιτική και εκδικητική δίωξη σε βάρος του και σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού Ελένης Τουλουπάκη, αλλά προέβλεψε πως ο ίδιος είναι μόνο η αρχή των πολιτικών διώξεων που έχουν σχεδιαστεί κεντρικά για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ ήμουν η αρχή. Ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη ακολούθησαν. Αλλά δεν θα είναι οι τελευταίοι. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ήδη, οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για τον κ. Καλογήρου, τον κ. Βασιλειάδη και δεν ξέρω για ποιους άλλους. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε. Αν χρειαστεί θα τους προσφέρω την εμπειρία μου από αυτή την άδικη και πρωτοφανή στοχοποίησή μου», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «το τελευταίο διάστημα, η πολιτική ζωή του τόπου, οδηγείται σε ναρκοπέδιο. Η κατάρρευση όλων των κατηγοριών σε βάρος μου, εξαγρίωσε τους διώκτες μου και με μαφιόζικες μεθόδους, προσπαθούν, ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με μένα, να το κάνουν και με άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος και σκοπός τους είναι βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πόλεμος της λάσπης και της κασέτας έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Κασέτες παντού, κασέτες με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Ο Μιωνή εμφάνισε μια κασέτα και δηλώνει υπερήφανος ότι έχει και άλλες εννέα κασέτες. Ο κ. Τζένος δημοσιεύει σημειώσεις με ακρίβεια κασέτας. Κασέτες στην πυροσβεστική. Κασέτες στην ΕΥΠ, κασέτες σε ευρεία κυκλοφορία που σε λίγο θα πουλιούνται στα περίπτερα για να ικανοποιούν κάθε είδους παράνομη επιδίωξη».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που υπογράμμισε ότι η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων, δεν μπορεί να καλύπτεται για πολύ ακόμη καιρό από τα «μπουκωμένα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων ενημέρωσης», κατήγγειλε ότι σήμερα απειλούνται και διασύρονται εισαγγελείς, ασκήθηκε παράνομη ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, γίνονται ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από υπουργούς και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Ως ενδεικτική περίπτωση παρέμβασης, κατήγγειλε τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνώνται από τη δικαιοσύνη για τη Novartis, πρέπει να αρχειοθετηθούν. «Θέλετε άλλη απόδειξη κατάλυσης του Συντάγματος και της διακρίσεως των εξουσιών;», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι:

Το πόρισμα της πλειοψηφίας που μέχρι σήμερα δεν αναφέρει γιατί ακριβώς κατηγορείται, ήταν προκατασκευασμένο, η συγγραφή του είχε ξεκινήσει προτού καν εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Αυτό το πόρισμα θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία και τη νομική επιστήμη, ως μαύρη σελίδα. Αντί για εμπεριστατωμένο κείμενο, είναι μια έκθεση ιδεών με παράλογες ανακολουθίες. Συντελέστηκε πρωτοφανής και αδιανόητη παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Σήμερα αντί να επιλέξουμε εθνική ομοψυχία εκτρεπόμεθα σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Θα είναι ολέθριο λάθος αν συνεχιστεί αυτός ο δρόμος. Εύχομαι να μην συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «κανένας θόρυβος για ανύπαρκτα σκάνδαλα, δεν πρόκειται να καλύψει τη φωνή του μουεζίνη στην Αγία Σοφία, δεν θα καλύψει τον θόρυβο από τις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, πολύ περισσότερο δεν θα καλύψει το θόρυβο -δεν θέλω να τον ακούσω- από τα γεωτρύπανα σε εθνικά ύδατα».

Σήμερα οι βουλευτές με την ψήφο τους, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, θα στήσουν ή δεν θα στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου. Από ένα εκτελεστικό απόσπασμα που έχει συγκροτηθεί από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, από τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα και τους συμμορίτες των μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων.

«Σας παρακαλώ να αναλογιστείτε πόσο επικίνδυνο είναι, για τη δημοκρατία, να διωχθούν μαζί με μένα εισαγγελείς και δημοσιογράφοι που έκαναν τη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Η κλήση Τσατάνη, Αθανασίου, Μιωνή από την επιτροπή, είχε προαναγγελθεί μήνες πριν. Αυτό δεν δείχνει σχέδιο; Δεν δείχνει εγκληματική οργάνωση; Δεν δείχνει ενορχηστρωτή; Ο κ. Πλεύρης γνώριζε μήνες πριν την ύπαρξη της κασέτας με τη συνομιλία Μιωνή-Παππά και προκύπτει από τις ερωτήσεις που υπέβαλε στον επιχειρηματία. Ο κ. Πλεύρης μπορεί να είναι καλός νομικός αλλά κανείς δεν έχει το χάρισμα της ενόρασης», είπε ο πρώην υπουργός.

«Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση παραβίασε το Σύνταγμα και τον ΚΠΔ. Εξαίρεσε Πολάκη-Τζανακόπουλο, εξέτασε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση για το σκάνδαλο Novartis αν και η εντολή που είχε δώσει η ολομέλεια ήταν να ερευνηθεί η υποτιθέμενη σκευωρία», είπε. «Διεύρυνση του κατηγορητηρίου έγινε εκ των υστέρων και αφού είχαν ληφθεί παρανόμως καταθέσεις».

«Μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία αρκέστηκε στις παράνομες και άκυρες καταθέσεις, δεν συνέλεξε κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο».

Η επιτροπή δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες για την αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν κάλεσαν τον κ. Καλογήρου και την κ. Παπασπύρου για να μην διαψεύσουν τον κ. Αγγελή. Δεν κάλεσαν ούτε τον μηνυτή του, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσει για τον ισχυρισμό του ότι ο Παπαγγελόπουλος μαζί με τον κ. Τσίπρα τον στοχοποίησαν για να τον φιμώσουν ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ο κ. Σαμαράς παραμένει φιμωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στην προκαταρκτική επιτροπή δεν εκλήθη κανένας εισαγγελέας ή δημοσιογράφος το όνομα του οποίου ακούστηκε στις εργασίες της επιτροπής.

Παραβιάστηκαν βασικά του δικαιώματα αφού δόθηκε προθεσμία 11 ημερών για να μελετήσει 230.000 σελίδες της δικογραφίας. Όμως για τον Οτσαλάν που είχαν δώσει προθεσμία 14 ημερών για 17.000 σελίδες, η Τουρκία καταδικάστηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά όταν έλαβε γνώση της Συμφωνίας Συμβιβασμού Novartis-ΗΠΑ και του το αρνήθηκαν.

Του αρνήθηκαν να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, δια της επιτροπής, η αίτησή του για την κήρυξη ακυροτήτων με πρόταση της επιτροπής. Σήμερα ενημερώθηκε ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απάντησε πως η ειδική επιτροπή πρέπει να κάνει πρόταση, για την αίτηση κήρυξης ακυροτήτων.

Η προκαταρκτική επιτροπή λειτούργησε σαν έκτακτο στρατοδικείο σε βάρος του, ως κατοχικό δικαστήριο που δίκασε ούτε καν με δοσίλογους δικαστές αλλά απευθείας με ναζιστές αξιωματικούς.

Το κείμενο συμβιβασμού Novartis-ΗΠΑ δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Η Novartis παραδέχεται ότι πλήρωσε πολιτικούς.

Η Ελένη Ράικου ψευδόρκησε συνειδητά. «Επίσης εντελώς ξεδιάντροπα ισχυριζόταν ότι εμβάσματα στον άνδρα της τα κατασκεύασα εγώ και η κ. Τουλουπάκη. Είπε επίσης ότι η σύμβαση που είχε υπογράψει ο σύζυγος της με τη Novartis, χάθηκαν στην πλημμύρα του σπιτιού της». «Ο σύζυγος έκανε υπερσυνταγογράφηση με συνέπεια μεγάλη ζημία για το δημόσιο».

Το πόρισμα Σοφουλάκη συνιστά τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της σκευωρίας σε βάρος του. Η άσκηση δίωξης σε βάρος της κ. Τουλουπάκη είναι εντελώς παράνομη.

Όλες οι έρευνες για την κ. Τουλουπάκη είχαν αρχειοθετηθεί. Παρ’ όλα αυτά της ασκήθηκε δίωξη για να διευκολυνθεί η δική του δίωξη.

Αν του ασκηθεί δίωξη, πρέπει να συμπαραπεμφθεί ο Παναγιώτης Αθανασίου διότι πριν το ταξίδι για τη συνάντηση με τον Φαλσιανί, είχε εξετάσει τον κ. Παπασταύρου ως ύποπτο. Τους δε εισαγγελείς που έκαναν το ταξίδι, τους έστειλε για έρευνα στο σπίτι του Σταύρου Παπασταύρου στη συνέχεια.

«Όπως προκύπτει για τη συμπεριφορά του κ. Μιωνή, είναι τέρας αξιοπιστίας. Είχε καταγγείλει αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του, τον κ. Πλεύρη. Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι διαδέχθηκα τον κ. Βορίδη στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης που εκβίασε τον κ. Μιωνή και ήταν μέλος και ο κ. Πλεύρης», σημείωσε δηκτικά.

Ο Μιωνής ωρυόταν ότι έχει καταβάλλει τεράστια δικαστικά έξοδα στη δικαστική διαμάχη με τον εκδότη Φιλιππάκη, ήταν εύλογο λοιπόν το ερώτημα του ποιος θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

«Ο Μιωνής είναι και πράκτορας Θ-Β. Με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας, έχει διαπράξει κατασκοπεία. Ζητάει ονόματα πρακτόρων του FBI, μιλάει για τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης