Το διαχρονικό αριστούργημα του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου.

Ερμηνεύουν οι  Παναγιώτης Μπουγιούρης, Αγγέλα Σιδηροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από σκοτάδι σε σκοτάδι. Ζωή, δεν σε καταλαβαίνω»

Γιατί ένας άνθρωπος που έχει ορκιστεί να σώζει ζωές, υποστηρίζει με σθένος την ευθανασία, τις εκτρώσεις, την αυτοκτονία, την αυτοδικία; Τι είναι αυτό που κάνει έναν γιατρό να αμφισβητεί τον όρκο του Ιπποκράτη και να απαξιώνει τη ζωή; Γιατί μας αφορά η απόφασή του να δολοφονήσει έναν άνθρωπο; Και πόσο αλαζονική είναι η έλλειψη ενοχής γι αυτήν του την πράξη; Είναι το σεξ η υπέρτατη ηδονή ή μια βρόμικη πράξη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτήματα που πραγματεύεται το έργο «Δόκτωρ Γκλας», ένα από τα πιο προκλητικά και εμβληματικά αριστουργήματα της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1905 με τη μορφή ημερολογίου, από τον Σουηδό συγγραφέα Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ (Hjalmar Söderberg). Σήμερα, 150 χρόνια από τη γέννησή του, η αίσθηση ανωτερότητας που αισθάνεται ο ήρωάς του έναντι των συνανθρώπων του και το αίσθημα αυτοδικίας που τον διακατέχει παραμένουν αναλλοίωτα και δείχνουν να μας αφορούν πιο πολύ από ποτέ.

Ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στρατής Πανούριος, συνεπαρμένος από την ηθική δύναμη του βιβλίου, δίνει σάρκα και οστά στον ιδιόμορφο ψυχολόγο Δόκτωρ Γκλας. Διασκευάζει και σκηνοθετεί το σπουδαίο αυτό έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τις σκοτεινές πλευρές του ήρωα – αντιήρωα. Δύο συν ένα πρόσωπα, αναμετρώνται επί σκηνής σε μια αναζήτηση για τα μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τον μηδενισμό και τον κυνισμό του γιατρού Γκλας απέναντι στη ζωή. Ένα έργο που αποτελεί άσκηση για τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης.

Τον γιατρό Γκλας ενσαρκώνει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και τη νεαρή Χέλγκα, αντικείμενο του έρωτα του και αφορμή για την αποτρόπαια πράξη του, υποδύεται η Αγγέλα Σιδηροπούλου.

Το έργο

Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης- είναι ο καταθλιπτικός γιατρός Γκλας. Η Χέλγκα, νεαρή γυναίκα του κατά πολύ μεγαλύτερού της κληρικού Γκρεγκόριους, ζητεί από τον γιατρό Γκλας να «ανακαλύψει» ότι πάσχει η ίδια από κάποια ασθένεια, έτσι ώστε να ξεφύγει για λίγο από τα συζυγικά της «καθήκοντα».  Οι λόγοι είναι αφ’ ενός η αηδιαστική προσωπικότητα του συζύγου της και αφ’ ετέρου, ότι έχει εραστή.

Ο Δόκτωρ Γκλας ερωτεύεται τη Χέλγκα – μια εντελώς απελπιστική αγάπη, καθώς όχι μόνο είναι παντρεμένη αλλά αγαπάει και κάποιον άλλο – και φαντάζεται την αγάπη του ως κάτι λαμπρό και ιερό. Τη βοηθά λέγοντας στον ιερέα ότι έχει κάποια ασθένεια, η οποία απαιτεί πλήρη αποχή από τις ερωτικές  συνευρέσεις. Ωστόσο, αυτό το ψέμα δεν θα διαρκέσει για  πολύ, αφού ο σεξομανής πάστορας αναγκάζει τη Χέλγκα να κάνουν έρωτα ξανά, με τη βία.

Ο γιατρός Γκλας πολύ θυμωμένος με τον πάστορα προτάσσει μία νέα ιατρική απειλή για τον πάστορα Γκρεγκόριους, αλλά ούτε και αυτό το κόλπο κρατάει πολύ.Το διαζύγιο είναι αδύνατο και ενώ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο αφόρητη, ο Δόκτωρ Γκλας παίρνει μία σκληρή απόφαση…

Συντελεστές

Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Σκηνοθεσία- Δραματοποίηση:  Στρατής Πανούριος
Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Τρουπιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών:  Πάνος Κουκουρουβλής                                                   
Μουσική σύνθεση: Πηνελόπη Μπεκιάρη                                                        
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Αβραμίδης                                 
Φωτογραφίες αφίσας: Μαριλένα Αναστασιάδου
Ερμηνεύουν:Παναγιώτης Μπουγιούρης, Αγγέλα Σιδηροπούλου

Πληροφορίες

Πρεμιέρα:  Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:00 & Σάββατο 20:15
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13€, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων): 11€, ΑΜΕΑ:8€
Προπώληση μέσω VIVA: Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€.gr

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 &Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00- 21:00

* Με τη στήριξη της πρεσβείας της Σουηδίας.

* Το βιβλίο ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αγγελικής Νάτση από τις Εκδόσεις PRINTA

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης