Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90°C ανεβάζουν τη θερμοκρασία μεταφέροντας «Το Μάθειμα» του Ε. Ιονέσκο, εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, ως «Τω Μάθειμα» στην Αθήνα του 2019, από 02.05.2019 για λίγες παραστάσεις στο Bios.

Το έργο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας συνεσταλμένος δάσκαλος, γνήσιος εκφραστής της απολιθωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το επιτηρητικό βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπο της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα nonbinary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

Η ομάδα 90οC, μέσα από εικόνες ντυμένες με το σαρδόνιοχιούμορ του Ιονέσκο και ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλαόσα έχουμευποστεί στο σχολείο, σαρκάζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δυο «κόσμων» : Από τη μια, οαπαρχαιωμένος τρόπος διδασκαλίας της ακραίας πειθαρχίας που εκπροσωπεί ο δάσκαλος και από την άλλη το φρέσκο φιλελεύθερο πνεύμα που εκπροσωπεί το μαθητευόμενο άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον καμβά, η ομάδα 90οC, στήνει τη θεατρική της παγίδα:

Στην Αθήνα του 2019, που μετά από 10 χρόνια μνημονίων, μετεωρίζεται κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο,οαπολιθωμένος δάσκαλος που εδράζει τις απόψεις του στις αρχέςτου εθνικοσοσιαλισμού, έρχεται αντιμέτωπος με το νέο, έξυπνο, γοητευτικό, μη-δυαδικό άτομο, που δεν ενδίδει στις ύπουλες μεθόδους του. Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι πόλοι συγκρούονται. Η κατάσταση εκτροχιάζεται … Ποιος θα επικρατήσει;

Μότο της παράστασης: «Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει»

Στο Μάθημα – ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο στηλιτεύει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία. Η έλλειψη οράματος στην εκπαίδευση, η ελλιπής κατάρτιση των διδασκόντων, σε συνδυασμό με τα απαρχαιωμένα σχολικά εγχειρίδια, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης, θεμελιώνοντας έτσι την πολιτισμική παρακμή.

Στην παράσταση της, η ομάδα 90οCέχει αντικαταστήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας, όπως περιγράφεται στο πρωτότυπο κείμενο του Ionesco, με ένα non-binary άτομο (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα), ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων. Υπογραμμίζει την αποδοχή στη διαφορετικότητα, και υποστηρίζει πως μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.

Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

Σχόλιο του σκηνοθέτη

«Όταν η εξειδίκευση προσπερνάει τη γνώση, η πληροφορία την ενημέρωση και ο βιοπορισμός την επιβίωση, ο φασισμός παίρνει κεφάλι. Οι άνθρωποι, φοβισμένοι, περιχαρακώνονται κι αγριεύουν. Η επικοινωνίαπαραχωρεί τη θέση της στη φασαρία.Η κοινωνία αποσυντίθεται. Η οργή οδηγεί – ο φανατισμός ακολουθεί – ο φασισμός παραμορφώνει – ο άνθρωπος σκοτώνει. Μέρα μεσημέρι. Στην Ομόνοια. Ο ανυπεράσπιστος Ζακ, άγρια χτυπημένος, αφήνει τη τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, μπροστά σε δεκάδες βλέμματα περαστικών. Κανείς δεν αντέδρασε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Δυστυχώς. Από αυτά τα κυρίαρχα στοιχεία αποτελείται τόσο το μεταπολεμικό αριστούργημα του Ιονέσκο όσο και της παράστασής μας. Με «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» – ως έχει γραμμένο, κατά τα ανορθόγραφα πρότυπα του βόθρου της Χρυσής Αυγής- αναδεικνύουμε όλα όσα βρίσκονται εκτός… διδακτέας ύλης ως αντίλογο στα «ορθά/ακαδημαϊκά/κοινωνικά πρέπει» και υπογραμμίζουμε την ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ως το ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣΠΡΟΒΛΗΜΑ της κοινωνίας μας» – Δημήτρης Κομνηνός

Συντελεστές παράστασης:

Συμπαραγωγή: Ομάδα 90οC / ΟΔΥΣΣΕΙΑ–ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Bios – ExploringUrbanCulture

Μετάφραση / Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός

Ιστορική Έρευνα / Διασκευή: Ομάδα 90°C

Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Atelier

Πρωτότυπη Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας

Κινησιολογική Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος

Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Make-up / Μαλλιά: Σάλλη Αλ Ταπάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Διανομή

Καθηγητής: Μελέτης Γεωργιάδης

Μαθητευόμενο άτομο: Jamesrodi

Υπηρέτρια: Μαρίνα Πολυμέρη

Παραστάσεις

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00.

Πρώτη παράσταση: 02/05/2019

Τελευταία παράσταση: 09/06/2019

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Πού

Bios Basement: Πειραιώς 84, Κεραμεικός, Τ: 210 3425335

Τιμές εισιτηρίων

Πέμπτη, Παρασκευή: Γενική Είσοδος12€

Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό Εισιτήριο14€Μειωμένο/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65: 12€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης