Ένα όραμα για αναπαράσταση της ζωής της αρχαίας Σπάρτης, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για την προμελέτη θεματικού πάρκου με τίτλο «Spartapolis». Κατά την παρουσίαση, δόθηκε η ευκαιρία στο ΔΣ, αλλά και μέσω live μετάδοσης στους Δημότες να παρακολουθήσουν σ’ ένα ολιγόλεπτο video, μια τρισδιάστατη απεικόνιση, που συμπύκνωνε τα κυριότερα στοιχεία του έργου.

Παρουσιάστηκε επίσης η μακέτα με τις προτεινόμενες κτηριακές εγκαταστάσεις (ναοί, θέατρο, αγορά, μνημεία και αγάλματα) καθώς και τα κύρια σημεία της οικονομοτεχνικής προμελέτης του όλου έργου που καθιστούν την επένδυση οικονομικά βιώσιμη με δυνατότητα προσέλκυσης ακόμη και 1.000.000 επισκεπτών ετησίως. Για την παραπέρα πορεία του εγχειρήματος, συνεχίζει το έργο της, συσταθείσα από τον Δήμο, Επιτροπή, με σκοπό την ανεύρεση τρόπων υλοποίησης της ιδέας είτε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω ιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όλο έργο με κόστος περί τα 50.000,000 €, μετά και από την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργηθεί σε μια συνολική έκταση 120 στρεμμάτων που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Σπάρτης, ενώ οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν επιφάνεια 35-40 στρεμμάτων.

Στο πάρκο ο επισκέπτης θα μπορεί να «εξερευνήσει» την αρχαία πόλη της Σπάρτης, του Λεωνίδα και του Λυκούργου και την ζωή των αρχαίων Σπαρτιατών με την δυνατότητα να μετέχει ακόμη και ενεργά στις όποιες δράσεις.

Το έργο-όραμα για τη Σπάρτη αξιοποιεί το όνομα, τη διεθνή ακτινοβολία και την ιστορία της, μέσω της καινοτόμου πρότασης στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η προμελέτη βασίστηκε κυρίως στις περιγραφές του Παυσανία και αποτελεί ένα εργαλείο βάσης εκκίνησης συζητήσεων και αναζήτησης εν δυνάμει επενδυτών προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου στόχου, που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βάλει τη Σπάρτη στη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο στερέωμα.

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης