Το έργο του Πλάτωνα Πολιτικός, δραματικά υποτιμημένο μέχρι σχεδόν σήμερα, αρχίζει – επιτέλους – να κατακτά τη θέση που του αξίζει, στο πλαίσιο του ορίζοντα της ανέλιξης του πολιτικού στοχασμού του Αθηναίου φιλοσόφου.

Ας προσέξουμε: Είναι αυτό το πλατωνικό φιλοσοφούν υποκείμενο του Πολιτικού και των Νόμων, ο Ξένος ως Ελεάτης και ως Αθηναίος, αντίστοιχα, το οποίο θέτει —συγχρόνως— ως πρόβλημα της πολιτικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, την σχέση του ορθού λόγου, της ενότητας, της ταυτότητας και του είναι, με την τέχνη, την πολλαπλότητα, με την ηδονή και με την διαφορά. Πράγματι, είναι αυτό το πλατωνικό φιλοσοφούν υποκείμενο ως Ξένος, Ελεάτης αρχικά (: Πολιτικός) και στην συνέχεια Αθηναίος (: Νόμοι), το οποίο προκρίνει την ανταπόκριση της φιλοσοφίας στην επιθυμία, την πολλαπλότητα, την διαφορά, το γίγνεσθαι, την φαντασία και την τέχνη, έναντι της επιτακτικότητας του ορθού λόγου, της ενότητας, της ταυτότητας και του είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμή: €16,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ),

Έκδοση Αθήνα 2022

Ο μεταφραστής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Στέφου σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου ανακηρύχτηκε διδάκτορας το 2014. Έχει διατελέσει καθήκοντα επιστημονικού συνεργάτη και επί συμβάσει διδάσκοντος σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τον Λάχητα του Πλάτωνα και μια σειρά από μελέτες για τον πλατωνικό Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πίνδαρο, την Ιπποκρατική Συλλογή και τον Αινεία τον Τακτικό. Υπήρξε επίσης επιμελητής και συνεκδότης ενός δίτομου ανθολογίου ρωμαϊκής ποίησης, ενώ αποτελεί μέλος της ιδρυτικής και εκδοτικής ομάδας του διεθνούς περιοδικού Rhetoric & Science. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κυρίως τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής φιλολογίας, φιλοσοφίας, ιστοριογραφίας, ρητορικής και επιστήμης.

Μετάφραση – Σχόλια: Κωνσταντίνος Στέφου
Πρόλογος: Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης
Σειρά: δια-ΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Εκδόσεις Παπαζήση

Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη,

τηλ.: 210 3822496, 210 3838020
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης