Σε λίγες ημέρες θα εγκαινιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφανας» το εκθεσιακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Νίκαιας (Κοκκινιάς). Η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο ενότητες: «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» & «Παλιοί φωτογράφοι, της Νίκαιας μέρος β’».

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας -Κορυδαλλού ως ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα σωματεία της Πόλης δεν θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη έκθεση. Συμμετέχει λοιπόν δανείζοντας (προσωρινά) αρκετά αντικείμενα του Λαογραφικού και Μορφωτικού μας Τμήματος κάποια από τα οποία είναι σχεδόν 200 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην φωτογραφία εικονίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Θοδωρής Μακρίδης με την Μουστοπούλου Δέσποινα μαζί με την αυθεντική φορεσιά από τον Πόντο που ανήκει στο Λαογραφικό Τμήμα της Ένωσης και θα είναι ένα από τα εκθέματα.

Η Ζιπούνα (φόρεμα) προέρχεται από τα Πλάτανα της περιφέρειας Τραπεζούντας και χρονολογείται περίπου το 1860. 1η κάτοχος Σοφία Παπαβραμίδου, 2η κάτοχος Σοφία Αθανασιάδου κόρη της Σοφίας Παπαβραμίδου και 3η κάτοχος Μαίρη Αθανασιάδου εγγονή της Σοφίας Παπαβραμίδου.

Το Σαλβάρ (η βράκα της φορεσιάς) άνηκε στην Κυριακή Παπαχρήστου Σερδερίδου (έτος γέννησης 1865) η οποίο καταγόταν από την Νικόπολη Πόντου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος το Ταραπουλούζ (γυναικείο μεταξωτό ζωνάρι) άνηκε στην Μωυσιάδου Ελένη από την Τραπεζούντα και χρονολογείται περίπου στο 1910.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης