Σλοβενία: Μουσείο ...υποκλοπών δίπλα στα σπήλαια Ποστόινα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 15:26
Σλοβενία: Μουσείο ...υποκλοπών δίπλα στα σπήλαια Ποστόινα

Οι επισκέπτες των διάσημων σπηλαίων Ποστόινα στη Σλοβενία μπορούν τώρα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αλλά αυτήν τη φορά διαφορετικού είδους. Ένα μουσείο υποκλοπών θα ανοίξει στο ξενοδοχείο Γιάμα (Jama) ακριβώς δίπλα από τις σπηλιές, αφού ανακαλύφθηκαν μυστικές αίθουσες τηλεφωνικής παρακολούθησης της κομμουνιστικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης.

Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, το οποίο μοιάζει πολύ με έναν πρώην κατασκοπευτικό κόμβο, αριθμούν αρκετά δωμάτια και η πρόσβαση στο ξενοδοχείο μπορεί να γίνει από τις σπηλιές. Τα κρυφά δωμάτια παρακολούθησης ανακαλύφθηκαν το 2017, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στα αρχικά σχέδια του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο Jama χτίστηκε το 1971, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γιουγκοσλαβικής οικοδομικής άνθισης και σε αυτό διέμειναν πολλοί πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Αφέθηκε να καταρρεύσει μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά σώθηκε και άνοιξε εκ νέου πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μάριαν Μπατάγκελι (Marjan Batagelj), γενικό διευθυντή του τουριστικού γραφείου Postojnska Jama, σε μια από τις πλευρικές εισόδους στο ξενοδοχείο ανακαλύφθηκε μια μυστική πόρτα κατά την ανακαίνιση. Πίσω από την πόρτα ήταν ένας κόσμος από το παρελθόν, εξοπλισμένος με έπιπλα από τη δεκαετία του 1970, κιβώτια για την αποθήκευση κασετών και τερματικά τηλεφώνου που συνδέονταν με τις γραμμές του ξενοδοχείου και πέρα από αυτό.

Η αστυνομία ήταν η πρώτη που εξέτασε τα κτήρια, ακολούθησαν υπάλληλοι της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σλοβενίας (SOVA) και των εθνικών αρχείων.

Ο εξοπλισμός και τα έπιπλα έμειναν πίσω, ενώ τα έγγραφα και οι κασέτες μεταφέρθηκαν στα αρχεία με αντίγραφα για τις ανάγκες του μουσείου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούνε επιλεγμένες ηχογραφήσεις για το τι πιστεύεται ότι συνέβη σε αυτά τα δωμάτια. Μόνο έξι άτομα θα μπορούν να τα επισκέπτονται κάθε φορά.

«Δεν εξαρτάται από εμάς να ψάξουμε για την αλήθεια, αποφασίσαμε να φέρουμε εμπειρογνώμονες και να τους αφήσουμε να εξηγήσουν πώς λειτουργεί αυτός ο εξοπλισμός. Αν δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία - με την εξαίρεση μιας ενιαίας στρατιωτικής ταινίας - δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα δωμάτια ήταν που χρησιμοποιούταν για υποκλοπές» δήλωσε ο Μπατάγκελι, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να καταλήξουν μόνοι τους σε συμπεράσματα.

Τα Σπήλαια Ποστόινα με μήκος 20,5 χλμ. ανακαλυφθήκαν το 17ο αιώνα, και διαθέτουν τρενάκι μεταφοράς των επισκεπτών από το 1872. Οι τουρίστες μπορούν να ανέβουν στο διπλής κατεύθυνσης τρενάκι και να διανύσουν 3,5 χλμ. τούνελ, ενώ 1,5 χλμ. θα περπατήσουν (https://www.postojnska-jama.eu/en/).

Στο σκοτάδι τους διαμένει ο «Πρωτέας», ένα είδος τυφλής αμφίβιας «σαλαμάνδρας», που μπορεί να παραμείνει χωρίς τροφή 14 χρόνια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 15:26