Ολοκληρώθηκε το Caffé Fernanda, το καφέ της Pinacoteca di Brera, του σπουδαιότερου μουσείου έργων τέχνης στο Μιλάνο. Η συλλογή στη Μπρέρα είναι μυθική: Αντρέα Μαντένια, Ραφαήλος, Τισιάνο, Μπελίνι, Τιντορέτο, Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα και, βεβαίως, το «Δείπνο στους Εμαούς» του Καραβάτζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καφέ του μουσείου σχεδιάστηκε – από το Rgstudio – ως αναπόσπαστο μέρος της επίσκεψης στην Pinacoteca. Τοποθετημένο στην πρώην κύρια είσοδο του μουσείου, βαφτίστηκε Caffé Fernanda, από το όνομα της Fernanda Wittgens, της με όραμα διευθύντριας της Pinacoteca (σε αυτήν οφείλεται ότι ξανάνοιξε, τη δεκαετία του ’50).

Ο σχεδιασμός του καφέ επανερμηνεύει την αρχιτεκτονική του χώρου. Το έντονο πετρόλ χρώμα των τοίχων του καφέ εξισορροπεί το έργο τέχνης που εκτίθεται εκεί. Προβολείς LED – η μοναδική πηγή φωτός – είναι τοποθετημένοι σε ράγιες, που μιμούνται τις γύψινες δοκούς. Το όμορφο μαρμάρινο δάπεδο – σε χρώμα άνθους ροδακινιάς -, βασικό χαρακτηριστικό του προηγούμενου σχεδίου, αυτού του Πιέρο Πορταλούπι, έχει αποκατασταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς κάτω από τον πίνακα του 17ου αιώνα του Νταμίνι είναι το μπαρ του καφέ. Το σχέδιό του ανακαλεί στη μνήμη τα με ραβδώσεις ξύλινα έπιπλα του 1950. Οι διαστάσεις των στοιχείων είναι όμως, αντιστραμμένες: μεγάλες ημικυκλικές λωρίδες από καρυδιά του Καναλέτο ενώ το πάνω μέρος του «πάγκου» είναι μια πολύ λεπτή επιφάνεια από μπρούτζο. Από καρυδιά και μπρούτζο είναι και τα τραπέζια ενώ οι καρέκλες είναι μαύρες.

Συνολικά, αρμονία στον χώρο, η οποία επιτρέπει την απρόσκοπτη απόλαυση των έργων τέχνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης