Αναΐς Βάθη – Βρυξέλλες

«Για εμένα είναι υπαρξιακή ανάγκη  να παίζω στη σκηνή και ως εκεί, όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν γιατί μόνο εκεί είμαι εγώ. Ίσως και αυτό να είναι το κάτι που κρατά τη φλόγα στο διάβα την πορείας των Emigre ζωντανή και μας δίνει την ασύλληπτη ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με υπερταλαντούχα και μαγικά πλάσματα όπως η Αναστασία που ήρθε στην παρέα μας και συντονίσαμε τις αύρες και τα θέλω μας σε ένα κοινό στόχο, να γράψουμε το ρεφρέν που θα μείνει για πάντα. Το αποτέλεσμα το ακούτε στα ραδιόφωνα με τον τίτλο «Αγάπη Φωτιά» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, ο Γιάννης Χανιωτάκης, ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και κιθαρίστας του ποπ συγκροτήματος «Emigre», με αφορμή το νέο single του συγκροτήματος που έχει τίτλο «Αγάπη Φωτιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Emigre στο νέο τους τραγούδι, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με την καταξιωμένη στιχουργό Ρεβέκκα Ρούσση, καταφέρνουν να αναπροσδιορίσουν τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά του ήχου τους και μας προτείνουν μια δημιουργία γεμάτη γλυκιά μελαγχολία και φρεσκάδα! Ενορχηστρωτικά έχει άρωμα από παλαιότερες στιγμές του συγκροτήματος, με παραγωγή που εμπεριέχει σύγχρονα στοιχεία, υπέροχες μελωδίες και όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.

Με το νέο τους τραγούδι «Αγάπη Φωτιά» οι Emigre μας διηγούνται πως η Αγάπη αλλάζει…  και γίνεται Φωτιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από που προέκυψε το όνομα Emigre;

Emigre σημαίνει μετανάστης και κατά κάποιον τρόπο ήταν το παρατσούκλι  που μου είχαν δώσει οι συμμαθητές μου γιατί ήμουν διαρκώς αφηρημένος στην ώρα του μαθήματος καθώς η σκέψη μετανάστευε σε άγνωστα μέρη.

Στις αρχές της ύπαρξης των Εmigre το 1998, όταν στέλναμε τα demos στις δισκογραφικές και περιμέναμε στα σαλόνια την σειρά μας για να τα παραδώσουμε στα χέρια των παραγωγών έπρεπε να δώσουμε έναν τίτλο στα όνειρα μας και θυμήθηκα το παρατσούκλι Εmigre, γιατί ήθελα η μουσική μας να μπορεί να σε ταξιδεύει μέσα στον χωροχρόνο και να σε μεταναστεύει σε νέες καρδιακές πατρίδες ήταν λίγο και ένας στίχος του Μάλαμα που είχε κολλήσει εκείνη την περίοδο στο μυαλό «της ξενιτιάς η αγκαλιά είναι η πιο μεγάλη» και η γέννηση των Εmigre έλαβε χώρα.

Το συγκρότημά σας μετρά πολλά χρόνια στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Ποιες είναι για εσάς οι συνεργασίες σταθμός;

Η αλήθεια είναι ότι ένα χόμπι όπως έλεγαν οι γονείς μου με άλλαξε, με γνώρισε σε κόσμο που δεν θα μπορούσα διαφορετικά να τους είχα συναντήσει και με πήγε σε μέρη μακρινά που δεν θα μπορούσα να είχα δει. Γνώρισα προσωπικά και έπαιξα στην ίδια σκηνή με πολλούς καλλιτέχνες που θαύμαζα και οπωσδήποτε βίωσα ασύλληπτα συναισθήματα που τα κρατώ σαν φυλαχτό μέσα μου για τα χρόνια που έρχονται. Γνώρισα τόσους απίθανους ανθρώπους που όλοι τους βάλανε το λιθαράκι τους στο να γίνω αυτό που είμαι.

Συνεργασίες σταθμός δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω, σίγουρα τον Γιώργο Μαρίνο που με ανακάλυψε και με κατέβασε στην Αθήνα για να με παρουσιάσει στην ΕΡΤ το 1997, η δισκογραφική συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη στα «κόκκινα γυαλιά» και στο «πόσο σ αγαπώ» όσο και οι παραστάσεις μαζί του στο θέατρο Γης, στο Μέγαρο μουσικής και η απονομή χρυσού δίσκου στα πλατό του «Αλ τσαντίρι News”, η παράσταση στο Λυκαβηττό στο πλευρό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και η απονομή χρυσού  δίσκου στο Ακρωτήρι, η συνεργασία μας με το Αντώνη Ρέμο στη μεγαλύτερη παραγωγή που έγινε στη Ελλάδα στο Αθηνών Αρένα με τον τίτλο «Night and Day» και με πάνω από 100. 000 κομμένα εισιτήρια και μια καλοκαιρινή περιοδεία στα μεγαλύτερα θέατρα και μουσικές σκηνές της χώρας,

Η παρουσία μας στην τελετή λήξης στο Καλλιμάρμαρο των special Olympics σε ζωντανή σύνδεση με το BBC, οι παραστάσεις μας με τον Goran Bregovitc στην αποθήκη του Μύλου, η συνύπαρξη στην πλατεία Αριστοτέλους με τον αθάνατο Μανώλη Ρασούλη, η συνεργασία μας με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο Μad Secret Concert στα τραγούδια «Eνα Κενό» και «Παιδί της Νύχτας» και η αποτύπωση στον δίσκο Revival, οι συνεργασίες με Stavento, Σοφία Βόσσου, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Ηρώ, Κώστα Λειβαδά, Θοδωρή Αθερίδη, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σπανό στην συνύπαρξη μας στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο, η συνύπαρξη στην σκηνή με τον Χρήστο Δάντη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Κώστα Μακεδόνα, Νίκο Μακρόπουλο, Stan, Βασίλη Δήμα, Δήμο Αναστασιάδη στα βραβεία του Mad, και τόσους ακόμα σ αυτά τα απίστευτα 20 χρόνια.

Θα τολμούσατε να ξανά δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision όπως είχατε τολμήσει στο παρελθόν;

Στην Eurovision συμμετείχα πρώτη φορά ως δημιουργός και ερμηνευτής με δύο δικές μου συνθέσεις το 1997 και με τους Emigre το 2010 . Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον πάντως χαίρομαι που το βίωσα ως συναίσθημα και ως εμπειρία. Ήταν αρκετά δυνατό και σίγουρα διδακτικό συναίσθημα.

Παρακολουθώντας την πορεία του συγκροτήματος παρατηρούμε αλλαγές ως προς τη σύσταση της μπάντας, μιλήστε μας για αυτό καθώς και για την ένταξη της Αναστασίας ως νέα front woman. 

Τα γκρουπ είναι σαν τον γάμο, ξεκινάς μια κοινή διαδρομή και στην πορεία αλλάζουν τα θέλω και τα πρέπει του καθενός. Είναι διαφορετική η προσέγγιση για τον καθένα και δεν θα μπορούσα να επιβάλω το δικό μου όραμα σε κανέναν. Έχει κανόνες και όρους το να είσαι καλλιτέχνης, πολλές φορές υπάρχει μια λάθος αίσθηση γιατί δεν είναι όλα φως, χρήματα, γούστα και δόξα, πρέπει να σκάψεις μέσα σου για να βρεις την αλήθεια σου. Να πολεμήσεις και να καταγράψεις τους φόβους και τις αγωνίες σου, να ταξιδέψεις ατελείωτα χιλιόμετρα για να είσαι πάνω στη σκηνή. Αυτό που θέλουν και φαντάζεται ο κόσμος για σένα και τα δικά σου να τα αφήνεις για λίγο κάτω από τη σκηνή. Γιατί όπως μου είχε πει κάποτε ο Πάριος πάνω στη σκηνή πρέπει να ακούς και να βλέπεις πολύ καλά όμως κάτω από τη σκηνή να είσαι κουφός και τυφλός, γιατί τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης, δεν μπορείς αυτό που είσαι στη σκηνή να είσαι και κάτω, θα τρελαθείς και θα ζεις μέσα σε ένα ψέμα, παγίδα που δυστυχώς πολλοί την έχουν πατήσει. Πάνω στη σκηνή είσαι διασκεδαστής, προσπαθείς να παρασύρεις τον κόσμο να ξεφύγει από την καθημερινότητα του και να του δώσεις χρώμα και αίσθηση αυτό όμως δεν σε κάνει και σωτήρα, είναι λεπτή η ισορροπία και δεν μπορείς να το μεταφέρεις στο σπίτι σου. Εκεί είσαι εσύ και το όλο δικό σου κενό, εκεί δεν υπάρχει διασκεδαστής ή ερμηνευτής ή ό,τι θέλεις, εκεί είσαι μόνο εσύ και η αλήθεια σου. Είναι σημαντικό να ξέρεις τον λόγο που το κάνεις γιατί και αυτό θέλει αποθέματα αγάπης για αυτό. 

Για εμένα είναι υπαρξιακή ανάγκη  να παίζω στη σκηνή και ως εκεί, όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν γιατί μόνο εκεί είμαι εγώ. Ίσως και αυτό να είναι το κάτι που κρατά τη φλόγα στο διάβα την πορείας των Emigre ζωντανή και μας δίνει την ασύλληπτη ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με υπερταλαντούχα και μαγικά πλάσματα όπως η Αναστασία που ήρθε στην παρέα μας και συντονίσαμε τις αύρες και τα θέλω μας σε ένα κοινό στόχο, να γράψουμε το ρεφρέν που θα μείνει για πάντα. Το αποτέλεσμα το ακούτε στα ραδιόφωνα με τον τίτλο «Αγάπη Φωτιά».

Τι να περιμένει ο κόσμος από τους ανανεωμένους Emigre; Πείτε μας δύο λόγια για το νέο single «Αγάπη Φωτιά». 

Η Αναστασία κυριολεκτικά βάζει φωτιά στη σκηνή κάθε βράδυ, είναι μοναδική ερμηνεύτρια και ξέρει  να ακουμπά τις καρδιές με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, είναι απόλαυση τόσο για εμάς δίπλα της στη σκηνή όσο και για τον κόσμο κάτω. Στην νέα μας δισκογραφική προσπάθεια που κυκλοφορεί από την Plus Rec / Panik Records, συνεργαζόμαστε στους στίχους με την υπέροχη Ρεβέκκα Ρούσση, φίλη μας από τα παλιά και ελπίζουμε η νέα μας συνεργασία να σας παρασύρει όπως παρέσυρε και τις δικές μας καρδιές όταν το ηχογραφούσαμε στον ονειρικό βροχερό κόσμο των Emigre.

Σε ποιες μουσικές σκηνές μπορούμε να σας απολαύσουμε;

Είμαστε στον δρόμο ανελλιπώς εδώ και 20 χρόνια, παίζουμε κάθε εβδομάδα σε διάφορες σκηνές σε όλη την Ελλάδα και μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει το που παίζουμε μέσα από τη σελίδα μας EMIGRE στο Facebook ή στο Instagram για να έρθουν και να βιώσουν αλήθειες, όνειρα, πάθη και λάθη μέσα σε ένα πρόγραμμα 2,5-3 ωρών. Γιατί τελικά αυτό που διδαχτήκαμε μέσα από τη συγκλονιστική μας διαδρομή δεν είναι η ψεύτικη λάμψη της ματαιοδοξίας όσο το ότι μάθαμε να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφταμε και πιστέψτε με πέσαμε χιλιάδες φορές και άλλες τόσες σηκωθήκαμε και συνεχίσαμε να περπατάμε. Ζούμε για το τώρα, είμαστε ευγνώμονες και το γιορτάζουμε κάθε φορά που είμαστε στη σκηνή, όλοι γινόμαστε ένα για ένα βράδυ και απολαμβάνουμε το απρόσμενο και απροσδιόριστο της νύχτας, γινόμαστε φωτιά γιατί η αγάπη είναι φωτιά.

Δείτε το βίντεο:

Τα μέλη του συγκροτήματος:

Γιάννης Χανιωτάκης ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και κιθαρίστας.

Αναστασία  (Τραγούδι)

Αντώνης Μαυρουδής ( Τύμπανα)

Μάνος Μπουζάκης(Ηλεκτρ. Κιθάρα)

Γιώργος Θεοδωρόπουλος ( Πλήκτρα)

Andy O Hara ( Μπάσο)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης