Neneh Cherry στο ΚΠΙΣΝ

H Neneh Cherry επισκέπτεται την Αθήνα ως headliner του εφετινού Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν σχεδόν 15 ετών όταν αποφάσισε να ζήσει στο Λονδίνο της πανκ επανάστασης, βίωσε από πρώτο χέρι τις σεισμικές αλλαγές στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα εκείνης της εποχής και κατόρθωσε να γίνει μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις διαμόρφωσης της βρετανικής σκηνής στη δεκαετία του ’90. Έκτοτε η Neneh Cherry δεν σταμάτησε να διαμαρτύρεται, να αγωνίζεται, να εκφράζεται. Έγινε icon της ποπ κουλτούρας. Κάθε τραγούδι της είναι μια φωνή διαμαρτυρίας, όσο λυρική ή μινιμαλιστική και αν είναι η φόρμα του. Στο Summer Nostos Festival θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων το πέμπτο άλμπουμ της καριέρας της, το Broken Politics.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευριπίδου και Λ.Συγγρού Τηλέφωνο: 2168091001, 002, 003

25 Ιουνίου 2019

22:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Omar Rajeh – Maqamat «#minaret» στην Πειραιώς 260

Ο διεθνής χορός συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο, τα ονόματα που προκαλούν συζητήσεις στην παγκόσμια χορογραφική σκηνή έρχονται στην Πειραιώς 260 και ξεσηκώνουν το κοινό.

Ο επόμενος  χορογράφος που θα εμφανιστεί στον Χώρο Η είναι ο Ομάρ Ρατζέχ από τον Λίβανο.

Μπορεί να πεθάνει μια ολόκληρη πόλη, μαζί με την ιστορία, τις αξίες και τον πολιτισμό της; Θα μπορούσε ποτέ να αναβιώσει μια πόλη; Επί μία χιλιετία, ο μιναρές του Μεγάλου Τζαμιού στο Χαλέπι υψωνόταν περήφανος πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Σήμερα, στη θέση του μνημείου έχουν απομείνει ερείπια.

Η παράσταση #minaret του Λιβανέζου Ομάρ Ρατζέχ (Omar Rajeh), από τις πιο δυναμικές παρουσίες του σύγχρονου χορού στη Μέση Ανατολή, αποτελεί πράξη αντίστασης ενάντια στην καταστροφή μιας από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, συνδυάζοντας τον σύγχρονο χορό με τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική παράδοση του Χαλεπιού. Το #minaret μας μεταφέρει στην καρδιά της διαλυμένης πόλης, ανασκάπτοντας την πολιτισμική και καλλιτεχνική κληρονομιά της και φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με την έννοια της καταστροφής σήμερα, καθώς καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες ισοπέδωσης ολόκληρων πόλεων, που απειλούν να μας βυθίσουν στην απάθεια.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Βερβερίτσα» του Νίκου Μουτσινά στο Θέατρο Πέτρας

Μία βερβερίτσα γίνεται η αιτία για μία σειρά αστείων και τρομοκρατικών γεγονότων που συμβαίνουν στον Μενέλαο Φονιά (Νίκο Μουτσινά) και τη γυναίκα του Άννα-Μαρίζα Φονιά (Μαρία Σολωμού). Το ζευγάρι, μετά από πολλές συνεδρίες σε σύμβουλο γάμου, αποφασίζει να πάει στα γενέθλια της αδελφής του Μενέλαου και χάνεται σε ένα δάσος. Στην προσπάθεια να βρουν τον δρόμο της επιστροφής, χτυπάνε με το αυτοκίνητό τους τη Βερβερίτσα στη μέση του πουθενά και το μόνο που βρίσκεται κοντά τους είναι το σπίτι της Αινχόνχεν (Ματίνα Νικολάου), που ζει με τις αδελφές της: την Αινχόνχεν (Φανή Γεωργακοπούλου), η οποία είναι μουγκή, την Αινχόνχεν (Στέλλα Ρουσάκη), η οποία είναι τυφλή και την Αινχόνχεν (Νικόλ Παναγιώτου), η οποία μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου. Θα καταφέρουν να βγουν από το σπίτι ζωντανοί;

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Νίκος Μουτσινάς
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας
Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μανιάτη
Φωτογραφίες: Νίκος Ζήκος
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Πρωταγωνιστούν:

Νίκος Μουτσινάς, Μαρία Σολωμού, Ματίνα Νικολάου, Φανή Γεωργακοπούλου, Στέλλα Ρουσάκη.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2019.
Θέατρο Πέτρας
Ολυμπίας Τηλέφωνο: 210 5062166

25 Ιουνίου 2019
21:00

Εισιτήρια
Τιμή προπώλησης: 17€
Τιμή εισόδου: 20€

«Ρολόι από άμμο» στο  «Ξενοδοχείο «Μπάγκειον»

Το «Ρολόι από άμμο» είναι μια παράσταση βασισμένη και εμπνευσμένη από το έργο του πεζογράφου, δοκιμιογράφου, ποιητή και μεταφραστή, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Πρόκειται για μια απόπειρα να παρουσιαστούν επί σκηνής τα βασικά νοήματα και θέματα που διατρέχουν το σπουδαίο έργο του Αργεντινού συγγραφέα, δοσμένα σε μια ατμόσφαιρα ονειρική και συμβολική, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος.

Οι 3 ηθοποιοί της παράστασης στο μεγαλύτερο μέρος της υποδύονται τον ίδιο τον Μπόρχες, σε 3 διαφορετικές ηλικίες. Το κείμενο συμπληρώνουν σύντομες αναφορές στο έργο άλλων λογοτεχνών, επιλεγμένων με κριτήριο την εκλεκτική τους συγγένεια με τον Μπόρχες.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αντρέας Μαντάς
Δραματουργική Επεξεργασία: Αντρέας Μαντάς – Τίνα Παππά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής Χριστοδούλου
Σχεδιασμός Φώτων: Γιώργος Βελισσάριος
Σχεδιασμός ‘Ηχου: Κώστας Γκόντας
Κολάζ: Emanuele Balzani (Alexandre Skinas Gallery)
Ενδυματολόγος: Νίκη Παγιατάκη
Εικαστικό αφίσας: Στέφανος Ρόκος
Video παράστασης: Αντώνιος Παπαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Βελισσάριος
Διασκευή “Johnny Guitar”: Nalyssa Green
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Μαντάς

Παίζουν:

Φώτης Αρμένης (Μπόρχες Α), Χρήστος Καρνάκης (Μπόρχες Β – Παράκελσος), Αντρέας Μαντάς (Μπόρχες Γ – Μαθητής).

Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα λόγου ακούγονται οι:

Κώστας Βασαρδάνης, Σπύρος Βραχωρίτης, Ιωάννα Παππά, Χρίστος Τσάγκας.

Ξενοδοχείο “Μπάγκειον”

25 Ιουνίου 2019    Τρίτη    21:30
1 Ιουλίου 2019    Δευτέρα    21:30
2 Ιουλίου 2019    Τρίτη    21:30
11 Ιουνίου 2019 – 2 Ιουλίου 2019

«Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ στο Θέατρο Δόρας Στράτου

Ένας ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς. Η Ρένα, το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, γίνεται θεατρικό σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο.

Μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων γνωρίζουν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο Athens Pride Parade. Η Ρένα τους καλεί σπίτι της και με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ξετυλίγει το νήμα της περιπετειώδους ζωής της. Μέσα από τη σπαρταριστή αφήγησή της, αποφασίζει να τους μοιράσει ρόλους, κι έτσι οι νέοι που την ακολούθησαν αρχίζουν να “υποδύονται” τους μεγάλους έρωτες της ταραγμένης της ζωής. Η Ρένα, στο κλαρί από τα γεννοφάσκια της, μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι της ζωής της και της ιστορίας της Ελλάδας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εικόνες, μουσικές και τραγούδια ολόκληρου του 20ού αιώνα.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Video: Στέφανος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα
Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Μαντώ Βασίλη
Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης και video: Ευάγγελος Κοντομούς
Εκτέλεση παραγωγής: Μαριάννα Χαλκιαδάκη
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Αδαμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Θωμάς Παλυβός

Στον ρόλο της Ρένας η Υρώ Μανέ.

Συμπρωταγωνιστούν:

Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου & οι μουσικοί Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.

Θέατρο “Δόρας Στράτου”

Αρακύνθου (περιφερειακός Φιλοπάππου) Τηλέφωνο: 2103244395, 2109214650

25 Ιουνίου 2019

21:00

Εισιτήρια

Προπώληση από 13€.

Ερπετό γλυκόπικρο στο Πεδίον του Άρεως

Από τις 27 Μαΐου και για οκτώ παραστάσεις, το Πεδίον του Άρεως μετατρέπεται σ’ ένα πεδίο για μια σύγχρονη τελετουργία ερωτικής ενδυνάμωσης. 

«Δεν ήτανε ανάγκη βασίλισσα να με κάνεις του Περού. Ανάγκη ήτανε να σκύψεις από πάνω μου, να δω στα μάτια σου εκείνα τα δυο φωσάκια. Φωσάκια που λένε ότι είμαι τ’ ονειρεμένο σου νησί στην Ωκεανία, ξωτικό, πρωτόγονο, ηλιοπλημμυρισμένο…»

Πώς οι γυναίκες βιώνουν τον κύκλο του έρωτα και πώς επι-βιώνουν απ’ αυτόν;

«Όμως το ξέρω πως δε γίνεται ποτέ κανείς να ελπίζει σε ολάκαιρη την ευτυχία· ένα μικρό μερίδιο να προσδοκάει μονάχα· κει που δεν το περιμένει…»

Το κοινό παρακολουθεί την ιδιότυπη δοκιμασία μιας ομάδας γυναικών κατά τη διάρκεια μιας περιπατητικής περφόρμανς χτισμένης πάνω στην ποίηση της Σαπφούς, της Μάτσης Χατζηλαζάρου και της Τζένης Μαστοράκη.

Δείτε περισσότερα εδώ

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Φεστιβάλ Κωμωδίας» τον Ιούνιο από τις θεατρικές ομάδες του Vault

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων του Δημήτρη Καρατζιά αυτό τον Ιούνιο στον Πολυχώρο Vαult, για να χαρίσουν το γέλιο μέσα από τρία Νεοελληνικά έργα, τεσσάρων σπουδαίων ελλήνων δημιουργών.

Έξι θεατρικές ομάδες που δημιουργήθηκαν μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια θα παρουσιάσουν έξι παραστάσεις από τις 1 έως τις 23 Ιουνίου. Δύο διαφορετικές εκδοχές για το έργο του Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου “Ποια Ελένη;” , τρεις εκδοχές για τη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ (σε διασκευή Δημήτρη Αγορά), και την κωμική εκδοχή της “Ψιλικατζούς” της Κωνσταντίνας Δελημήτρου (σε διασκευή Δημήτρη Καρατζιά).

Λίγα λόγια για τα έργα:

Ποια Ελένη;», του Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, σε μια παράσταση – παρωδία, που καυτηριάζει μοναδικά την ομορφιά και τον έρωτα, διακωμωδώντας το μύθο της ωραίας Ελένης και τον Τρωικό Πόλεμο. Το «Ποια Ελένη;» παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2004 στην Σκηνή Κοτοπούλη Ρεξ, σε παραγωγή Εθνικού Θεάτρου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές ενώ λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε επαναλήφθηκε και την επόμενη θεατρική σεζόν.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης