Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» με Τσίπρα, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Λαφάζανη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 20:59
Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» με Τσίπρα, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Λαφάζανη

Στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη στο οποίο αποτυπώθηκε η προσωπική εκδοχή του συγγραφέα για τα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν το 2015 βασίζεται η νέα κινηματογραφική περιπέτεια του Κώστα Γαβρά. Σε βασικούς ρόλους ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως οπαδός του Grexit και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ρόλο σκιώδους υπουργού Οικονομικών που αναγκάστηκε να «μαζέψει » τα πράγματα. Ο Κώστας Γαβράς επέλεξε ηθοποιούς που αρχικά μιλούν καλά αγγλικά, ενδεικτικό για το πώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και σε ποια γλώσσα γράφονται τα κείμενα. Μάλιστα για τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έζησε για χρόνια στην Αυστραλία επιλέχτηκε Έλληνας ηθοποιός ο οποίος και αυτός κατάγεται από την Ωκεανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Γιάνη Βαρουφάκη θα υποδυθεί ο Χρήστος Λούλης, τον Αλέξη Τσίπρα ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δημήτρης Τάρλοου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Θέμης Πάνου.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα τα γυρίσματα της νέας μου ταινίας ‘Ενήλικοι στο Δωμάτιο’ (Adults in the Room). Τα διάρκειας 12 εβδομάδων γυρίσματα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, τη Ρίγα, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς μέσω της Odeon.

Στο σημείωμά του, ο Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρεται εκτός των άλλων, στη διανομή, στους συνεργάτες του, αλλά και στη συμπαραγωγή. 

Ακολουθεί αναλυτικά το σημείωμα του Κώστα Γαβρά: 

«Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή.

Έχουμε εξασφαλίσει μια ομάδα από κορυφαίους ηθοποιούς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να αναφέρω πρώτα τους «φιλοξενούμενούς» μας: ένα θερμό καλωσόρισμα λοιπόν στον Ούλριχ Τούκουρ, με τον οποίο συνεργάζομαι με χαρά για τέταρτη φορά, και τους Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πανσόν, Ορελιάν Ρεκουάν, Βίνσεντ Νέμεθ, Κορνίλιους Ομπόνια, Χένρικ Μπιρτς, και Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Και από την Ελλάδα: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέμης Πάνου και πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εμφάνισης της Βαλέρια Γκολίνο.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πολύ χαρούμενος που γυρίζω την ταινία εδώ στην Αθήνα, όπου και μπορώ να μιλάω ελληνικά με το εξαιρετικό μου συνεργείο, που αποτελείται από τον Γιώργο Αρβανίτη (διευθυντής φωτογραφίας), τον Σπύρο Λάσκαρη (καλλιτεχνικός διευθυντής), τον Άγη Παναγιώτου (κοστούμια) και τους δύο ταλαντούχους πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη, Αρσένη Πολυμενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα και τους υπόλοιπους τεχνικούς μας.

Οι τοποθεσίες που βρήκαμε εδώ στην Αθήνα για τα γυρίσματα είναι τόσο υπέροχες όσο η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων.

Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ είναι μεγάλη βοήθεια για τις παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο Νίκος Παππάς και ο Λευτέρης Κρέτσος έκαναν σπουδαία δουλειά θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα πια, γυρίζονται στην Ελλάδα περισσότερες ξένες παραγωγές από ποτέ.

Φυσικά, μην παραλείψω να αναφέρω και την προσωπική μου παραγωγό και σύζυγό μου Μισέλ Ρέι για την πολύτιμη συμβολή της.

Ο συμπαραγωγός μας εδώ στην Ελλάδα, ο Μάνος Κρεζίας από την ODEON (ο οποίος υπήρξε και συμπαραγωγός μας στην ταινία «Παράδεισος στη Δύση» πριν από 10 χρόνια), είναι ξανά κοντά μας, με τον Κώστα Λαμπρόπουλο στη διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής.

Στη Γαλλία συμπαραγωγοί μας είναι η France Télévisions και η Wild Bunch. Η Wild Bunch κατέχει επίσης τα δικαιώματα διανομής στη Γαλλία αλλά και παγκοσμίως. Και ως συνήθως το Canal Plus υποστηρίζει την ταινία.

 Χάρη σε όλους εσάς, έχω μια τεράστια πρόκληση μπροστά μου: να μη σας απογοητεύσω». 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 21:05