Πώς βιώνει ένα παιδί την επέλαση των ναζί; Μπορούν τα σόσιαλ μίντια να συμβάλουν στην αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας; Πώς είναι να ζεις μικρός και παραμελημένος στην υποτιθέμενη «γη της επαγγελίας»; Τι επιλέγει μια μάνα στο παράλογο δίλημμα «γιος ή σύζυγος» που θέτει το σύγχρονο Ιράν; Γίνεται μάθημα χωρίς ρεύμα και σχολικά βιβλία; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «καυτά» θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που διαγωνίζονται εφέτος στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και αναμένεται να συζητηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ, η μεγάλη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, είναι έτοιμο να υποδεχτεί, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το εφετινό Φεστιβάλ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία (παιδιά, έφηβοι, γονείς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι μικρού μήκους (μυθοπλασίας και animation), που αφηγούνται ιστορίες παιδιών που δοκιμάζονται διαχρονικά. Κάποια από αυτά είναι ορφανά. Κάποια άλλα έχουν γονείς κατώτερους των περιστάσεων. Τέλος, πολύ «δυνατά» είναι και τα εφετινά ντοκιμαντέρ της ενότητας Kids & Docs, που φανερώνουν μια πικρή αλήθεια: τα παιδιά είναι τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι. Μια γεύση του προγράμματος, μέσα από μερικούς τίτλους ενδεικτικούς του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ, παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα https://online.olympiafestival.gr/

Στο εφετινό 23ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

20ή Camera Zizanio

Τα 20 της χρόνια κλείνει εφέτος η Camera Zizanio που κάθε χρόνο προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής αυτών των γενεθλίων όπως ήταν προγραμματισμένη, όμως οι ίδιες συνθήκες ήταν αυτές που εφέτος ενέπνευσαν τα παιδιά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μάλιστα στην εφετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ταινίες, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή… Παρά το γεγονός πως η λειτουργία των σχολείων, όπως είναι τώρα (πρωί-απόγευμα), βάζει πολλά εμπόδια, θα πραγματοποιηθούν αρκετά εργαστήρια για παιδιά online, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το ανατρεπτικό ημερήσιο Zizanio Daily News -αυτή τη φορά ως Selfie Edition και μικρότερης διάρκειας.

Η 20ή Camera Zizanio θα προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης