Με τέσσερις νέες ταινίες και μία επανέκδοση ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για την ταινία «Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι» του Σέρτζιο Καστελίτο με τον ίδιο και τη Μπερενίς Μπεζό, τη δραματική γαλλική ταινία  «Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς» με τη Βιρζινί Εφιρά, διασκευή του μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό, το αστυνομικό θρίλερ «Ο Αντικαταστάστης», που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μας μεταφέρει στην Ισπανία του 1982 και την ταινία δράσης «SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός» με τον Σαμ Χιούαν.

Ακόμη οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν την ταινία «Μπαραβέντο» του Γκλάουμπερ Ρόχα σε επανέκδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι του Έτορε Σκόλα με τον Σέρτζιο Καστελίτο

Ο Έτορε Σκόλα υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, έχοντας υπογράψει αριστουργηματικές κωμωδίες και υπέροχα κοινωνικά δράματα.

Ο Σέρτζιο Καστελίτο, από τη νεότερη γενιά των Ιταλών σκηνοθετών, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα από τα τελευταία σενάρια του Σκόλα, που δεν πρόλαβε να γυρίσει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Βιντσένζο, μοιράζεται τη ζωή του μεταξύ του βιβλιοπωλείου του και της κόρης του, που ζει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα.
Όλα αλλάζουν στη ζωή του, όταν εμφανίζεται στο βιβλιοπωλείο του η πληθωρική, εκκεντρική και πανέμορφη Γιολάντ. Γοητευμένος από την ενέργειά της, θα αρχίσει και πάλι να νιώθει να του χτυπάει ο έρωτας την πόρτα και ταυτόχρονα να αναθεωρεί τη μέχρι τώρα μελαγχολική ζωή του.
Γεμάτη καταπιεσμένα συναισθήματα και μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, αναδύεται μια ιστορία ανεκπλήρωτου πάθους.

Il Materiale Emotivo

Πρωταγωνιστεί η βραβευμένη Μπερενίς Μπεζό (The Artist) και ο Σέρτζιο Καστελίτο.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός» με τον Σαμ Χιούαν

Η ταινία δράσης του Μάγκνους Μάρτενς με τον Σαμ Χιούαν, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Μπίλι Μίτσελ.

Ένας μικρός στρατός από καλά εκπαιδευμένους εγκληματίες, με αρχηγό την Γκρέις Λιούις, κάνουν επίθεση σε ένα τρένο κάτω από τη Μάγχη.

Ο Τομ Μπάκιγχαμ, ένας πράκτορας Ειδικών Δυνάμεων σε διαθεσιμότητα, πηγαίνει τη δρ. Σόφι Χαρτ από το Λονδίνο στο Παρίσι για να της κάνει πρόταση γάμου. Όταν το τρένο Eurostar βρίσκεται στη Σήραγγα της Μάγχης, μια ομάδα βαριά οπλισμένων μισθοφόρων της οποίας ηγείται η Γκρέις Λιούιζ, παίρνει τον έλεγχο και κρατάει τους επιβάτες αιχμάλωτους. Η Γκρέις απειλεί να τινάξει την σήραγγα και να κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην κυβέρνηση που έχει τα δικά της μυστικά να προστατέψει. Άοπλος και χωρίς επικοινωνία με την αντιτρομοκρατική ομάδα, ο Τομ είναι η μοναδική ελπίδα της Σόφι και των επιβατών.

SAS: Red Notice

Σκηνοθεσία: Μάγκνους Μάρτενς

Ηθοποιοί:Σαμ Χιούαν, Ρούμπι Ρόουζ, Άντι Σέρκινς, Χάνα Τζον-Κάμεν, Τομ Χόπερ, Νόελ Κλαρκ, Όουεν Γέομαν, Ρέι Πανθάκη, Αν Ράιντ, Τομ Γουίλκινσον, Τζινγκ Λούσι.

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος ταινίας: Δράση

Δείτε το τρέιλερ:

 

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς με τη Βιρζινί Εφιρά και τον Ρομέν Ντουρίς

Η ταινία  «Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς» του Ρεζί Ρουανσάρ,είναι γεμάτη μουσική, χορό και ανατροπές, με δύο από τους μεγαλύτερους Γάλλους σταρ: τη Βιρζινί Εφιρά και τον Ρομέν Ντουρίς.

Μπροστά στον μικρό τους γιο, η Καμίλ και ο Ζορζ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι «Mr Bojangles» της Νίνα Σιμόν. Μαζί τους υπάρχει χώρος μόνο για παιχνίδι και φαντασία. Είναι η Καμίλ που τους δείχνει τον δρόμο και τους οδηγεί σε μια δίνη ποίησης, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται ανεξάρτητα με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο τρελός έρωτας δεν είχε ενσαρκωθεί ποτέ τόσο πειστικά. Όμως το πάθος έχει και μία σκοτεινή πλευρά…

Η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.

    Υπόθεση

«Ούτε να το σκέφτεσαι. Αυτή η γυναίκα θα σου πάρει τα μυαλά!», συμβουλεύει ένας φίλος τον Ζορζ, που μαγεύεται από την σαγηνευτική Καμίλ, βλέποντάς την μια μέρα να χορεύει. Όμως ο Ζορζ δεν ακολουθεί τη συμβουλή του. Παραδίδεται άνευ όρων σε έναν παθιασμένο έρωτα, που συνεχίζεται αμείωτος και μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Ο μικρός τους γιος βιώνει την αντισυμβατική καθημερινότητα των εκκεντρικών γονιών του, που μοιάζει ακατανόητη για τους συμμαθητές του. Κάθε βράδυ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι “Mr Bojangles” της Νίνα Σιμόν. Όμως οι ξέφρενες γιορτές, οι χοροί, τα παιχνίδια και η αχαλίνωτη φαντασία, αυτή η καθημερινή δίνη ποίησης που παρασύρει και τους τρεις μακριά από κάθε τι πρακτικό και πεζό, έχει και μια άλλη πλευρά, πιο σκοτεινή. Όταν η Καμίλ σταδιακά βυθίζεται σε αυτήν χωρίς κανένα «δίχτυ» ασφαλείας, τα πράγματα χάνουν τη λάμψη τους. Και, αίφνης, μπαμπάς και γιος πρέπει να αντιμετωπίσουν μια απίστευτα σκληρή πραγματικότητα.

Αρκεί η αγάπη τους για να τη σώσει;

Ο Ρεζί Ρουανσάρ (των επιτυχιών «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο») διασκευάζει το μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό (εκδόσεις Στερέωμα), με πρωταγωνιστές την εκθαμβωτική Βιρζινί Εφιρά («Το μυστικό της Μαντλίν Κόλινς», «Μπενεντέτα») και τον Ρομέν Ντουρίς, πρωταγωνιστή σε δεκάδες γαλλικές ταινίες, που για πρώτη φορά εμφανίζονται στην μεγάλη οθόνη μαζί, ως ζευγάρι.

Γεμάτη υπέροχες μελωδίες, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, και εμπνευσμένες χορογραφίες, η ταινία του Ρουανσάρ σε βάζει σε σκέψεις για το νόημα της ζωής, για τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, για την έμφαση που δίνουμε στα επουσιώδη αλλά και για το κόστος του να ζεις χωρίς καθήκοντα.

Η ταινία διαδραματίζεται τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, και η αφήγηση γίνεται υπό το πρίσμα του πατέρα σε αντίθεση με το βιβλίο που γίνεται υπό το πρίσμα του παιδιού.

«Ακόμα και σήμερα το βιβλίο αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι πολύ για την αγάπη», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε για τον άνθρωπο που αγαπάμε; Αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι γονιός. Με έναν τρόπο διηγούμαστε και μέρος της δικής μας ιστορίας όταν κάνουμε μια ταινία και καθώς είμαι πατέρας κι έχω μακροχρόνια σχέση με μια γυναίκα που με αγαπά και την αγαπώ, αναρωτήθηκα πώς θα αντιδρούσε η κόρη μου, όταν θα μεγάλωνε, εάν τελικά αναλάμβανα να γυρίσω αυτήν την ταινία. Μήπως θα μας ταύτιζε με αυτούς του δύο εραστές; Η γυναίκα μου με καθησύχασε… Και πράγματι κατάλαβα πώς μπορείς τελικά να γυρίσεις μια ταινία με την προσωπική σου ματιά, χωρίς όμως να ταυτίζεσαι με τους ήρωες».

En attendant Bojangles / Waiting for Bojangles

Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ

Ηθοποιοί: Βιρζινί Εφιρά, Ρομέν Ντουρίς, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Σολάν Μασαντό Γκρανέ

Γαλλία, 2022

Διάρκεια: 124’

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ο Αντικαταστάτης

Ισπανία, 1982. Ένας νεαρός αστυνομικός που μεγάλωσε στις επικίνδυνες γειτονιές της Μαδρίτης, θα αναλάβει μια υπόθεση σε μια παραλιακή πόλη, με την ελπίδα, όχι μόνο να θεραπευτεί η κόρη του από την ασθένειά της, αλλά να βρει και ο ίδιος ηρεμία. Όμως όταν φτάνει εκεί, βρίσκεται μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του.

Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο όπου μια κοινότητα πρώην Ναζί αξιωματούχων, καταζητούμενων από διάφορες χώρες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζει μια ήρεμη έως παραδεισένια ζωή. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα.

Σκηνοθεσία Όσκαρ Αϊμπάρ με τους Ρικάρντο Γκομέζ, Βίκι Λουένγκο, Πέρε Πόνσε.

Δείτε το τρέιλερ:

Μπαραβέντο (1961) του Γκλάουμπερ Ρόχα σε επανέκδοση

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκλάουμπερ Ρόχα, του σημαντικότερου εκπροσώπου της βραζιλιάνικης κινηματογραφικής αβανγκάρντ.

Μία από της σημαντικότερες ταινίες του βραζιλιάνικου κινήματος Cinema Novo της δεκαετίας του ‘60.

 Ηθοποιοί: Αντόνιο Πιτάνγκα, Λουίζα Μαρανιάο, Λούσι ντε Καρβάλιο, Άλντο Τεϊχέιρα, Λίντιο Σίλβα,

Σκηνοθεσία: Γκλάουμπερ Ρόχα

Σε ένα ψαροχώρι της Μπαΐα, στη Βραζιλία, οι κάτοικοι του οποίου είναι απόγονοι σκλάβων από την Αφρική, η λατρεία του μυστικισμού καλά κρατεί. Ο ερχομός του Φιρμίνο, που έφυγε πριν χρόνια στο Σαλβαδόρ δραπετεύοντας από τη φτώχεια, πολώνει τις εντάσεις. Ο Φιρμίνο αρνείται τη φαταλιστική αντιμετώπιση των συντοπιτών του, και τους προτρέπει να εξεγερθούν ενάντια στον ιδιοκτήτη των διχτυών που χρησιμοποιούν για το ψάρεμα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης