Εγώ, η Όλγα

Τσέχικη βιογραφία της 22χρονης δολοφόνου Όλγκα Χεπνάροβα, η οποία το 1973 έγινε η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στην τότε Τσεχοσλοβακία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

I, Olga / Já, Olga Hepnarová

Κοινωνικό δράμα, τσέχικης, πολωνικής, γαλλικής και σλοβακικής παραγωγής του 2016, σε σκηνοθεσία των Πετρ Κάζντα, Τόμας Βάινρεμπ, με τη Μιχαλίνα Ολσζάνσκα και Όντρεϊ Μάλι, Μάρτα Μάζουρεκ κα.

Δείτε το τρέιλερ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γυναίκα σε Πόλεμο» του Μπένεντικτ Έρλινγκσον

Ακόμη μία πολυβραβευμένη ταινία από την Ισλανδία. Μια οικολογική φεμινιστική δραματική κωμωδία, που έχει το ενδιαφέρον της ειδικά στο πολιτικό – οικολογικό της κομμάτι, φορτωμένη με περίεργο χιούμορ, στιλιστικές εξυπνάδες, ορισμένες φορές φλύαρη, αλλά σίγουρα μια ταινία που έχει κάτι να πει και αυτά που λέει αφορούν όλους μας.

Η «Γυναίκα σε Πόλεμο» στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα σημαντικό μήνυμα και παράλληλα κάνει έκκληση για αντίσταση στην καταστροφή του περιβάλλοντος, του επιχειρηματικού κέρδους και την τρέλα της οικονομικής ανάπτυξης, που βλέπει μόνο το σήμερα και αγνοεί το αύριο.

Ταυτόχρονα, η ταινία του Έρλινγκσον, είναι μια φεμινιστική υπενθύμιση σε ένα κόσμο που πλέον έχει στρέψει το βλέμμα μόνο προς το χρήμα, το προσωπικό συμφέρον και την επιτυχία και απαξιώνει κάθε αγώνα, ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Στο Ρέικιαβικ η 50χρονη Χάλλα ζει μια διπλή ζωή: Ο κόσμος την γνωρίζει ως μια διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα εκείνη είναι μια παθιασμένη ακτιβίστρια που έχει κηρύξει, κρυφά, πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου προκειμένου να διασώσει τη φύση της χώρας της και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους της. Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλλα καταφέρνει να προκαλέσει ένα βιομηχανικό σαμποτάζ, τόσο μεγάλο, που προκαλεί προβλήματα στα επιχειρηματικά σχέδια της ισλανδικής κυβέρνησης. Κι ενώ η Χάλλα σχεδιάζει την πιο παράτολμη ακτιβιστική της ενέργεια, λαμβάνει ένα απρόσμενο γράμμα που ανατρέπει όλα όσα είχε προγραμματίσει, καθώς θα κληθεί να πάρει τη σημαντικότερη, και μη αναστρέψιμη, απόφαση στη ζωή της.

Woman at War

Κοινωνική δραματική κωμωδία, ισλανδικής (και γαλλικής, ουκρανικής) παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Μπένεντικτ Έρλινγκσον, με τους Χάλντορα Γκερχαλσντότιρ, Γιόχαν Σίγκουρσον, Γουάν Καμίλο, Ρόμαν Εστράντα κα.

Δείτε το τρέιλερ:

«Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκωτίας» με τους Σέρσια Ρόναν, Μάργκοτ Ρόμπι, Γκάι Πιρς

Η τριπλά υποψήφια για Όσκαρ Σέρσια Ρόναν («Lady Bird») φοράει τη μεγαλόπρεπη περιβολή της νεαρής Μαίρη Στιούαρτ, η οποία τον 16ο αιώνα γυρίζει στην πατρίδα της για να διεκδικήσει το σκοτσέζικο και –γιατί όχι;– και τον βρετανικό θρόνο. Οι επιδιώξεις της τη φέρνουν αντιμέτωπη με τη βασίλισσα Ελισάβετ ή αλλιώς με τη Μάργκοτ Ρόμπι («Εγώ, η Τόνια»), ενώ εξεγέρσεις, συνωμοσίες και προδοσίες συμπληρώνουν την υπόθεση, όπως απαιτεί η εποχή.

Η Μαρία Στιούαρτ βασίλεψε στη Σκωτία από τις 14 Δεκεμβρίου 1542 έως τις 24 Ιουλίου 1567. Απεβίωσε το 1587 σε ηλικία μόλις 45 ετών. Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, η Μαρία βασίλισσα της Σκοτίας ήταν το μόνο νόμιμο παιδί του βασιλιά King James V, και ήταν μόλις 6 ημερών μωρό όταν πέθανε ο πατέρας της και στέφθηκε ως η διάδοχος του θρόνου της Σκοτίας.

Mary Queen of Scots

Aγγλική ταινία εποχής 2018

Διάρκεια: 124′

Σκηνοθεσία Τζόσι Ρουρκ με τους: Σέρσια Ρόναν, Μάργκοτ Ρόμπι, Γκάι Πιρς.

Δείτε το τρέιλερ:

«Χοντρός και Λιγνός» – Οι εξαιρετικοί Τζον Σ. Ράιλι και Στιβ Κούγκαν ενσαρκώνουν το θρυλικό κωμικό δίδυμο

Οι εξαιρετικοί Τζον Σ. Ράιλι («Chicago») και Στιβ Κούγκαν («Philomena») ενσαρκώνουν ιδανικά τον Χοντρό και τον Λιγνό καθώς μεταμορφώνονται αριστοτεχνικά στο εμβληματικό κωμικό δίδυμο που έγραψε ιστορία από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι τα τέλη του 1940. Η κινηματογραφική βιογραφία σε σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Τζεφ Πόουπ («Philomena») και σκηνοθεσία του Τζον Σ. Μπέιρντ («Filth») παρουσιάζει ένα εύστοχο πορτρέτο της δυνατής -και τρικυμιώδους- φιλίας των δύο αντρών, ενώ αποτίνει έναν συγκινητικό φόρο τιμής σε αυτούς τους θρύλους της κωμωδίας.

Σύνοψη

Με τη χρυσή εποχή τους ως βασιλιάδες της κωμωδίας στο Χόλιγουντ να ανήκει στο παρελθόν, οι εμβληματικοί Σταν και Όλι περιοδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία σε μία απεγνωσμένη απόπειρα να δώσουν νέα πνοή στην καριέρα τους. Μετά από μία συγκρατημένη αρχή, αυτή η κωμική δύναμη της φύσης συγκεντρώνει ορδές θαυμαστών, καινούριων και παλιών, που γοητεύονται από τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες των δύο θρύλων. Όμως, καθώς η περιοδεία πλησιάζει στο μεγάλο φινάλε, το δίδυμο αντιμετωπίζει απειλητικά φαντάσματα του κοινού παρελθόντος. Οι δύο άντρες, που νιώθουν ότι το κύκνειο άσμα πλησιάζει, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά πόση αγάπη τρέφει ο ένας για τον άλλον.

Η ταινία «Χοντρός και Λιγνός (Stan & Ollie)» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες 24 Ιανουαρίου 2019 από την Tanweer.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν: Τζον Σ. Ράιλι, Στιβ Κούγκαν, Σίρλεϊ Χέντερσον, Νίνα Αριάντα, Ντάνι Χιούστον.

Δείτε το τρέιλερ:

«Το Νησί της Αποπλάνησης» με τους Μάθιου Μακ Κόναχι, Αν Χάθαγουεϊ, Νταϊάν Λέιν

Από τον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη Στίβεν Νάιτ (Σε Λάθος Χρόνο, Επικίνδυνες Υποσχέσεις), τον βραβευμένο με Όσκαρ παραγωγό Γκρεγκ Σαπίρο (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) και τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς Μάθιου Μακ Κόναχι (Interstellar, Ο Λύκος της Wall Street, Dallas Buyers Club) και Αν Χάθαγουεϊ (Interstellar, Οι Άθλιοι, Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή) έρχεται ένα συναρπαστικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές και μυστήριο.

Ένας καπετάνιος αλιευτικού που έχει αποσυρθεί σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής θα έρθει αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του που έρχεται για να τον στοιχειώσει και να τον εγκλωβίσει σε μια νέα πραγματικότητα που δεν είναι αυτό που δείχνει.

Serenity

Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ

Ηθοποιοί: Μάθιου Μακ Κόναχι, Αν Χάθαγουεϊ, Νταϊάν Λέιν, Τζέισον Κλαρκ, Ντζιμόν Χούνσου.

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος ταινίας: Θρίλερ

Δείτε το τρέιλερ:

Η Dilili στο Παρίσι

Μπελ Επόκ, σε ένα Παρίσι που σφύζει από ζωή και τέχνη. Με τη βοήθεια ενός φίλου της, η μικρή Ντιλιλί αποφασίζει να εξιχνιάσει τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις κοριτσιών, οι οποίες μαστίζουν τη μεγαλούπολη. Όσο προχωρά την έρευνά της, στο δρόμο της βρίσκει μία σειρά από απίθανους χαρακτήρες και επιφανείς φιγούρες της επιστήμης, της κοινωνίας και της τέχνης: συναντά τον Μονέ και τον Προυστ, τον Παστέρ και τον Ντεμπισί, γίνεται φίλη με την Μαρί Κιουρί, επισκέπτεται το γραφείο του Γουστάβου Άιφελ στην κορυφή του πύργου και ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν τής δανείζει το αερόπλοιό του. Ο κάθε ένας από αυτούς της δίνει στοιχεία για να την βοηθήσουν στην αποστολή της…

«Dilili – Paris»

Ταινία κινουμένων σχεδίων, γαλλικής, γερμανικής, βελγικής παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Μισέλ Οσελό.

Δείτε το τρέιλερ:

«Η Αρχή της Ισότητας» με τους: Φελίσιτι Τζόουνς, Άρμι Χάμερ, Τζάστιν Θερού

Η πραγματική ιστορία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία πάταξε τις σεξιστικές διακρίσεις στο αμερικανικό δικαστικό (και όχι μόνο) σύστημα, όταν έσπασε το αντρικό κατεστημένο ενός αιώνα και έγινε το 1993 μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

On the Basis of Sex

Βιογραφική 2018

Διάρκεια: 120′

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μίμι Λέντερ με τους: Φελίσιτι Τζόουνς, Άρμι Χάμερ, Τζάστιν Θερού.

Δείτε το τρέιλερ:

Χίτλερ εναντίον Πικάσσο και Άλλων

Οι περιπέτειες των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Hitler Versus Picasso and the Others»

Ντοκιμαντέρ ιταλικής (γαλλικής και γερμανικής) παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Κλαούντιο Πόλι.

Δείτε το τρέιλερ:


«Πιστό Αντίγραφο»

Ο νευροεπιστήμονας Γουίλ Φόστερ χάνει σε τροχαίο την οικογένειά του και αποφασίζει να τους κλωνοποιήσει με τη βοήθεια του συναδέλφου του Εντ, οπότε κι έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από ηθικές και νομικές επιπτώσεις.

Replicas

Επιστ. Φαντασίας 2018

Διάρκεια: 107′

Αγγλοκινέζικη ταινία, σκηνοθεσία Τζέφρι Ναχμάνοφ με τους: Κιάνου Ριβς, Άλις Ιβ, Τόμας Μίντλντιτς.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης