Με επτά ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Απ’ τις νέες ταινίες ξεχωρίζουν η ευχάριστη περιπέτεια «Η Χαμένη Πόλη» με τους Τσάνιγνκ Τέιτουμ, Σάντρα Μπούλοκ και Μπραντ Πιτ και η γαλλική δραματική ταινία «Αντίο Κύριε Χάφμαν», με τον Ντανιέλ Οτέιγ. Ακόμη, ενδιαφέρον έχουν και τα δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ «Τελευταίο Ταξίδι» του Άρη Χατζηστεφάνου και «Στο Ίχνος του Χρόνου» της Διονυσίας Κοπανά. Επίσης, προβάλλεται και το “1821: Άνεμος Ελευθερίας” του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

«Η Χαμένη Πόλη» με τους Σάντρα Μπούλοκ, Μπραντ Πιτ και Τσάνινγκ Τέιτουμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαιρετική, μα μοναχική συγγραφέας Λορέτα Σέιτζ (Σάντρα Μπούλοκ) έχει αφιερώσει την καριέρα της γράφοντας ρομαντικές περιπέτειες σε εξωτικά μέρη με πρωταγωνιστή το πανέμορφο μοντέλο Άλαν (Τσάνινγκ Τέιτουμ), ο οποίος ερμηνεύει τον χαρακτήρα του «Ντας». Στη διάρκεια ενός προωθητικού ταξιδιού συνοδεία του Άλαν, η Λορέτα θα πέσει θύμα απαγωγής από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο (Ντάνιελ Ράντκλιφ), ο οποίος ελπίζει πως μπορεί να τον οδηγήσει στον θησαυρό της χαμένης αρχαίας πόλης του τελευταίου μυθιστορήματός της. Ο Άλαν, θέλοντας να αποδείξει τον ηρωισμό του και στην πραγματική ζωή, θα αναλάβει να την απελευθερώσει. Ωθούμενο σε μια επική περιπέτεια στη ζούγκλα, το αναπάντεχο δίδυμο θα χρειαστεί να συνεργαστεί προκειμένου να σώσει τον αρχαίο θησαυρό, προτού χαθεί για πάντα.

The Lost City

Σκηνοθεσία: Άνταμ Νι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί: Σάντρα Μπούλοκ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Νταβίν Τζόι Ράντολφ, Όσκαρ Νούνιες, Πάτι Χάρισον, Μπόουεν Γιάνγκ, Μπραντ Πιτ.

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος ταινίας: Κωμωδία

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Αντίο κύριε Χάφμαν»: Ένα συναρπαστικό αγωνιώδες δράμα με τον εξαιρετικό Ντανιέλ Οτέιγ

Ο εξαιρετικός Ντανιέλ Οτέιγ (Κρυμμένος) πρωταγωνιστεί σε ένα συναρπαστικό αγωνιώδες δράμα με συμπρωταγωνιστές τον Ζιλ Λελούς (Μην το πεις σε κανέναν) και τη Σάρα Ζιραντό (Ένα Τρελό Πάρτι). Ο έμπειρος στα ψυχολογικά θρίλερ Φρεντ Καβαγιέ μεταφέρει ιδανικά την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι, καθώς οι τρεις ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες συνθήκες που δοκιμάζουν την αντοχή και την ηθική τους.

Σύνοψη

Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο Eβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.

Farewell mr. Haffman

Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ
Σενάριο: Φρεντ Καβαγιέ, Σάρα Καμίνσκι

Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Οτέιγ, Ζιλ Λελούς, Σάρα Ζιραντό, Νικολάι Κίνσκι.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντενίς Ρουντέν
Μοντάζ: Μικαέλ Ντιμοντιέ
Μουσική: Κριστόφ Ζουλιέν

Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες από την Tanweer

Διάρκεια: 1 ώρα και 55 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Άνεμος ελευθερίας 1821»: Η ταινία του Σ. Χαραλαμπόπουλου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Οι Έλληνες είναι ένας από τους λίγους λαούς στους νεότερους χρόνους που απέκτησαν την κρατική τους υπόσταση με μια επανάσταση. Η επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 έρχεται να προστεθεί δίπλα στην αμερικανική και γαλλική επανάσταση και θα έχει ως αποτέλεσμα μετά από μακροχρόνιο αγώνα τη δημιουργία της Ελλάδας. Η ιστορία μας ξεκινά σ’ ένα υπόγειο, σκοτεινό τυπογραφείο, γύρω στα 1900 όπου ετοιμάζεται ένα εικονογραφημένο λαϊκό μυθιστόρημα για το 1821, ο Άνεμος ελευθερίας. Δεν θα προλάβει να εκδοθεί. Ένα αιώνα μετά κείμενα και εικόνες θα ανακαλυφθούν στα ερείπια για να συνεχίσει το βιβλίο το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που ξεκινά τις παραμονές της επανάστασης του 1821 με ήρωα έναν έμπορο/Φιλικό, τον Ιωάννη Φίλωνα, αινιγματικό συνωμότη και φλογερό επαναστάτη ενάντια στην Οθωμανική τυραννία στα σκοτεινά χρόνια της Ιερής Συμμαχίας στην Ευρώπη. Αυτοί που στοχάστηκαν κι αγωνίστηκαν μέσα στο καμίνι της Ιστορίας για να μπορέσει ο υπόδουλος ραγιάς να γίνει Έλληνας πολίτης.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Ηθοποιοί: Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης.

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος ταινίας: Ιστορική

Δείτε το τρέιλερ:

 

 Η Βασίλισσα της Κυψέλης

Έχασε τον άντρα της και στον αγώνα της να συνεχίσει κέρδισε την ελευθερία της. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η συγκλονιστική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης της Μπλέρτα Μπασόλι που αποτέλεσε την πρόταση του Κοσόβου για τα φετινά Όσκαρ, θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Sundance και κέρδισε το βραβείο Κοινού για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύνοψη

Ο άντρας της Φαρίγε αγνοείται από τότε που ξέσπασε πόλεμος στο Κόσοβο και μαζί με τη θλίψη τους για τον χαμό του, η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει και πολλές οικονομικές δυσκολίες. Για να εξασφαλίσει την οικογένειά της, η Φαρίγε ξεκινά μια μικρή αγροτική επιχείρηση. Στη μικρή, κλειστή, πατριαρχική κοινωνία όπου ζει όμως, η φιλοδοξία της και η προσπάθειά της να ενδυναμώσει τον εαυτό της και άλλες γυναίκες, αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά. Παλεύει όχι μόνο για την επιβίωση της οικογένειάς της, αλλά και ενάντια σε μια εχθρική κοινωνία που θέλει να τη δει να αποτυγχάνει.

Hive

Δραματική ταινία, αλβανικής, κοσοβάρικης και ελβετικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία της Μπλέρτα Μπασόλι, με τους Ίλκα Γκάσι, Τσουν Λάιτσι, Αουρίτα Αγκούσι, Κουμρίε Χότζα κ.ά.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Τα Κακά Παιδιά (Μεταγλ.)

Κανένας δεν απέτυχε τόσο πολύ προσπαθώντας να είναι καλός, όσο Τα Κακά Παιδιά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλη παρέα πέντε φίλων τόσο κακόφημη όσο αυτή των «Κακών Παιδιών» – ο τολμηρός πορτοφολάς Mr. Wolf, ο έμπειρος διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Mr. Snake, ο χαλαρός άρχοντας της μεταμφίεσης Mr. Shark, ο ευέξαπτος νταής Mr. Piranha και η ετοιμόλογη χάκερ Ms. Tarantula. Αλλά όταν έπειτα από αμέτρητες ληστείες μέσα στα χρόνια και παρουσία στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς η συμμορία τελικά συλλαμβάνεται, ο Mr. Wolf κάνει μια συμφωνία (την οποία δεν έχει πρόσθεση να τηρήσει) προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή: Τα Κακά Παιδιά θα γίνουν καλά!

The Bad Guys

Σκηνοθεσία: Πιερ Περιφέλ

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος ταινίας: Κινούμενα σχέδια

Καταλληλότητα ταινίας: Κατάλληλη

Δείτε το τρέιλερ:

 

Το Ίχνος του Χρόνου: Ένα ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά για τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελαράκη

 Το Ίχνος του Χρόνου της Διονυσίας Κοπανά είναι μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής, μέσα από τις ιδέες και το έργο του μεγάλου μας αρχαιολόγου Γιάννη Σακελαράκη. Το φιλμ αναζητά αυτόν τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε και στους ανθρώπους που γνώρισε. Μια κινηματογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πρακτική της αρχαιολογίας. Μια παραγωγή της Portolanos Film, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Διονυσίας Κοπανά. Σκηνοθετική επιμέλεια τρέιλερ: Στέλλα Καβαδάτου. Μοντάζ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Τελευταίο Ταξίδι: Ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου γύρω από το Νίκο Καζαντζάκη

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα, ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα “σχολιάζει” με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσαν σήμερα στα ταξίδια τους. Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελίβερι της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία “Metropolis”. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ανατολική Ασία αλλά και μια πανδημία που ξεκινά – τότε όπως και τώρα – από την Ασία για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης