Κηδεύεται τη Δευτέρα, με δημόσια δαπάνη, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η σκηνοθέτις και ηθοποιός, Μόνικα Βασιλείου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η Μόνικα Βασιλείου, αδελφή του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις και ηθοποιός στην Κύπρο.

Γεννημένη στη Μυτιλήνη και έχοντας ανατραφεί σε μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια, η Μόνικα Βασιλείου υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος κάθε τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε.

Σπούδασε θέατρο στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Γαλλία. Πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή την παρουσία της στο ντοκιμαντέρ του BBC «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα συνελήφθη και βασανίστηκε. Τα βασανιστήρια που υπέστη της στέρησαν τη χαρά της μητρότητας.

Σε ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει: «Η ζωή, οι σπουδές και η σταδιοδρομία της ταυτίστηκαν με την πορεία της Κυπριακής Αριστεράς. Υπήρξε μια μοναδική αγωνίστρια, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία, με κύριο χαρακτηριστικό της την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό. Η προσφορά και η αξία της αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν τόσο από την Πολιτεία όσο και από άλλους φορείς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης