Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον όγκο του σπέρματος;

Όταν ένας άνδρας φτάνει στον οργασμό, εκκρίνει ένα υγρό που ονομάζεται σπέρμα. Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας εκκρίνει από 1.25 έως 5.00 ml σπέρματος ανά εκσπερμάτιση (1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού), αυτή η ποσότητα όμως διαφέρει από άνδρα σε άνδρα. Οι άνδρες παράγουν περισσότερο σπέρμα συνήθως στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους (30-35 ετών) με τον όγκο συνήθως να μειώνεται όσο μεγαλώνουν. Ο όγκος του σπέρματος επηρεάζεται επίσης από την κληρονομικότητα, την διατροφή, το κάπνισμα και την γενικότερη υγεία, με κάποιους άνδρες να αναφέρουν ότι εκσπερματίζουν μεγαλύτερους όγκους όταν δεν έχουν κάνει σεξ για μερικές μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αναρωτιούνται αν η ποσότητες που βλέπουν να εκσπερματίζονται στις πορνογραφικές ταινίες είναι ρεαλιστικές. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Δεν είναι σε καμιά περίπτωση. Οι γωνίες της κάμερας και άλλες σκηνοθετικές στρατηγικές μπορούν να κάνουν τις ποσότητες να φαίνονται μεγαλύτερες απ’ ότι πραγματικά είναι.

Θα πρέπει οι άνδρες να ανησυχούν για τον όγκο του σπέρματος τους;

Πολλοί άνδρες ανησυχούν ότι ο όγκος του σπέρματος που εκσπερματίζουν αντικατοπτρίζει τον ανδρισμό τους. Κάποιοι νιώθουν ότι αν εσκπερματίσουν περισσότερο θα νιώσουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, ο όγκος του σπέρματος είναι καθαρά ατομικός. Κάποιοι άνδρες απλά εκσπερματίζουν περισσότερο από άλλους. Αυτό δεν τους κάνει περισσότερο «άνδρες». Το απολαυστικό σεξ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών παιχνιδιών, δεν εξαρτάται από τον όγκο του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση.

Επίσης θα πρέπει ο άνδρας να είναι ενήμερος ότι, αν παρακολουθεί πορνογραφικές ταινίες, ο όγκος σπέρματος που παρατηρεί δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο κανόνας.

Οι άνδρες που έχουν προβληματισμούς γύρω από τον όγκο του σπέρματός τους μπορούν να απευθύνονται στον ουρολόγο-ανδρολόγο τους για ενημέρωση και καθοδήγηση.

Θα πρέπει να ανησυχούν οι άνδρες αν το σπέρμα είναι υδαρό; Επηρεάζει αυτό την γονιμότητά;

Το σπέρμα συνήθως είναι ένα παχύρευστο, λευκωπό υγρό το οποίο εκτοξεύεται από το πέος κατά την εκσπερμάτιση. Αποτελείται κυρίως από το προστατικό υγρό (εκκρίνεται από τον προστάτη και τους βολβουρηθρικούς αδένες) και τα σπερματοζωάρια (παράγονται στους όρχεις).

Κάποιες φορές ο άνδρας μπορεί να διαπιστώσει ότι το σπέρμα είναι περισσότερο «νερουλό» από ότι συνήθως και όχι παχύρευστο. Αυτό θα μπορούσε να είναι δείγμα προβλήματος στην γονιμότητα, αυτό όμως δεν είναι πάντα η αιτία.

Το σπέρμα μπορεί επίσης να αλλάξει απόχρωση, ανάλογα με την υγεία του άνδρα.

Το σπέρμα μπορεί να γίνει υδαρό όταν ένας άνδρας έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων (ολιγοσπερμία). Κατά κανόνα, ολιγοσπερμία θεωρείται η ύπαρξη λιγότερων από 15.000.000 σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος.

Η ολιγοσπερμία προκαλείται από παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

  • Λοιμώξεις
  • Χρήση αλκοόλ, προϊόντων καπνού ή ναρκωτικών ουσιών
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Προβλήματα του ανοσοποιητικού
  • Κρυψορχία
  • Όγκοι
  • Κιρσοκήλη
  • Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
  • Πρότερη επέμβαση ή ακτινοβολία
  • Έκθεση σε τοξίνες
  • Παχυσαρκία
  • Φάρμακα

Οι κιρσοκήλες είναι διογκωμένες φλέβες μέσα στο όσχεο, παρόμοιες με τους κιρσούς που παρατηρούμε κάποιες φορές στα πόδια. Συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε ολιγοσπερμία και υδαρό ή διάφανο σπέρμα. Συνολικά το 15% των ανδρών έχει κιρσοκήλες, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 40% στους άνδρες που έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα όταν το σπέρμα κατευθύνεται πίσω προς την κύστη αντί να εκκριθεί από το πέος, με τα υγρά που τελικά εκκρίνονται από το πέος να είναι υδαρά. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επιβλαβής και το σπέρμα αποβάλλεται από το σώμα με την ούρηση. Παρόλα αυτά, οι άνδρες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά και παρουσιάζουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ουρολόγο τους.

Αν ένας άνδρας έχει υδαρό σπέρμα μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό ψευδάργυρο από την διατροφή του, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή σπέρματος. Οι άνδρες που εκσπερματίζουν πολλές φορές τη μέρα μπορεί να παρουσιάσουν υδαρό σπέρμα, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναπληρώσει τα σπερματοζωάρια.

Οι άνδρες που ανησυχούν για το χρώμα ή την υφή του σπέρματός τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους καθώς, αν και το υδαρό σπέρμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, χρειάζεται να ερευνηθεί περισσότερο αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης