Τα προφυλακτικά που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφέρουν μόνο ως προς το σχήμα ή το μέγεθος, αλλά και ως προς το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Με βάση την πρώτη τους ύλη λοιπόν, τα προφυλακτικά χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα προφυλακτικά από λάτεξ, από πολυουρεθάνη, από πολυισοπρένιο και από δέρμα προβάτου. Μπορεί οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν λάτεξ για τη συντριπτική πλειονότητα των προφυλακτικών, όλο και περισσότερες εταιρείες όμως προσφέρουν εναλλακτικές από τα άλλα τρία υλικά.

Τα προφυλακτικά από λάτεξ είναι εξαιρετικά ελαστικά και λεπτά. Το λάτεξ παρέχει έναν πολύ αποτελεσματικό φραγμό απέναντι στα σπερματοζωάρια, τα βακτήρια και τους ιούς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας, γεγονός που μειώνει την ευχαρίστηση. Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με λιπαντικό προϊόν που έχει βάση το λάδι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαρραγεί. Μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί λιπαντικό με βάση το νερό ή τη σιλικόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυουρεθάνη είναι ένα πλαστικό ευρείας χρήσης. Χρησιμοποιείται από τις μονώσεις και την επιπλοποιία μέχρι την κατασκευή προφυλακτικών. Τα προφυλακτικά πολυουρεθάνης είναι συνήθως πιο λεπτά σε σύγκριση με εκείνα από λάτεξ και μεταφέρουν καλύτερα τη θερμότητα. Προστατεύουν αποτελεσματικά από τον HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ παράλληλα παρέχουν αποτελεσματική αντισύλληψη. Είναι όμως λιγότερο ελαστικά σε σύγκριση με τα προφυλακτικά από λάτεξ, με αποτέλεσμα να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να σπάσουν.

Το πολυισοπρένιο μοιάζει πολύ σαν υλικό με το λάτεξ, δεν έχει όμως τις πρωτεΐνες που έχει το λάτεξ, οι οποίες ενίοτε προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα προφυλακτικά πολυισοπρενίου είναι ελαφρώς πιο χοντρά από τα προφυλακτικά πολυουρεθάνης, είναι όμως μαλακά και δίνουν πιο φυσική αίσθηση σε σύγκριση με τα προφυλακτικά από λάτεξ.

Τα προφυλακτικά από δέρμα προβάτου δεν περιέχουν στην πραγματικότητα δέρμα προβάτου. Το βασικό τους συστατικό είναι ένα τμήμα του εντέρου του ζώου. Το υλικό αυτό είναι λεπτό, ανθεκτικό και καλό στη μεταφορά της θερμότητας. Δυστυχώς, ενδέχεται να μην προστατεύει επαρκώς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να γνωρίζει τις ιδιότητες του υλικού του προφυλακτικού που επιλεγεί. Ταυτόχρονα, είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η ορθή και συνεπής χρήση.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης