Το σεξ αδιαφιλονίκητα είναι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και επηρεάζει σημαντικά την ευημερία του. Παράλληλα η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ταυτότητας του ατόμου και αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι περνούν κάποιο μέρος της ενήλικης ζωής τους απέχοντας από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Η αποφυγή του σεξ μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη συναισθηματική δυσφορία, τη ντροπή και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση τόσο για τα άτομα που το αποφεύγουν όσο και για τους συντρόφους τους.

Ακριβώς επειδή τόσο η κοινωνία όσο και η επιστημονική έρευνα επικεντρώνονται κυρίως στα σεξουαλικά ενεργά άτομα, η διαθέσιμη γνώση αναφορικά με εκείνα που αποφεύγουν το σεξ είναι περιορισμένη. Ερευνητές ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως ο Alfred Kinsey ωστόσο έχουν καταγράψει ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τους λόγους αποφυγής του σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα βασικά ευρήματα του Alfred Kinsey ήταν ότι το 19% των ενηλίκων δεν κάνουν σεξ. Σημαντικές διαφορές παρατηρηθήκαν ανάμεσα στα δύο φύλα και ανάμεσα σε έγγαμους και άγαμους. Οι παντρεμένοι άνδρες είχαν τη μικρότερη πιθανότητα σεξουαλικής αποχής για μεγάλη χρονική περίοδο. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αποφεύγουν το σεξ συχνότερα από τους άνδρες. Το  ποσοστό των γυναικών που αποφεύγουν το σεξ για μεγάλο διάστημα της ζωής τους φτάνει το 40% με τα πιο συχνά αίτια να είναι η μειωμένη libido και ο πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής. Οι σχετικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα μάλιστα φαίνεται να ξεκινούν από πολύ νωρίς, αφού ήδη από την εφηβεία οι έφηβες απέχουν περισσότερο από το σεξ σε σχέση με τους άρρενες συνομηλίκους τους. 

Πολύ συχνά η  αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας ιδίως στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με ιστορικό παιδικής σεξουαλική κακοποίησης. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα μπορεί να φοβάται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα θα βλάψει το έμβρυο ή θα προκαλέσει αποβολή. Στην περίπτωση των ανδρών οι πιο συχνοί λόγοι αποφυγής του σεξ είναι η στυτική δυσλειτουργία, κάποιο χρόνιο νόσημα ή η αδυναμία εύρεσης συντρόφου. 

Συνολικά η σχετική έρευνα, ωστόσο, έχει εντοπίσει ότι και για τα δύο φύλα ο βασικός λόγος αποφυγής του σεξ είναι κάποιο πρόβλημα υγείας.  Ιδιαίτερα οι ασθενείς με καρδιακά και αγγειακά νοσήματα αποφεύγουν το σεξ γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν  καρδιακή προσβολή ή  εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης τα νοσήματα που προκαλούν χρόνιο πόνο μειώνουν την ευχαρίστηση που μπορεί κανείς να αντλήσει από τη επαφή, καθώς επίσης περιορίζουν τις σεξουαλικές στάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Ο χρόνιος πόνος συνήθως προκαλεί άγχος και κατάθλιψη που επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Την επηρεάζουν επίσης, κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει βρεθεί ότι επιφέρουν και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Συνήθως συνδέονται με κακή εικόνα σώματος και περιορίζουν σημαντικά την έκφραση και  διεκδίκηση της σωματικής οικειότητας. 

Παράγοντες που σχετίζονται επίσης με την αποφυγή του σεξ είναι η κακή ποιότητα ύπνου, ο εθισμός και η κατάχρηση ουσιών, καθώς και η λήψη κάποιων αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων. Τέλος τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης και στα δύο φύλα  μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο. 

Πολύ σημαντικός λόγος αποφυγής του σεξ και για τα δύο φύλα είναι και η ηλικία, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι νιώθουν ντροπή ή ενοχή και δεν διεκδικούν τη σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με συχνές απαντήσεις σε επαγγελματίες υγείας που ρωτούν σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα, η σεξουαλική επαφή αποφεύγεται για λόγους θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς και κυρίως εξαιτίας περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι επαγγελματίες υγείας δεν αναφέρονται στο ζήτημα της σεξουαλικότητας. 

Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από μια συζήτηση με τον ιατρό τους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με αρθρίτιδα χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση προκειμένου να καταφέρουν να έχουν μια ανώδυνη σεξουαλική επαφή που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση, διαφορετικά θα καταλήξουν να αποφεύγουν το σεξ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.  Είναι πολύ σημαντικό οι ιατροί να βοηθήσουν τους ασθενείς τους ώστε να μην αντιμετωπίζουν το σεξ ως ταμπού και να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Οι πιο συχνοί λόγοι αποφυγής του σεξ σχετίζονται με περιορισμούς του σώματος. Η καλή συνεργασία λοιπόν του ασθενή με τον επαγγελματία υγείας μπορεί να του δώσει  τη δυνατότητα να απολαμβάνει και πάλι από τη σεξουαλικότητα του. 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης