Υπάρχει ακόμα έντονη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι του μεταβολικού συνδρόμου. Η πιο απλή εκδοχή προσεγγίζει το μεταβολικό σύνδρομο σαν μια ομπρέλα 5 βασικών καρδιαγγειακών κίνδυνων: το αυξημένο σπλαχνικό λίπος, το αυξημένο σάκχαρο νηστείας, την υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα χαμηλά επίπεδα HDL, γνωστής και ως καλή χοληστερόλη. Το σπλαχνικό λίπος, το οποίο αξιολογείται με τη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης ένα εκατοστό πάνω από τον ομφαλό, είναι πάντα απαραίτητος παράγοντας για τη διάγνωση μαζί με δυο ακόμα από τους 5 παραπάνω παράγοντες.

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και τρεις φορές, ενώ αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα πολύ συχνά ο σεξολόγος /ουρολόγος μπορεί να διαγνώσει στυτική δυσλειτουργία ή υπογοναδισμό που να προηγείται ή να είναι σύμπτωμά του μεταβολικού συνδρόμου. Για το λόγο αυτό ο ρόλους τους μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στη μείωση του καρδιαγγειακού κίνδυνου και στην έγκαιρη αναγνώριση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος ή διαβήτη.

Στο σημείο αυτό οι αλλαγές που πρέπει να συστηθούν αναφορικά με τον τρόπο ζωής είναι βασικές. Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού σύνδρομού κατά 20%.

Συμπερασματικά, ο σεξολόγος/ουρολόγος είναι πιθανό να δει ασθενείς πριν την εμφάνιση ενός καρδιακού επεισοδίου. Έχει την ευκαιρία να κάνει προληπτικό έλεγχο, να εντοπίσει τυχών  καρδιαγγειακούς παράγοντες κίνδυνου και να παραπέμψει έγκαιρα τον ασθενή στον ειδικό , ενώ παράλληλα παρέχει την κατάλληλη θεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα καθώς και την απαραίτητη καθοδήγηση για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.  Δε χρειάζεται έτσι κι αλλιώς να συγκεντρωθούν πολλοί παράγοντες κίνδυνου για να αναλάβει ο ειδικός την απαραίτητη δράση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως είναι οι νέοι άνδρες, η ΣΔ από μονής της συνιστά δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κίνδυνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης