Κάτι η φήμη, που έχει αποκτήσει σαν το «νησί των φαντάρων», κάτι ο θρύλος, που την ακολουθεί σαν τόπος εξορίας, η Λήμνος δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά όσο άλλα αιγιοπελαγίτικα νησιά.

Μόνο οι ντόπιοι, οι εκ καταγωγής Λημνιοί – που καταφθάνουν το καλοκαίρι και διαμένουν όσο περισσότερο τους επιτρέπουν οι δουλειές τους – περιορισμένα γκρουπάκια από την Αγγλία και φυσικά… οι φαντάροι, είναι αυτοί που τιμούν την «ανεμοέσσα» τα καλοκαίρια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το νησί έχει κρατήσει ανέπαφη την ομορφιά του. Μια ομορφιά που εκτείνεται κατά μήκος των 259 χιλιομέτρων της ακτογραμμής του. Μια ομορφιά που περιλαμβάνει δεκάδες παραλίες παντός τύπου.

Από βραχώδεις μέχρι απέραντης αμμουδιάς. Από εμπορικές, υπό τον ήχο της δυνατής μουσικής μέχρι απομονωμένες και γαλήνιες… Αν μη τι άλλο, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι στη Λήμνο δεν πρόκειται ποτέ να σας πιάσει άγχος για το αν θα βρείτε χώρο να ξαπλώσετε χωρίς να ποδοπατήσετε τους γύρω σας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μύρινα

Λιμάνι και πρωτεύουσα, είναι κτισμένη στα νοτιοδυτικά του νησιού. Η Μύρινα δεν διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες πρωτεύουσες νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

Ένας μεγάλος περίπατος στην ακροθαλασσιά, θα σας δώσει μια ικανοποιητική εικόνα της. Διάσπαρτες ταβερνούλες και καφετέριες υπόσχονται ώρες χαλάρωσης ακριβώς πάνω από το κύμα.

Όσοι πάλι δεν έχουν μεταφορικό μέσο ή διάθεση για αναζήτηση, μπορούν να κολυμπήσουν σε μια ιδιαίτερα καθαρή θάλασσα.

Αξίζει, εντούτοις, να σημειώσουμε ότι η ακρογυαλιά της Μύρινας δεν προτιμάται από τους “ψαγμένους” ντόπιους. Η αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν μιας επαρχιακής πόλης.  Μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ευχάριστα τα ψώνια σας.

Το κεντρικό μνημείο της πόλης θυμίζει τη νικηφόρα ναυμαχία του 1912, χάρη στην οποία το νησί απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Όποιος έχει περάσει από τη Λήμνο, θα κάνει λόγο για τον «Καραγκιόζη», την καφετέρια-μπαρ που είναι γεμάτη, ακόμα και τη χαμηλή σεζόν.  Αποτελεί την πρώτη στάση πριν την “κυρίως” έξοδο, σε ένα εκ των night club.

Ενετικό Κάστρο

Το καμάρι της Μύρινας. Χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό λόφο, διαθέτει άπλετη θέα σε όλη την πόλη και στο Αιγαίο. Φωτισμένο τη νύχτα, καλεί τους περιηγητές να το γυρίσουν, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα – αν και επιεικώς… κοπιαστική – πεζοπορία μέσα από τις πολεμίστρες, μέχρι το υψηλότερο σημείο του.

Από τη δεκαετία του ’70, έχουν «εισαχθεί» ελάφια από τη Ρόδο, τα οποία περιδιαβαίνουν ελεύθερα όλο τον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας μια αίσθηση φυσικού κάλλους στον περιηγητή…

Το κάστρο κινδύνεψε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καθώς χρησιμοποιούνταν ως πυριτιδαποθήκη των Γερμανών. Η διαταγή των Ναζί, ήταν σαφής. Οι ντόπιοι θα πετούσαν όλα τα πολεμοφόδια στη θάλασσα, για να μην τα πάρουν οι σύμμαχοι, αλλιώς θα ανατίναζαν όλο το κάστρο!

Ευτυχώς, που το φιλότιμο των Λημνιών έσωσε αυτό το ιδιαίτερα σπάνιο και σημαντικό μνημείο, το οποίο αποτελεί και το καμάρι τους…

Θάνος και Νεβγάτης

Παίρνοντας το νοτιοανατολικό δρόμο προς το αεροδρόμιο, συναντούμε το χωριό Θάνος.

Πρέπει να τονίσουμε ωστόσο ότι οι δρόμοι εκεί είναι τόσο στενοί ώστε υπάρχουν φανάρια, τα οποία ρυθμίζουν την αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων!  Με την τεράστια παραλία του, ο Θάνος, μαζεύει τον περισσότερο κόσμο.

Ακολουθεί ο Νεβγάτης.

Και στις δύο παραλίες, πολύ μεγάλου μήκους, δεν λείπουν οι – δωρεάν – ξαπλώστρες, τα water sports, τα beach bar.  Όλα στη σωστή… δόση αλλά και τιμή!

Όπως είναι λογικό και επόμενο, το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας του νησιού “συχνάζει” εκεί.

Θέρμα

Βόρεια της Μύρινας, και αμέσως πριν το γραφικό χωριό Κορνός, υπάρχουν τα ιστορικά Θέρμα, λουτρά τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί και εμπορικά, προσφέροντας spa, αρωματοθεραπείες και πολλά άλλα.

Μια πρώτης τάξεως επιλογή ξεκούρασης, χαλάρωσης αλλά και θεραπείας.

Οι περίοικοι έρχονται με μπιτόνια και παίρνουν καθαρό νερό από τις γύρω πηγές, καθώς το νερό στη Λήμνο δεν είναι παντού πόσιμο.

Η… έρημος

Συνεχίζοντας βόρειοδυτικά υπάρχει… η έρημος! Πολλά στρέμματα λευκής άμμου «παίζουν» με τα μάτια του περιηγητή, προσφέροντας ένα μοναδικό για την Ελλάδα σκηνικό.

Η πλησιέστερη παραλία, το Γομάτι, στα βόρεια, θα επαναφέρει τις ισορροπίες…

Τα κρυμμένα “μυστικά” της Λήμνου



Το ανατολικό μέρος του νησιού, κρατάει και τα πιο όμορφα μυστικά…

Το Κέρος, το μικρό και το μεγάλο Φαναράκι, με τον ψηλό βράχο που προσφέρεται για ασφαλείς βουτιές από τα 4 μέτρα – με την απίστευτη ιδιόκτητη βίλα πάνω στο βράχο – και ο όρμος της Πλάκας, στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού, θα αποζημιώσουν τον κόπο και τη συνεχή οδήγηση του περιηγητή.

Πάντως, δεν θα ικανοποιηθείτε από τη φύση του νησιού, καθώς δύσκολα θα αντικρύσετε δέντρο ψηλότερο του ενός μέτρου… Στον όρμο της Πλάκας, αξίζει τον κόπο η μοναδική οικογενειακή ταβέρνα που υπάρχει.

Και αν είναι απόγευμα, ο περιηγητής θα απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα πολυδιαφημισμένα των κυκλαδίτικων νήσων…

Εδώ βρίσκεται και το μνημείο της Λημνιάς πολεμίστριας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Λημνιές σκότωναν τους άντρες τους έσμιγαν με τους Αργοναύτες…

Στο κομμάτι αυτό, βρίσκεται το συμμαχικό νεκροταφείο, τα Καβείρια και η Σπηλιά του Φιλοκτήτη.

Στα Καβείρια, έναν αρχαιολογικό χώρο αξεπέραστης ομορφιάς που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, μπορούμε να… φανταστούμε τις μυστηριακές τελετές, που έκαναν τη Λήμνο μαζί με τη Σαμοθράκη, φημισμένες σε όλο τον ελληνικό κόσμο…

Η σπηλιά του Φιλοκτήτη – εκεί όπου οι Αχαιοί άφησαν τον εν λόγω πολεμιστή τους γιατί τον είχε δαγκώσει φίδι – προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πιο τολμηρούς που θα κάνουν την κατάβαση.

Το κύμα «γλείφει» όλο το μήκος της σπηλιάς, αφήνοντας όμως κάποια σημεία στεριάς, δημιουργώντας ένα απόκοσμο «σκοτεινό» και υγρό σκηνικό, το οποίο μόνο όποιος το ζήσει μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται…

Η περιήγηση στην ανατολική Λήμνο τελειώνει στο Μούδρο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Χαρακτηριστικό της έχει την υπέροχη καφετέρια με τους φοίνικες πάνω στη θάλασσα και την Πολιόχνη.

Η Πολιόχνη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που αποδεικνύει τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο νησί από τα παλαιολιθικά χρόνια.


Συμπερασματικά…

Η ιστορικότητα του τόπου, η τεχνοτροπία των χωριών, το υπέροχο φαγητό στις μετρημένες παραδοσιακές ταβέρνες, η αγορά και ο χαρακτήρας της πρωτεύουσας, οι αξιόλογες επιλογές για βραδινή διασκέδαση και φυσικά – και αυτό είναι το «μυστικό όπλο» του νησιού – οι δεκάδες απέραντες, διαφορετικές και ξεχωριστές παραλίες, θα αποζημιώσουν τους τουρίστες που θα επιλέξουν τη Λήμνο για τις διακοπές τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και οι φαντάροι, που υπηρετούν εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες, φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις…

Πώς θα πάτε

Ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε στη Λήμνο είναι το αεροπλάνο!

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης