Του Παύλου Κρούστη

H Logitech έχει μακρά ιστορία στα περιφερειακά, είτε αυτά αφορούν σε επαγγελματικές λύσεις, ή gaming και οτιδήποτε ενδιάμεσο. Στα χέρια μας έχουμε δύο ποντίκια από τη σειρά Signature M650, τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα της εταιρείας, με χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε σε εργασία, είτε οτιδήποτε άλλο θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή σας και είναι από τα πιο βολικά που έχουμε δοκιμάσει.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός

Για αρχή, η σειρά Signature M650 διαθέτει τρία μοντέλα σε τρία χρώματα. Υπάρχει το βασικό M650, το βασικό μοντέλο, σε γραφίτη, υπόλευκό και ροζ, υπάρχει το M650 L, που είναι το ελαφρώς πιο ογκώδες μοντέλο και πάλι στα ίδια χρώματα και υπάρχει και επιλογή για τους αριστερόχειρες, το M650 L Left, το οποίο κυκλοφορεί μόνο στη μεγαλύτερη εκδοχή του (ίδιο μέγεθος με το L για τους δεξιόχειρες) και δεν βγαίνει σε ροζ χρώμα, αλλά μόνο στα άλλα δύο. Είναι όμως πραγματικά εξαιρετικής σημασίας να βλέπουμε επιτέλους πιο συχνά ποντίκια που δεν είναι απλά με αμφιδέξια σχεδίαση, αλλά εξειδικευμένα μοντέλα για το δεξί ή το αριστερό χέρι. Δεν δίνουν πολλά ποντίκια της συγκεκριμένης κατηγορίας την ίδια επιλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο μοντέλο ζυγίζει 10 γραμμάρια περίπου παραπάνω από το μεσαίο (βασικό μοντέλο), είναι στα 111,2 γρ. και έχει ύψος 118,19 χιλ., ενώ το μικρότερο μοντέλο είναι στα 107,19 χιλ. με 101,2 γρ. βάρος. Η ουσιαστική διαφορά των μοντέλων για δεξιόχειρες με αυτό για αριστερόχειρες είναι τα δυο κουμπιά που βρίσκονται στα πλάγια. Για τους δεξιόχειρες βρίσκονται στα αριστερή, στη θέση του αντίχειρα.
 

Εντύπωση μας έκανε επίσης το γεγονός ότι είναι εντελώς αθόρυβο. Είτε χειρίζεστε τον τροχό κύλησης, είτε προσπαθείτε να κάνετε τα βασικά κουμπιά του να ακουστούν, θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Εργονομία
 

Ο σχεδιασμός του είναι ιδιαίτερα εργονομικός με πολύ στιβαρή κατασκευή και αίσθηση στο χέρι. Είναι πολύ σταθερό μέσα στην παλάμη μας καθώς διαθέτει σκληρό πλαστικό στο επάνω μέρος και τα πλαϊνά του έχουν έναν αεροδυναμικό σχεδιασμό, ίδιο κι από τις δύο μεριές, με κατασκευή από ανακυκλωμένα υλικά. Ο τροχός κύλησης χρησιμοποιεί την πατέντα “SmartWheel” της εταιρείας, βοηθώντας, όπως λέει και το όνομά της, στην «έξυπνη κύληση». Έχει πολύ «ρευστή» αίσθηση, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι απαραίτητη ανάδραση για να μπορείτε να μετρήσετε τα βήματα. Αναλόγως βήματος, το ποντίκι είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει τις εντολές σας γραμμή-γραμμή ή να «τρέξει» πιο γρήγορα.

Ο αισθητήρας ενσωματώνει προηγμένη οπτική τεχνολογία παρακολούθησης κίνησης με ονομαστική τιμή τα 400 dpi. Δεν είναι η υψηλότερη ανάλυση, αλλά για μέση χρήση είναι παραπάνω από ιδανικά, με πολλά ποντίκια της ίδια κατηγορίας να μην δίνουν την ίδια ακρίβεια.

Συνδεσιμότητα

Ένα από πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth Low Energy με τον υπολογιστή σας ή με τον δέκτη USB Logi Bolt της εταιρείας, του USB dongle (USB-A) της δηλαδή, που βασίζεται στην τεχνολογία Bluetooth, όμως προσφέρει άμεση σύνδεση με πολύ καλύτερα επίπεδα lag (αστραπιαία), αλλά και ασφαλέστερο επίπεδο κωδικοποίησης.

Προσπαθώντας να «κερδίσουμε» μια θύρα USB από το laptop μας, συνδέσαμε το ποντίκι μέσω Bluetooth και εκπλαγήκαμε από το αποτέλεσμα. Συνήθως εμφανίζεται ένα μικρό διακριτό lag σε σχέση με την ασύρματη σύνδεση με USB dongle. Προφανώς και υπάρχει και πάλι, όμως η απόκριση του ποντικιού μέσω Bluetooth μας φάνηκε τρομερή, οπότε προτιμήσαμε τον συγκεκριμένο τρόπο σύνδεσης. Εάν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο σύνδεσης, τότε μπορείτε να κρύψετε εύκολα το dongle κάτω από το καπάκι, στο κάτω μέρος.

Εφαρμογή (Application)

Το περιβάλλον της εφαρμογής, Logi Options+

Φυσικά, το ποντίκι συνδέεται άμεσα όποιον τρόπο κι αν προτιμήσετε, όμως η Logitech σάς προτρέπει να κατεβάσετε και την εφαρμογή “Logi Options+”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μοντέρνο και εύχρηστο app, που σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε το λογισμικό της συσκευής, αλλά κυρίως να προγραμματίσετε τις λειτουργίες του μέσω ενός εξαιρετικά φιλικού περιβάλλοντος. Τα κουμπιά είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, ενώ μπορείτε να δώσετε ειδικές εντολές στο καθένα, ενώ βρίσκεστε μέσα σε συγκριμένα προγράμματα, όπως ο Google Chrome ή το Adobe Photoshop. Παράλληλα, σας ενημερώνει και για την μπαταρία.

Αυτονομία

Ακόμη ένα σημείο το οποίο μας εξέπληξε θετικά είναι αυτό της αυτονομίας. Μπορεί να μην διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία και κάποια θύρα φόρτισης, όμως η μία μπαταρία AA που βρίσκεται εντός του πακέτου μπορεί να βγάλει έως και δύο χρόνια χρήσης, σύμφωνα με την εταιρεία και δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε αυτό.

Έχοντας χρησιμοποιήσει το ποντίκι μέσω Bluetooth για πάνω από 150 ώρες, ακόμη αναγράφει 100% στο ποσοστό της μπαταρίας.

Συμπέρασμα                          

Είναι εξαιρετικά εύκολο να προτείνουμε το M650 της Logitech σε οποιονδήποτε χρήστη, είτε είναι heavy user και απαιτεί ακρίβεια στη δουλειά του, είτε για πιο casual χρήστες, που θέλουν άνεση κατά την απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η εργονομία που προσφέρει χάρη στη στιβαρή κατασκευή του μαζί με τις πατέντες της Logitech δείχνουν το αποτέλεσμα της εμπειρίας ετών πάνω στον τομέα.

Σε πιο χρηστικούς όρους, η συνδεσιμότητα είναι άψογη, όπως και η αυτονομία, ενώ τα δύο προγραμματιζόμενα κουμπιά θα σας λύσουν τα χέρια. Θα περίμενε κανείς όλα τα παραπάνω να κοστίζουν αρκετά, όμως η τιμή του M650 είναι στα 40 ευρώ, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Αν ψάχνετε ένα αθόρυβο, βολικό και όμορφο ασύρματο ποντίκι για όλες τις χρήσεις, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Βαθμολογία

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης