Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε τεστ αντοχής για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τα δίκτυα να υπερφορτώνονται, αλλά τελικώς να αντεπεξέρχονται. Ο συγκεκριμένος κλάδος δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, με τους πολίτες να εκτοξεύουν στα ύψη την κατανάλωση δεδομένων και να στρεσάρουν τα οικιακά δίκτυα μέσα από την τηλεργασία, το online gaming και τις streaming υπηρεσίες.

Παράλληλα, τα προβλήματα εκτάθηκαν πέραν του στρεσαρίσματος των δικτύων, αφού τα έσοδα αναπόφευκτα μειώνονται, με μεγαλύτερο πλήγμα τον τομέα των εσόδων μέσω roaming. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού φυσικά επεκτείνονται και σε τομείς, όπως οι πωλήσεις smartphones που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση σε επίπεδο τριμήνου, με το α’ τρίμηνο του 2020 να υποχωρεί κατά 11,7% σε ετήσια βάση παγκοσμίως, σύμφωνα με την IDC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς έχει αρνητικό πρόσημο λόγω της πανδημίας, με τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να πέφτουν απότομα λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας από το κλείσιμο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Analysys Mason, η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εντοπίζεται στα έσοδα  εκ των καταναλωτών, που υπολογίζονται στα 2/3 των συνολικών για τις τηλεπικοινωνίες.

Οι παγκόσμιες τάσεις αναμένεται να αντικατοπτριστούν και στη χώρα μας, με τους παρόχους να μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις τους, χωρίς όμως να αφήνουν τα επενδυτικά τους πλάνα στην άκρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, Μιχάλης Τσαμάζ, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επέλθει καμία αλλαγή στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου πέραν μικρής καθυστέρησης στην υλοποίησή του, λόγω περιορισμών που επέβαλε η πανδημία στη μετακίνηση του πληθυσμού. Το κυριότερο, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, είναι πως «αν και αναμένεται μείωση εσόδων, έχουμε προετοιμάσει δραστικές κινήσεις για τη μείωση των εξόδων μας ώστε να μην επηρεαστεί το EBITDA και το free cash flow. “Αυτές οι κινήσεις”, επισήμανε με σαφήνεια, θα αφορούν σε όλα τα έξοδα, εκτός από τους ανθρώπους μας».

Για την επένδυση στο 5G, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η αναβάθμιση των συστημάτων τον Απρίλιο – Μάιο και αυτό αναγκαστικά θα πάει πίσω, καθώς και 2-3 μήνες για την ανάπτυξη των οπτικών ινών. «Μόλις ξεκινήσει η άρση των περιορισμών, ξεκινούν και τα έργα», ανέφερε. Κανονικά συνεχίζεται και ο σχεδιασμός για την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, όπως αυτή της εισόδου στην αγορά online τυχερών παιγνίων, σε συνεργασία με την Intralot.

Oι επενδύσεις του ομίλου φέτος θα φθάσουν τα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα εστιάσει στην επέκταση του δικτύου, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η μετάβαση προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες με δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες ταχύτητες, αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της χρήσης (δεδομένων) data από τους συνδρομητές.
Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή πληρωμής για άδειες φάσματος το 2019, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400,0 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

H Vodafone ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 για την δημιουργία των πιο σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να κάνει ένα άλμα προς το ψηφιακό αύριο.
 

Επιπλέον, η Vodafone ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα μεγάλο έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα στο πλαίσιο του οποίου θα ποντιστούν δύο καλώδια οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο αντίστοιχα, που υπόσχονται νέες δυνατότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δέκα νησιών της χώρας.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα. Το μεγάλο αυτό έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και θα διευρύνει το αποτύπωμα του ομίλου Vodafone στα παγκόσμια δίκτυα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες.

H Vodafone ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015 – 2019 ύψους 590 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και τη δημιουργία  ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, έχουν αποπερατωθεί τα δίκτυα FTTH και FTTC που κατασκεύασε η Vodafone σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, Βόλο και Κοζάνη, παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σε 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2020 και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα οποία θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και απεριόριστη χωρητικότητα δικτύου σε ακόμη 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις των τριών μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στο κινητό δίκτυο, μέσα από τις οποίες προσφέρονται καινοτόμες υπηρεσίες όπως το VoLTE και το VoWi-Fi, ενώ έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εκσυγχρονισμού των σταθμών βάσης που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των δικτύων 5G, μόλις το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων καταστεί διαθέσιμο.

H WIND παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες τις ισχυρές ισχυρές επιδόσεις για 4η συνεχόμενη χρονιά με τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια του έτους για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G+) και στη σταθερή (FTTx) να φτάνουν τα 87,1 εκατ. ευρώ.
 

Η εταιρεία άντλησε κεφάλαια ύψους €525 εκατ. από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με νέο ομόλογο πενταετούς διάρκειας και με κουπόνι που διαμορφώθηκε στο 4,25%, μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding). Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια και τις ταμειακές ροές της WIND, εξυπηρετώντας την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους €275 εκατ. και τις επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία.
 

«Η WIND Ελλάς τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει μια σημαντική επιχειρηματική μεταμόρφωση και μια ευέλικτη και αποδοτική κεφαλαιακή διάρθρωση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις μας σε υποδομές κινητών και σταθερών δικτύων νέας γενιάς,  σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και με βασική προτεραιότητα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, μας δίνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης», είχε δηλώσει σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης