Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Τσουχτερό κρύο και λευκά τοπία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Φίλιππος», που επελαύνει στη χώρα μας με χιονοπτώσεις τα τελευταία 24ωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αρκετές περιοχές στα βόρεια προάστια της Αττικής το έχει «στρώσει», όμως αυτή τη φορά δεν έχουν δημιουργηθεί -προς το παρόν- μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών και των οδηγών, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό με την κακοκαιρία «Ελπίδα». Μάλιστα, δεν έχουν αναφερθεί διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής, και όχι μόνο, ώστε να αποτραπούν οι πολύωροι εγκλωβισμοί οδηγών και επιβατών μέσα στα οχήματά του. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει γκρίνια από επαγγελματίες οδηγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις οδικές μεταφορές. 

Σήμερα το πρωί χιονίζει σε περιοχές των βορείων προαστίων, ενώ από το βράδυ, σύμφωνα με μετεωρολόγους, αναμένεται νέο, βαρύτερο κύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live εικόνα από το 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας:

 

Η πρόγνωση του καιρού για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα προβλέπεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βορείου και
Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα:

  • Σήμερα, Παρασκευή

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στα βόρεια τους 4 με 6 βαθμούς, στα δυτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 8 με 10 βαθμούς, και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.

  • Αύριο, Σάββατο

Στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Έτσι, στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 7 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες και στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός. 

  • Μεθαύριο, Κυριακή

Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες, με χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, όμως γρήγορα στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια θα
εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με ισχυρό παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Η πρόγνωση από το meteo.gr

Για σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπεται τοπικά χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μετά το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, και κυρίως πλησίον ορεινών όγκων. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 2 βαθμούς), από -6 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 7 βαθμούς), από 4 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 2 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και νωρίς το πρωί στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικό χιονόνερο ή βροχή στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως τις απογευματινές ώρες αναμένονται την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες προβλέπονται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα βαρέα οχήματα

  • Απαγορεύονται τα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων καθώς και όλα τα οχήματα τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θηβών, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, από χ/θ 5 (πρατήριο καυσίμων REVOIL [πρώην CYCLON].
  • Απαγορεύονται παντός είδους βαρέα οχήματα μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.
  • Απαγορεύονται παντός είδους βαρέα οχήματα μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Οι απαγορεύσεις για όλα τα οχήματα

  • Λ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Για όλα τα οχήματα επί της Λ. Χασιάς, στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Επ. Ο. Εκάλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ μέχρι το Πάρκο Ανατολής.
  • Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το Νεκροταφείο Παπάγου προς τον Υμηττό.
  • Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) από το ύψος της Λ. Αλίμου – Κατεχάκη, έξοδος Καλοπούλα προς Υμηττό.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Για να δείτε αναλυτικά τα σημεία όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες πατήστε ΕΔΩ

Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία

Στην απόφαση να μη λειτουργήσουν διά ζώσης και την Παρασκευή 11 Μαρτίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα, σε περιοχές της Ανατολικής, της Δυτικής Αττικής και του κεντρικού τομέα προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, μετά από διαβούλευση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις εισηγήσεις των δημάρχων. Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από τις χιονοπτώσεις, τον παγετό, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους υγειονομικούς περιορισμούς και συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των μαθητών και των εκπαιδευτών διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

  1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.
  2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, όπου όλα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά.
  3. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν ανοιχτά

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα, με εξαίρεση τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
  • Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης