Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τους εποχικούς ιούς, όπως είναι η γρίπη, και γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένα. Η γρίπη και άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στους διαβητικούς.

Τα άτομα με διαβήτη (τύπου 1 ή τύπου 2), ακόμη και όταν είναι καλά διαχειριζόμενα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και μερικές φορές ακόμη και σε θάνατο. Πιο συγκεκριμένα, είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο ινδικό περιοδικό «Endocrinology and Metabolism».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η ιγμορίτιδα και οι μολύνσεις των αφτιών είναι παραδείγματα επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Η γρίπη μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης μπορεί να καταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Επιπλέον, η γρίπη μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η ασθένεια μπορεί να αυξήσει το «ζάχαρο». Από την άλλη, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να φάνε όταν είναι άρρωστοι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επομένως, είναι σημαντικό οι διαβητικοί να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες περί εμβολιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικανική Ένωση Εκπαιδευτών Διαβήτη (American Association of Diabetes Educators: AADE) υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης σας, κάθε διαβητικός πρέπει να εμβολιάζεται.

«Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες και επίσης σοβαρά προβλήματα από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με εμβόλια» αναφέρει ο Evan Sisson, αναπληρωτής καθηγητής στο Virginia Commonwealth’ University’s School of Pharmacy.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποια εμβόλια χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να συζητούν με τον γιατρό τους για να είναι ενημερωμένοι» προσθέτει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι απίθανο να προκαλέσουν την ασθένεια που έχουν σχεδιαστεί να αποτρέψουν, επειδή περιέχουν μια νεκρή έκδοση του ιού. Αντ’ αυτού, τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προετοιμάσει τα αντισώματα που θα καταπολεμήσουν τον ιό αν έρθει σε επαφή με το σώμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης